2024. április 29. 05:10

KezdőlapF1Alakul a botrány? – az Andretti határozottan visszautasítja az F1 döntését és...

Alakul a botrány? – az Andretti határozottan visszautasítja az F1 döntését és érvelését

-

Az Andretti reagált a hírre, miszerint a Forma–1 nem fogadta el a csatlakozási kérelmüket, legalábbis a közeljövőt illetően. Az amerikai alakulatnál nem értenek egyet a sportág által kiadott közlemény tartalmával.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, hosszas huzavona után szerdán eldőlt, hogy az Andretti csatlakozhat-e a Forma–1-hez 2025-ben vagy 2026-ban. A sportág vezetői nemleges választ adtak erre a kérdésre, ugyanis nem fogadták el az Egyesült Államokban rendkívül patinásnak számító csapat jelentkezését, legalábbis egyelőre.

Az F1 által kiadott hosszú közlemény legfontosabb pontja az volt, hogy bár a Cadillac, illetve a General Motors valóban megjelenne a sportágban, ez kezdetben csak egy átcímkézés révén történt volna meg, vagyis valódi új motorgyártót nem hoztak volna be. Azonban hangsúlyozták, hogy amennyiben ez 2028-tól megváltozna, akkor újratárgyalhatják az ügyet.

Az eset pikantériája, hogy a Forma–1 azok után utasította el az Andretti jelentkezését, hogy az FIA ősszel elfogadta azt. Úgy tűnik tehát, hogy a sportág és a jelenlegi csapatok vezetői úgy ítélték meg, hogy gazdaságilag nem érné meg nekik egy tizenegyedik csapat befogadása. A hoppon maradt istálló egy rövid közleményben reagált a fejleményekre.

A Forma–1 beintett az Andrettinek, egyelőre nem lesz 11 csapatos a mezőny

Az Andretti Cadillac áttekintette a Formula One Management Limited által megosztott információkat, s határozottan nem ért egyet azok tartalmával – olvasható. – Az Andretti és a Cadillac két sikeres globális motorsportszervezet, amelyek elkötelezettek amellett, hogy egy igazi amerikai gyári csapatot indítsanak az F1-ben, és a világ legjobbjai mellett versenyezzenek. Büszkék vagyunk arra a jelentős előrelépésre, amelyet már elértünk egy rendkívül versenyképes autó és erőforrás kifejlesztése terén, amely mögött egy tapasztalt gárda áll, munkánkat pedig a megfelelő ütemben folytatjuk.”

A bejelentés után a legtöbb rajongó a nemtetszését fejezte ki az F1 felé, vagyis ez alapján úgy tűnik, hogy a többség szerette volna, ha az Andrettinek zöld utat adnak. Az amerikai alakulatnál kifejezték hálájukat ezzel kapcsolatban. „Az Andretti Cadillac ezúton is szeretné elismerni és megköszönni a szurkolóknak, akik kifejezték támogatásukat.”

A csapat alapítója és tulajdonosa, Michael Andretti egyelőre nem reagált a hírekre. Édesapja, az 1978-ban F1-es világbajnoki címet szerző Mario Andretti viszont megszólalt, és egyértelmű csalódottságának adott hangot. Le vagyok sújtva – írta az X-en. – Mást nem mondok, mert más szavakat nem találok a lesújtottságon kívül.”

Friss