2024. április 28. 00:09

KezdőlapF1„Döbbent és csalódott” – mégsem örül Hamilton érkezésének a Ferrari sztárja?

„Döbbent és csalódott” – mégsem örül Hamilton érkezésének a Ferrari sztárja?

-

Charles Leclerc-ről eddig az a hír járta, hogy tárt karokkal fogadja Lewis Hamiltont a Ferrarinál, ám a helyzet lehet, hogy korántsem ez.

Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződése sokakat meglepett, bizonyos szempontból még Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke számára is váratlan volt. Az olasz sajtó eddig azonban arról írt, hogy Charles Leclerc nem tartozott a meglepődött személyek közé, a maranellóiak vezetése ugyanis már korábban beavatta őt a terveikbe, a nemrég hosszú távra aláíró monacói pedig már csak azért is nagyon örült Hamilton érkezésének, mert így az F1 történetének legsikeresebb pilótájával mérheti össze magát.

Charles Leclerc, Lewis Hamilton, Ferrari, Mercedes, Osztrák Nagydíj
Leclerc és Hamilton az idén versenyeznek egymás ellen utoljára eltérő csapatban / Fotó: Lucas Pripfl / Red Bull Ring

A Corriere dello Sport azonban úgy tudja, hogy ezek a hírek nem fedik a valóságot, épp ellenkezőleg, Leclerc és menedzsmentje „döbbent és csalódott a Ferrari döntése miatt”, és amikor nyélbe ütötték a határozatlan lejáratú szerződéshosszabbítást a Scuderiával, „fogalmuk sem volt arról, hogy ez következik.”

Hogy megtudjuk-e az igazságot, az még akkor sem biztos, ha előbb-utóbb Leclerc-nek a sajtó képviselői elé kell állnia, és biztosan fog erről is kérdéseket kapni, hiszen több mint valószínű, hogy nem akar majd nyilvánosan kikelni a döntés ellen, és a gyengeség jeleit mutatva panaszkodni, amiért a nyakára hozták Hamiltont.

Az viszont tény, hogy a Forma–1-ben mindig is nagyobb esélyt jelentett a vb-címre, ha volt egy kimondott vezér a csapatban, és két toppilóta nem egymástól rabolta el a pontokat. Ebből a szempontból jogos lehet Leclerc aggodalma, hiszen amennyiben a Ferrari előbb-utóbb a végső győzelemre alkalmas autót ad alá, lehet, hogy nemcsak mondjuk Max Verstappennel, hanem a saját csapattársával is késhegyre menő párharcot kell majd vívnia, ami értelemszerűen csökkenteni fogja az esélyeit.

A „halálos ítéletét” írta alá, vagy ő lesz a következő Räikkönen, esetleg Michael Schumacher?

Sainz állítja: nem csalódott

Persze, ha van valaki, akit Leclerc-nél is rosszabbul érinthetett Hamilton szerződtetése, az Carlos Sainz. A Ferrarival az idén negyedik szezonját kezdő spanyolnak 2024 végén eleve lejárt volna a szerződése, és bár korábban is felröppentek olyan hírek, hogy a maranellóiak csupán egy évre hosszabbítanának vele, úgy tűnt, végül maradni fog. A 29 esztendős versenyző azonban állítja, nem csalódott.

„Jól vagyok, nyugodt vagyok. Dolgozunk a jövőn, de mindenek előtt arra koncentrálok, ami előttünk áll. Ez egy nagyon fontos év, az utolsó évem a csapattal, és a lehető legjobbamat akarom nyújtani. Azért edzek, hogy a lehető legfelkészültebb legyek és mindent beleadjak” – nyilatkozta a tavaly a Ferrari egyetlen győzelmét szerző spanyol a Sky Sports-nak.

„Nem, nem vagyok csalódott. Miután megtapasztaltam, hogy milyen a Ferrari belülről, már tudtam bizonyos dolgokat, és a csapattal együtt felkészítettem magam a jövőbeli változásokra. Mint mondtam, nem akarok másra gondolni, mint arra, hogy miként adjak bele az idén mindent a Ferrariért.”

„Tudni, hogy ez lesz az utolsó évem egy csapattal, nem a legnormálisabb módja elkezdeni egy szezont, de amint Bahreinben felveszem a sisakomat és kimegyek a pályára, biztosak lehetnek benne, hogy csakis arra fogok gondolni, hogy a leggyorsabb legyek. És ha van esély arra, hogy világbajnok legyek, akkor meg fogom próbálni megragadni azt” – jelentette ki.

Ami Sainz jövőjét illeti, aligha lesz híján lehetőségeknek. Jó ideje pedzegetik már, hogy az Audihoz mehet, de Hamilton megüresedett helye is vonzó lehet a számára, illetve az Aston Martinnal kapcsolatban os felröppent a neve.

Friss