2024. április 29. 08:29

KezdőlapF115 éve Räikkönen már rallyzással hangolt a közelgő idényre, majd ott is...

15 éve Räikkönen már rallyzással hangolt a közelgő idényre, majd ott is hagyta az F1-et

-

15 évvel ezelőtt vágott bele a ralis kalandba Kimi Räikkönen, és már a 2009-es Forma–1-es szezon előtt részt vett első raliversenyén, hogy aztán novemberben bejelentse: otthagyja az F1-et.

Amikor Kimi Räikkönen 2009. november 19-én bejelentette, hogy legalább egy évig nem lesz a Forma–1-es mezőny tagja, már mindenki tudta, hogy a Jégember komolyabban is kipróbálja magát a raliban, hiszen már abban az évben is több versenyen elindult. Az elsőn napra pontosan 15 évvel ezelőtt, 2009. január 23-án, azaz még jóval azelőtt, hogy szóba került, legalább ideiglenesen szakít a száguldó cirkusszal.

Räikkönen nem akart mindenáron rallyzni, helyette Hamilton csapattársa is lehetett volna

A debütálásra a finn bajnokság első fordulójában, az Arctic Lapland Rallyn került sor egy Abarth Grande Punto S2000-es autóval, amelyet előzőleg Räikkönen mintegy 50 km-en át tesztelt. A bemutatkozáshoz pedig nem akárkit, hanem a négyszeres világbajnok Tommi Mäkinent hívta segítségül, aki segített beállítani a Puntót, aminek jobb egyében Mäkinen korábbi navigátora, Kaj Lindström foglalt helyet.

Räikkönen és Lindström tisztesen helytállt a 130 fős, közel fele arányban négykerék-meghajtású autókat felvonultató mezőnyben és a 13. helyen végzett. Ezt a versenyt abban az évben további három rali követte a Puntóval, köztük a finn WRC-forduló, amelyet ugyan baleset miatt nem fejeztek be, de összesítésben a 15., kategóriájukban a 3. helyen álltak a bukáskor, ami megint csak szép részeredménynek volt mondható.

Embed from Getty Images

A 2009-es Finn Rallyn 

Miután a 2007-es világbajnok a McLaren és a Toyota ajánlatát is visszautasította és úgy döntött, hogy 2010-ben nem versenyez az F1-ben, második ralis évében már teljes szezont ment a világbajnokságban egy C4 WRC-vel. Összesítésben a 10. helyet szerezte meg úgy, hogy a legjobb eredménye a törökországi 5. hely lett, a Német Rallyn pedig sikerült szakaszt nyernie.

Ennel feljebb azonban nem volt, mert bár 2011-ben a privát ICE 1 Racing Citroën DS3 WRC-jével még jött egy majdnem teljes szezon, Räikkönenék már a korábbi eredményeket sem tudták megismételni (a legjobbjuk 6. helyezés volt a Jordán Rallyn), a még mindig csak 32 éves Jégember pedig úgy döntött, hogy 2012-től visszatér az F1-be, ahol még 10 szezont húzott le.

Räikkönen már a rajt előtt zúzott, Bugalski elverte a WRC-ket

Friss