2024. április 29. 13:00

KezdőlapF1Nagyon hamar újabb komoly mérföldkőhöz érhet és legendákat előzhet meg Verstappen

Nagyon hamar újabb komoly mérföldkőhöz érhet és legendákat előzhet meg Verstappen

-

Bár az matematikailag lehetetlen, hogy Max Verstappen idén bármelyik fontos mutatóban átvegye a vezetést karrierszinten, a holland pilóta így is tovább írhatja a történelmet idén. Lewis Hamilton elméletileg újabb mutatóban előzheti meg Michael Schumachert, ám Fernando Alonsónak jóval nagyobb esélye van arra, hogy felülmúlja Alain Prostot.

Március elején elkezdődik a Forma–1 2024-es szezonja, ami egyben azt is jelenti, hogy ismét rekordok dőlhetnek meg. Max Verstappen tavaly jó néhány csúcsot döntött meg, és könnyen lehet, hogy idén is átveszi a vezetést néhány statisztikai mutatóban. Ami viszont a legfontosabb mutatókat illeti, karrierszinten idén egyikben sem fog élre állni, viszont néhány ranglistán sokat léphet előre. A RacingNews365.com összegyűjtötte, hogy melyik mutatóban hogyan változhat a helyzet.

Ami a futamgyőzelmek számát illeti, egészen biztos, hogy marad a harmadik, hiszen jelenleg 54-gyel rendelkezik, és 24 hétvége alatt nem érheti utol a 91-nél álló Michael Schumachert. Az élmezőnyből a 32-nél lévő Fernando Alonso esetében sem valószínű, hogy beéri a 41-szer diadalmaskodó Ayrton Sennát, míg Lewis Hamilton 103-mal már most vezet. Ez utóbbi egy kivételével az alábbiakban is igaz lesz, de ott már nem fogjuk külön megemlíteni.

A pole pozíciók esetében már más a helyzet, hiszen Verstappennek abból jóval kevesebb van. Egészen pontosan 32, amivel a hetedik helyen áll, holtversenyben Nigel Mansell-lel és eggyel elmaradva Jim Clarktól és Alain Prosttól. Mindez azt jelenti, hogy akár már a második, szaúd-arábiai hétvégére megelőzheti őket, és átveheti az ötödik pozíciót. A negyedik viszont nem lesz meg, hiszen ezt a helyezést Sebastian Vettel birtokolja 57-tel. Charles Leclerc (23) és Alonso (22) akár bekerülhetnek a legjobb tízbe, amennyiben utolérik a 29 rajtelsőséget szerző Juan Manuel Fangiót.

Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

Ami a leggyorsabb körök számát illeti, Verstappen ebben a tekintetben szintén Mansell-lel áll holtversenyben 30-cal a hatodik helyen. Itt reálisan Vettelt (38) és talán Prostot (41) érheti utol, a karrierjét 46-tal záró Kimi Räikkönen mér nagyon távolinak tűnik. Ebben a tekintetben Schumacher vezet 77-tel, és bár Hamilton matematikailag utolérheti, ehhez 12 leggyorsabb körre van szüksége. Alonso jelenleg Niki Laudával együtt a tizedik helyet foglalja el 24-gyel, előtte Mika Häkkinen (25) és Clark (38) állnak.

A dobogókat tekintve a címvédő 98-nál áll, vagyis Szaúd-Arábiára meglehet neki a 100-as mérföldkő. Ezután Räikkönent (103), majd Prostot és Alonsót (106) vadászhatja le, Vettelt viszont csak abban az esetben éri be, ha sikerül neki az, ami tavaly nem, és az összes futamon feláll a pódiumra (és minden versenyt megrendeznek). Persze Alonso szintén felülmúlhatja Prostot.

Verstappen tavaly rekordot jelentő 1003 kört töltött az élen, így most összességében 2858-nál jár, ami az ötödik helyre jó. Sennát (2931) minden bizonnyal hamar meg fogja előzni, és ha minimum megközelíti előző évi teljesítményét, akkor Vettelt (3501) is. Az 1773-mal a tizedik pozícióban lévő Alonso elméletileg szintén előzhet, de ez nem tűnik valószínűnek, hiszen Jackie Stewart 1919-cel áll előtte.

Friss