2024. április 28. 23:04

KezdőlapF1Megújult arculattal várja a korszakváltást a Hungaroring, itt tartanak most a munkálatok

Megújult arculattal várja a korszakváltást a Hungaroring, itt tartanak most a munkálatok

-

A második fázisa zajlik a Hungaroring felújításának, melynek során jelenleg a paddockot szélesítik ki. A létesítményt érintő munkálatok mellett a pálya új arculattal, illetve logóval készül arra a korszakra, amikor az eddiginél sokkal modernebb környezetben fogadhatja az F1 és más sorozatok mezőnyét.

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, a tavalyi évben megkezdődött a Hungaroring felújítása, amely a tervek szerint 2026-ra ér véget, amikor a pálya a mostaninál sokkal modernebb környezetben fogadja a Forma–1 és más sorozatok mezőnyét. A pálya üzemeltetői időről időre tájékoztatást adnak a munkálatokról. Ez történt hétfőn délelőtt is egy sajtótájékoztató keretében.

Lélegzetelállító felvételek: így még soha nem láthattuk a Hungaroringet

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Juhász Zoltán, a felújítást végző Market Építő Zrt. műszaki igazgatója. Gulyás kiemelte, hogy a Magyar Nagydíjnak már a rendszerváltás előtt is nagy jelentősége volt, és „a McDonald’s, a Coca-Cola és a világútlevél mellett” a Forma–1 jelentette a nyitást és a szabadságot a 80-as évek végén.

Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media tavaly nyáron hosszabbított szerződést a Magyar Nagydíjjal, amelynek helye így 2032-ig biztos a versenynaptárban. A miniszter kiemelte, hogy ennél hosszabb szerződéssel csak Bahrein és Ausztrália rendelkezik, bár az előző héten Silverstone is csatlakozott hozzájuk. Annak azonban, hogy az F1 Magyarországon maradjon, voltak feltételei.

„Nyilván arra is választ kell adni, hogy a nehéz időszakban, amikor számtalan beruházást fél évvel, egy évvel, másfél évvel kénytelenek voltunk eltolni, akkor miért kellett itt sietni – fogalmazott Gulyás. – Azért kellett sietni, mert az a döntés állt előttünk, hogy marad Magyarországon a Forma–1, vagy pedig elmegy innen.”

A miniszter hangsúlyozta, hogy az F1 vezérkara nyitott volt a folytatásra, de csak abban az esetben, ha felújítják a „leromlott állapotban lévő” infrastruktúrát. Elmondása szerint ez már egyébként is 8-10 éve esedékes lett volna, hiszen a 40 éve felhúzott főépület már nem tudja teljes mértékben ellátni a feladatát. A felújítást viszont fedezi a jelenlegi és a korábbi szerződés közötti különbözet.

„Cserébe a jogdíj kapcsán sikerült egy kedvező megállapodást kötni – folytatta Gulyás. – Ahhoz képest, amit az eredeti megállapodás szerint jogdíjként kellett volna kifizetni, 2032-ig százhétmilliárd [forintot] spórol a magyar állam. Tehát azt lehet mondani, hogy nagyjából a jogdíjkedvezményből, illetve annál kevesebből a pálya teljes felújítása megtörténhet.”

Gulyás Gergely, Gyulay Zsolt, Juhász Zoltán, 2024
Fotó: Sulyok István/TRP Media

Gulyás hozzátette, szerinte Magyarország érdeke, hogy a Forma–1 továbbra is hazánkba látogasson, hiszen egyrészt egy „A-kategóriás eseményről” van szó, másrészt a rengeteg külföldi szurkoló érkezésének köszönhetően a magyar turizmust is fellendíti. Ennek érdekében 2023 tavaszán megkezdődtek a felújítási munkálatok, melynek első fázisában megújult a közműhálózat, valamint felépült egy új fogadóépület kávézóval, bolttal és műveleti központtal.

Jelenleg a második ütem zajlik, amely tavaly októberben kezdődött. Ezzel kapcsolatban Gulyás ismertetett néhány adatot. Az épületek összterülete 57 ezer négyzetméter, a munkálatok során pedig 125 ezer köbméter földet mozgatnak meg, és összesen 34 300 méternyi vasbetonszerkezetet építenek be. A munkát kilenc toronydaru segíti. Ami az emberi állományt illeti, összesen mintegy 9 ezer fő veszi ki a részét a felújításból: jelenleg naponta 250–300 ember dolgozik, de lesz olyan nap, amikor 1400-an is lehetnek.

Gulyás a közbeszerzési eljárásra is kitért, amelyből a legolcsóbb ajánlat került ki győztesen. Ez összesen 78 973 millió forintról szól, amiből eddig 12 milliárdnak a kifizetése történt meg. Emellett azt is kiemelte, hogy a beruházást a Miniszterelnökség felügyeli, a cél pedig, hogy az idelátogatók színvonalas létesítménybe érkezzenek meg.

Gyulay mindezt azzal egészítette ki, hogy a joggyakorlás azért került át a Miniszterelnökséghez, hogy a szerződés minél hamarabb életbe lépjen. Az elnök-vezérigazgató kijelentette, először 2015-ben kezdték el tervezgetni, hogyan fog kinézni a jövő Hungaroringja, majd sok tárgyalás és terv után a kormány tavaly jóváhagyta a felújítást.

