back to top
2024. május 06. 16:57

KezdőlapF1Már tudni, ki jelentette fel Christian Hornert - Adrian Newey-t is kikérdezték

Már tudni, ki jelentette fel Christian Hornert – Adrian Newey-t is kikérdezték

-

Múlt héten pénteken hallgatta meg először a vizsgálatra felkért ügyvéd Christian Hornert, a Red Bull nem helyénvaló viselkedéssel megvádolt csapatfőnökét. Döntés egyelőre nem született az 50 esztendős szakember sorsásról, de újabb részletek szivárogtak ki az ügyről.

A Motorsport-Total.com és más újságok további részleteket derítettek ki Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökének botrányáról. Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az energiaitalos istállót 2005 óta irányító, annak, valamint a Red Bull technológiai részlegének (Red Bull Advanced Technologies) és motorrészlegének (Red Bull Powertrains) vezérigazgatói pozícióját is betöltő szakembert az istálló egyik alkalmazottja azzal vádolta, hogy helytelen módon viselkedett vele.

Elsőre bruttó 8 órán át faggatták Hornert – elhúzódhat a döntés a Red Bull-csapatfőnök sorsáról

Hogy pontosan mi a vád, azt a bikás csapat vagy annak osztrák anyacége nem erősítette meg (kezdetben szexuális jellegű visszaélésről lehetett hallani, de valószínűbbnek tűnik, hogy „agresszív, irányító magatartásról” van szó), miként eddig egyetlen közleményen kívül nem is kommunikáltak semmit az ügyben. Horner is csak annyit, hogy a De Telegraafnak visszautasította a vádakat.

Részletek azonban így is rendszeresen jelennek meg, például a Daily Mail és más újságok lehozták, hogy Horner pénteki meghallgatására a médiafelhajtást elkerülendő nem a Red Bull Milton Keynes-ben található bázisán, hanem London központjában, egy titkos helyszínen került sor. A titkolózás mondjuk csak részben volt sikeres, hiszen a Daily Mail azt is tudni véli, hogy Horner fekete BMW-ben érkezett, az pedig a Sky Sports riporterének beszámolójából derült ki, hogy a csapatfőnököt több mint 8 órán át faggatták.

Miután ez volt az első alkalom, hogy a vizsgálatot lefolytató ügyvéd ezt megtehette, valószínűleg Horner szavai alapján további meghallgatásokra kerül, illetve került sor. A Motorsport-Total például arról ír, hogy a csapatfőnök kikérdezése előtt már több Red Bull-alkalmazott meghallgatása is megtörtént, akik között ott volt Adrian Newey, a csapat sztártervezője, illetve az a nő is, aki megvádolta Hornert.

A Red Bull hamarosan széteshet, a Mercedes viszont bebiztosította magát Hamilton ellen

A német szaklap hozzátette: „A Horner elleni vádakat megfogalmazó alkalmazott neve belső körökben már ismert, ugyanakkor a legtöbb médium – beleértve a mi szerkesztőségünket – tartózkodik a név közlésétől a szóban forgó személy magánéletének védelme miatt.”

A Motorspot-Total arra is kitért, hogy az ügy jóval túlmutat a Red Bullon, hiszen az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, illetve Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója is folyamatosan figyelemmel kíséri azt, illetve Bernie Ecclestone, a sportág korábbi mindenható ura Horner bizalmasaként aktív, tanácsadói szerepet is vállal.

Noha amennyiben Horner bűnössége bebizonyosodik és az energiaitalosok menesztik őt, az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa aligha tesz bármit is, Domenicali érdeklődését elsősorban az indokolhatja, hogy az Egyesül Államokban Harvey Weinstein filmes producer szexuális zaklatási botránya és a Metoo-mozgalom megjelenése óta különösen érzékeny téma a hatalommal való visszaélés, és mivel az F1 jelen van a New York-i tőzsdén, a Hornerrel kapcsolatos negatív hírek a részvényeinek értékét is befolyásolhatják.

Ezért „lophatná el” a Ferrari Adrian Newey-t a Red Bulltól

Friss