2024. május 03. 12:12

KezdőlapF1Senna a valaha volt legjobb? – egykori csapattársa újragondolta véleményét Verstappen miatt

Senna a valaha volt legjobb? – egykori csapattársa újragondolta véleményét Verstappen miatt

-

A korábban minden idők legjobbjaként Ayrton Sennát megnevező Gerhard Berger úgy véli, Max Verstappen még a néhai brazil versenyzőt is megelőzi. Az egykori csapattárs azt is elárulta, melyik istállót látja a Red Bull első számú kihívójának.

A Forma–1-ben időről időre felmerül a kérdés, hogy ki minden idők legjobb versenyzője. Mindezt valójában lehetetlen megválaszolni, hiszen különböző szempontok eltérő eredményt mutathatnak. Az biztos, hogy a legtöbbször Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Ayrton Senna és Lewis Hamilton neve kerül szóba, de most már egyre többen Max Verstappent is erre a polcra helyezik.

Verstappen, Schumacher, Hamilton, Senna: ki miben jobb a másiknál? 1. rész

Köztük van a brazil háromszoros világbajnok egykori csapattársa, Gerhard Berger is. Az osztrák expilóta már korábban is méltatta a Red Bull versenyzőjét, de néhány éve még egyértelműen Sennát tartotta a valaha volt legjobbnak. Nemrég viszont már úgy fogalmazott, hogy egy szinten vannak, most pedig már megfordult nála a reláció.

Verstappen már egy ligában van Sennával, állítja a brazil pilóta egykori jó barátja

„Korábban azt mondtam, hogy Senna minden idők legjobb pilótája, de szerintem Verstappen valamivel felette áll – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak. – Olyan képességei vannak, amilyeneket még soha nem láttam, a szurkolóknak [viszont] arra van szükségük, hogy több győztes legyen. Szintén érdekes volt egy tökéletes szezont látni, mint amilyen a tavalyi volt. Egyrészt a csapat részéről: nem voltak technikai problémák miatt kiesések, nem voltak késlekedések a bokszkiállásoknál; másrészt pedig a versenyzőtől, aki a határon autózik, és nem hibázik.”

Ahogyan arra Berger is utalt, a rajongók többsége bízik benne, hogy idén szorosabb szezont láthatnak. Ami biztos, hogy megjósolhatatlan, hogy a tavalyi üldözők közül ki lesz az első számú erő, hiszen a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, de akár még az Aston Martin is lehet ebben a szerepben. A tízszeres F1-es futamgyőztes két korábbi csapatáról, vagyis a wokingi és a maranellói alakulatról ejtett szót.

„A McLaren jó úton halad – jelentette ki. – A csapat nyugalmat sugároz, és nagyon sikeres lehet az idei szezonban, ha meg tudják tenni a következő lépést. Lehetséges, hogy erős ellenféllé válnak, azonban a Ferrarit látom a második [legjobb] istállónak. Fred Vasseur [csapatfőnök] tavaly új volt az istállónál, ilyenkor időt kell adni. Most eltelt egy év, új embereket szerződtettek, és szerintem a csapat képes arra, hogy újabb előrelépést tegyen.”

Mérföldkőhöz ért a Ferrari az idei autójának fejlesztésében

Berger nem véletlen emlegetett második erőt, hiszen meggyőződése, hogy továbbra is a Red Bull lesz az az alakulat, amelyet a többieknek le kell győzniük. Mindez persze korántsem lenne meglepő, hiszen a technikai szabályok nem sokat változtak a tavalyi évhez képest, de a 64 éves exversenyző azt is hozzátette, hogy személyzeti fronton sincsen párjuk.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Red Bull az etalon Max Verstappennel, Adrian Newey [technikai főigazgatóval], Helmut Marko [ tanácsadóval] és Christian Horner [csapatfőnökkel] – fogalmazott. – Rendkívül erős menedzsmenttel és pilótával rendelkeznek, nehéz lesz megelőzni őket. Szerintem ismét ők lesznek az élen, és ők fogják vezetni a mezőnyt.”

Friss