Hungaroring, felújítás 2024
Fotó: Sulyok István/TRP Media

Gyulay arra is kitért, hogy miután véget ért Bernie Ecclestone regnálása, és a Liberty Media vette meg a Forma–1-et, érezhetően megváltoztak az igények, megváltozott az F1-et körülvevő üzleti világ. Mindez többek között azt jelentette, hogy igény lett a teljes kiszolgálásra, hogy a hétvége ne csak a futamról szóljon, hanem tulajdonképpen egy négynapos fesztivál legyen. Ehhez pedig szükséges a felújítás, amelyről elárulta, hogy éppen hol tartanak.

„A munka elkezdődött, méghozzá átütemezéssel, hiszen a depót ki kellett szélesíteni – mondta. – Amit most itt látunk, az a világsorozat négyzetméterileg egyik legkisebb méretű depója. Közel ötezer négyzetméteres volt, ezt ki kellett bővíteni, hiszen a motorhome-okat nem bírta el már ez a fajta szerkezet. És mivel az épület is ugye tíz méterrel szélesebb lesz, a depó most tizenkilenc méterrel lesz szélesebb.”

Gyulay hangsúlyozta, hogy a felújított paddock előnyeit már az idei futamhétvégén is élvezni fogják. Mindez ugyanakkor csak sok egyeztetés után készülhet el, hiszen a csapatok korábban alulról emelték be a motorhome-okat, a jövőben viszont egy rámpán keresztül fogják megközelíteni. Azt is megemlítette, hogy az ún. szálkás parkoló megszűnik, az új parkoló pedig fent, a motorhome-ok között lesz, és innen lesz megközelíthető az istállók főhadiszállása.

Gyulay elárulta, a paddock kiszélesítése arra is jó, hogy meglegyen a terület a főépület elbontására. Ez majd az idei és a jövő évi verseny között fog zajlani, és úgy véli, ez lesz a legnagyobb próbatétel. Közel 260 napjuk lesz arra, hogy az épületet lebontsák, és felépítsék a majdnem 10 ezer néző befogadására képes lelátórészt. Fontos, hogy ez felépüljön a 2025-ös versenyre, hiszen a Forma–1 elvárja, hogy a közvetítések miatt nem lehet félbehagyott építkezés. Ennek kapcsán Gyulay arról is beszélt, hogy havonta kell jelenteniük a sportág vezetésének az aktuális helyzetről.

További fontos változás lesz, hogy a Marlboro-híd megszűnik, és két alagút lesz a főépület és a lelátók között. Az egyiken az F1-ben dolgozó személyzet közlekedhet, a másikat, amely a híd helyén lesz, a nézők rendelkezésére bocsátják. Továbbá a Super Gold mögött épül egy közel 10 ezer négyzetméteres tér, amely nemcsak a Magyar Nagydíj hétvégéjén, hanem az év 365 napjában otthont adhat különböző rendezvényeknek.

Hungaroring, felújítás 2024
Fotó: Sulyok István/TRP Media

Ezután Gyulay is szolgáltatott néhány számadatot. Az új depó területe 8353 négyzetméter lesz, míg a főépület alapterülete 31 017. Emellett más szempontból is készülnek a változásra: az új üzletpolitika révén minden szegmens megújul, számos szolgáltatás lesz, és maga a pálya is egy teljesen új logót kapott, hogy a 2026-os versenyre teljesen új arculattal várja a mezőnyt és a nézőket.

Juhász a felújítás jelentette legnagyobb nehézségekről ejtett szót. „Legalább akkora kihívást jelent egy építés, mint magának a versenynek a lebonyolítása, illetve egy versenyben megküzdeni az első helyért – kezdte. – Mi is folyamatosan, napi szinten ezzel küzdünk, hogy a legjobbak és a leghatékonyabbak tudjunk lenni. Ezért nagyon örültünk, amikor megnyertük ezt a munkát novemberben.”

Hozzátette, hogy fontos volt, hogy több munkaterületnek is egyszerre lássanak neki, ezért kellett például előrehozni a paddock átépítését, mert ellenkező esetben ellehetetlenítenék a további munkálatokat. Juhász azt is elárulta, hogy december 18-án vették át a munkaterületet, az ünnepek alatt pedig 5 ezer köbméternyi épületet bontottak el, hogy lehessen cölöpözni. Ez utóbbiból 1500 darab lefúrásánál járnak, ezek összhosszúsága mintegy 22,5 kilométer, és mindez 8 ezer köbméternyi beton bedolgozását jelenti.

Hozzátette, 5 hónap áll rendelkezésükre, hogy egy minden szempontból alkalmas épületet adjanak át. Ennek oka, hogy a versenyhétvége előtt 60 nappal el kell tüntetniük az építkezés nyomait, ami kihívást jelent számukra, hiszen nem gyakori az ilyen kérés. Gyulayhoz hasonlóan Juhász is a következő fázist tartja a legkritikusabbnak, amikor a jelenlegi főépület helyett egy teljesen újat kell építeni. Ebből a szempontból más a helyzet, mint az első, 1986-os Magyar Nagydíj előtt: akkor a semmiből 9 hónap alatt felépült a létesítmény, most viszont egy meglévőt kell átépíteni.

Friss