back to top
2024. május 16. 00:48

KezdőlapF1Néhány éve csúnyán kikapott Verstappentől, de főnöke szerint világbajnok lehet a feltámadó...

Néhány éve csúnyán kikapott Verstappentől, de főnöke szerint világbajnok lehet a feltámadó versenyző

-

James Vowles méltatta Alexander Albont, és kiemelte, rengeteget változott azóta, amióta Max Verstappen nagyon megverte őt a Red Bullnál. A Williams csapatfőnöke már a konstruktőri nyolcadik helyet is álomszerűnek tartotta a tavalyi szezon előtt, nemhogy a hetediket.

Alexander Albon másfél évig volt Max Verstappen csapattársa a Red Bullnál, és ezalatt finoman szólva sem tudott kiteljesedni. Miközben a holland pilóta három futamot is nyert ebben az időszakban, ő mindössze két, nem teljesen önerőből szerzett dobogóig jutott (igaz, másik kettőt pedig azért bukott el, mert Lewis Hamilton nekiment). 2020-ban ráadásul az a szégyen is megesett vele, hogy az összes időmérőn kikapott az azóta három világbajnoki címet nyerő versenyzőtől.

Ennek következtében a Red Bull lefokozta tesztpilótává, így a 2021-es idényben nem versenyzett. Az azt követő évben a Williamsnél tért vissza a mezőnybe, ahol sokkal jobban teljesített Nicholas Latifinél, aki már a harmadik éve volt tagja az istállónak. Tavaly pedig Logan Sargeant lett a csapattársa, és mit ad isten, ezúttal ő nyerte meg „nullára” az időmérős párharcot. Nem véletlen, hogy James Vowles szép szavakkal méltatta a thai versenyzőt.

„Az az Alex, akit ma látunk, teljesen más, mint az az Alex, aki a Red Bullnál volt, vagy a szezon eleji Alex – nyilatkozta a Williams csapatfőnöke az Auto Motor und Sportnak. – Még mindig nem hitt önmagában. Most már hisz. Boldog, vezető [személyiség], van önbizalma, strukturáltan dolgozik, és ő szabja meg az irányt. Mindez úgy hangzik, mintha könnyű lenne. Azonban a legegyszerűbb dolog gyakran a legnehezebb. Soha nem lehet tudni, hogy egy pilóta mennyire jó egy másikhoz képest, amíg nem ültetjük őket ugyanolyan autóba egy időben. Ha más versenyzőknek holnap egy Williamst kellene vezetniük, valószínűleg nagyon nehéz dolguk lenne. Ma már tudom, hogy Alex bármikor a maximumot hozza ki a számára rendelkezésre álló autóból. Minden alkalommal, amikor nyomás alá helyezzük, ellenáll annak. Meg tud birkózni egy nehezen vezethető kocsival. Ez a tapasztalat előnyére válhat. Szerintem Alexnek megvannak a képességei ahhoz, hogy egyszer világbajnok legyen. Ezt őszintén mondom.”

Schumachertől és Hamiltontól is tanult valamit – exkluzív interjú a Williams csapatfőnökével

Ami Vowlest illeti, a Mercedes egykori főstratégája tavaly vette át a Williams vezetését, amely az azt megelőző idényben a konstruktőri tabella tizedik, vagyis utolsó helyén végzett. Első szezonjában egészen a hetedik pozícióig jöttek fel, és mindezt lényegében egyedül Albon teljesítményének köszönhetik. A brit szakember elárulta, előzetesen már a nyolcadik helyet is óriási sikernek tartotta.

„Ez egy teljesen más Williams-csapat, mint amit 2022 végén és a szezon elején láttunk – fogalmazott. – Amikor elkezdtem [a munkát], nem azt tűztem ki célul, hogy melyik helyen fogunk végezni a bajnokságban. Azt akartam, hogy újra talpra álljon ez az istálló. Úgy gondoltam, hogy a kilencedik pozíció reális, a nyolcadik álom. A hetedik helyért küzdöttünk, mert Albon hihetetlen munkát végzett. Montrealban, Silverstone-ban és Monzában is megvédte a pozícióját egy seregnyi olyan versenyzővel szemben, akik gyorsabbak voltak nála. Aztán sikerült úgy javítanunk a csomagunkon, hogy önerőből is pontszerző helyen tudtunk végezni. Két egység itt, kettő ott. Ennek ellenére a földön kell maradnunk. Az élcsapatok majdnem annyi pontot szereztek egy versenyhétvégén, mint mi egész évben. Ez a mérce.”

Hogy a Williams idén hol fog végezni, azt nehéz megjósolni, de ahhoz, hogy a hetedik helynél is előrébb jusson, az előtte lévők közül valakinek nagyon vissza kell esnie. Ami pedig Albont illeti, az elmúlt napokban ismét felerősödtek azok a pletykák, miszerint év végén elhagyhatja a grove-i alakulatot, és egy erősebb istállóhoz igazolhat. Amennyiben sikerül megismételnie tavalyi teljesítményét, könnyen lehet, hogy erre jó esélye lesz.

Friss