2024. május 01. 14:54

KezdőlapF1Az F1 egykori playboya szerint Hamiltonnak ennyi volt, de nem mindenki ért...

Az F1 egykori playboya szerint Hamiltonnak ennyi volt, de nem mindenki ért vele egyet

-

Lewis Hamilton az utóbbi két szezonban futamot sem nyert, ám ahelyett, hogy hátat fordított volna a Forma–1-nek, két évvel meghosszabbította a szerződését. Eddie Irvine szerint azonban hiába, mert így sem lesz rekordtartó a vb-címek számában.

Az idei Forma–1-es szezon legnagyobb kérdése egyértelműen az, hogy bárki képes lesz-e felvenni a versenyt a mezőnyt az utóbbi két évben egyaránt letaroló Red Bull-lal, vagy az energiaitalos csapat zsinórban harmadszor, Max Verstappen pedig zsinórban negyedszer is világbajnok lesz-e. Potenciális ellenfelekből bőven akad, hiszen a Ferrarinak és a Mercedesnek is megvan mindene, ami ahhoz kell, hogy felvegye a kesztyűt a bikásokkal, illetve a tavalyi idény közben hatalmasat javuló, a Red Bull egyetlen kihívójává váló McLarentől is sokat várnak, és persze a 2023 első harmadának meglepetéscsapatát, az Aston Martin sem lehet leírni.

A Red Bull már a 2025-ös autóján dolgozik, az elbukott töréstesztnek pedig semmi jelentősége

Ezt az az F1-ben 1993 és 2002 között versenyző, az 1999-es szezonban a Ferrarival kis híján világbajnoki címet nyerő Eddie Irvine sem tette, ám a Mercedest és Lewis Hamiltont leírta, mondván nem fognak tudni visszatérni a győztesek közé.

„Hamilton és a Mercedes sikereinek korszaka véget ért, de Lewis továbbra is nagyon jó versenyző, nagyon fókuszált a céljaira és buzgón hajtja az eredményeket – nyilatkozta az F1 playboyaként is ismert ír a Gazzetta dello Sportnak. – Továbbra is nagyszerű munkát végez egy Forma–1-es autó volánja mögött, miközben nagyon nehéz őt összehasonlítani Verstappennel, mert Max fiatalabb, kicsit gyorsabb és elképesztően hisz a képességeiben. Hamilton kilátásai attól függnek, hogy mennyire lesz versenyképes a Mercedes 2024-ben. Megmutatta, hogy a tapasztalatával hogyan kell megragadni minden egyes kínálkozó lehetőséget mind az időmérőn, mind a versenyen. Ugyanakkor kétlem, hogy képes lesz ismét világbajnoki címet nyerni, és elérni a nyolcadik világbajnoki címről szőtt álmát.”

Irvine szerint tehát a Mercedes nem lesz ismét olyan helyzetben, hogy a tavaly két évvel, 2025 végéig szerződést hosszabbító Hamilton ismét nyerjen vele. A hétszeres világbajnokkal a McLarennél 2010 és 2012 között egy csapatban versenyző, Hamiltont 2011-ben legyőző Jenson Button szerint azonban, ha valaki megállíthatja a Red Bullt, az pont a brackley-i istálló lesz.

Hamilton olyat tehet Schumacher rekordjának megdöntésével, ami eddig senkinek sem sikerült

„Ha megnézzük a sportág utóbbi 10 évét, az a Mercedesről és a Red Bullról szólt, úgyhogy a Mercedes lesz az – felelte a 2009-es világbajnok a Sky Sports-nak azon kérdésre, hogy ki lehet a Red Bull legvalószínűbb kihívója. – Szeretném a Ferrarit mondani, és szeretném, ha ők is versenyben lennének. Mondhatjuk, hogy ők voltak a legközelebb a Red Bullhoz, különösen a tavalyi szezon vége felé, de szerintem a Mercedes jelentőset fog előrelépni. Hogy ez elég lesz-e, azt nem tudom.”

Amikor korábbi csapattársára tekint, Button azt látja, hogy Hamiltonban ég a tűz a visszavágásra, és mivel szerinte a nemrég 39. életévét betöltő pilóta még jobb is, mint amikor zsinórban nyerte a vb-címeket, ha az autója jó lesz, szerinte nehéz lesz megállítani őt.

„Amikor olyan sok éven át nyertél és ezt hirtelen elveszik, akkor az két különböző módon hathat rád. Az egyik, hogy azt mondod, »Nos, többé nincs értelme versenyeznem, vissza akarok vonulni, annyi ideig voltam a csúcson, most pedig két éve versenyt sem nyertem.« Viszont éhesebbé is tehet arra, hogy visszatérj oda. Szerintem Lewis most utóbbi helyzetben van.”

„Lewis a tempóját tekintve olyan jó, mint bármikor, miközben most látszólag sokkal jobban érzi magát a bőrében és megbízik a képességeiben, úgyhogy kevesebbet hibázik. Úgyhogy most még jobb, mint 5-6 évvel ezelőtt. Ez nehéz a riválisainak, mert ha kap egy autót, amivel lehet harcolni a győzelmekért, nehéz legyőzni valakit, aki ennyire erős és megbízik magában. Ezt Max Verstappen esetében is láthatjuk jelenleg” – mondta Button.

Hamilton elmondta, miért tesz olyat, amiről korábban úgy vélte, biztos nem fogja

És nemcsak az idén a sportautó-világbajnokság (WEC) legmagasabb kategóriájában egy Porschéval versenyző brit, hanem Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója is el tudja képzelni, hogy Hamilton megszerzi a rekordot jelentő nyolcadik vb-címet.

„Tetszik, amit látunk jelenleg a szélcsatornában és a CFD-szimulációkon, ezért úgy érezzük, hogy tenni fogunk egy lépést előre – nyilatkozott a McLaren felkészüléséről Brown a Speedcafe-nak. – Hogy mekkorát? A nagy ismeretlen a Red Bull-lal kapcsolatban az, hogy mikor állították le [a 2023-as] autójuk fejlesztését, hogy a 2024-esre koncentráljanak. Szerintem a válasz valószínűleg az, hogy elég korán, úgyhogy ahhoz, hogy meglássuk, hol állunk, meg kell várnunk, mennyi Adrian Newey varázslat jön ki a sütőből, hogy így mondjam.”

„Mindeközben a Mercedesnek és a Ferrarinak is mindene megvan, ami szükséges, és mindkettő nagyszerű csapat, így nem lennék meglepve, ha hirtelen a Mercedes visszatérne és Lewis megnyerné a nyolcadik világbajnoki címét. Jelenleg nagyon versenyképes és kemény a mezőny, úgyhogy senkit nem lehet leírni” – jelentette ki az amerikai üzletember.

Hamilton nincs a mostani mezőny legjobb 3 pilótája között? – a csapatfőnök szerint nincs

Friss