2024. május 02. 21:45

KezdőlapF1„A Michael Schumachernél is tehetségesebb" Hamilton a német újabb rekordját dönti meg

„A Michael Schumachernél is tehetségesebb” Hamilton a német újabb rekordját dönti meg

-

Lewis Hamilton már pusztán azzal újabb Schumacher-rekordot dönthet meg, hogy megkezdi az idei F1-es szezont. 

Lewis Hamilton páratlanul sikeres karrierje során eddig számtalan rekordot megdöntött már, amelyek közül jó néhány korábban Michael Schumacher nevéhez fűződött. Hamarosan pedig újabbat fog megdönteni, amihez elég annyit tennie, hogy megkezdi az idei szezont a Mercedesszel. Amennyiben így tesz – nem kis meglepetés lenne, ha másként lenne –, Hamilton lesz az a versenyző, aki egy adott csapatnál a legtöbb szezonban állt rajthoz, az idei ugyanis már a 12. idénye lesz a brackley-iekkel. Ebben a mutatóban eddig Schumacher állt az élen, mivel 11 szezont töltött a Ferrarinál. Hamilton tavaly ezt beállította, az idén pedig megdönti.

Hamilton olyat tehet Schumacher rekordjának megdöntésével, ami eddig senkinek sem sikerült

Hogy az ilyesmi mennyire ritka, azt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy Schumacheren és Hamiltonon kívül eddig tízig sem jutott el senki, hiszen a dobogó harmadik helyén levő David Coulthard és Mika Häkkinen is „csak” 9 idényen át volt a McLaren versenyzője, míg az utánuk következő Kimi Räikkönen 8 éven át erősítette a Ferrarit.

Schumachernél is tehetségesebb

Az tény, hogy Hamilton minden idők legeredményesebb Forma–1-es pilótája, miközben fő célját, a vb-címek számában is egyedüli csúcstartóvá válást még nem érte el. Amíg pedig ezt nem teszi meg, addig óhatatlanul is össze fogják hasonlítani a másik hétszeres világbajnokkal. Megtette ezt James Vowles, a Mercedes korábbi sportigazgatója, a Williams jelenlegi csapatfőnöke is, aki 2013 és 2022 között Hamiltonnal, 2010 és 2012 között pedig Schumacherrel is együtt dolgozott.

A 44 esztendős szakember korábban többször is méltatta a németet, mondván rengeteget tanult tőle, és nagy bánata, hogy Schumacher nem nyert a Mercedesszel. Ami viszont a puszta tehetséget illeti, abból szerinte Hamiltonnak több jutott.

Hamiltonnak és Schumachernek 11-11 vb-címe is lehetne, de előbbi közelebb állt ehhez

„Azok közül, akikkel a Mercedesnél együtt dolgoztam, Lewis a legtehetségesebb versenyző, Michaelt is beleértve. Egyszerűen annyi veleszületett tehetség szorult bele. Rendkívüli volt a mentalitása, amikor csatlakozott hozzánk. Láttam, hogy miért volt előtte is sikeres, de úgy jött, hogy »Minden versenyt meg fogok nyerni, kerül, amibe kerül. Mindegy, hogy milyen áron, de meg fogom nyerni ezt a versenyt.«” – fejtette ki Vowles a High Performance podcastban.

Ez kísértetiesen hasonlít arra a hozzáállásra, ami Schumacherben is megvolt, és amit David Coulthard nemrég az Independent hasábjain a német pilóta pályafutásában előforduló kétes manőverek forrásaként megnevezett. „Az, hogy szerintem hol voltak a határok, talán jobban összhangban volt azzal, amit a többi pilóta gondolt. Ő (Schumacher) nagyon könyörtelen, rideg és távolságtartó tudott lenni. Ez valószínűleg az, ami ezen a szinten kell ahhoz, hogy ennyire sikeres legyél. Nem lennék őszinte, ha miközben elismerem, hogy mennyire nagyszerű versenyző volt, nem tenném hozzá, hogy véleményem szerint a pályán voltak hátulütői Michael »győzelem minden áron« megközelítésének.”

Persze az évek során Schumacher is változott, miként tette azt Hamilton is. „Ha manapság beszélsz vele, elfogadja, hogy a második és harmadik helyekkel nyersz bajnokságot. A közös építkezés és munka a csapattal az olyan napokon, amelyeken nem nyerhetsz, sokkal nagyobb megtérülést hoz, mint mindenkit félrelökni azért, hogy azt az egy futamot megnyerd” – mutatott rá Vowles.

Michael Schumacher olyat mutatott Rosbergnek, ami visszavonulásba kergette honfitársát

Friss