2024. április 29. 10:08

KezdőlapF1Christian Horner már befolyásos barátja szerint is le kellene mondjon a Red...

Christian Horner már befolyásos barátja szerint is le kellene mondjon a Red Bull éléről

-

Sokat elmond Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökének szorult helyzetéről, hogy már barátja és bizalmasa sem javasolja neki, hogy tovább harcoljon az őt ért vádakkal szemben.

A múlt héten pénteken lezajlott Christian Horner londoni meghallgatása. Hogy lesz-e második kör, azt nem tudni, de az F1-insider.com információi szerint a cég egyik – a hírek szerint középvezetői pozícióban levő – női alkalmazottja (más médiumok mellett az F1-Insider is tudja a nevet, csak nem árulhatja el) által megvádolt csapatfőnököt kikérdező ügyvéd szabadságra ment, és már átadta az információikat a Red Bull GmbH-nak.

Már tudni, ki jelentette fel Christian Hornert – Adrian Newey-t is kikérdezték

Hogy pontosan mivel vádolják Hornert, az továbbra sem ismert, de sajtóinformációk szerint a nő úgy érezte, hogy főnöke nyomást helyez rá, és a feltételezett kényszerítési mód nem egyeztethető össze a modern erkölcsi normákkal.

Az 50 esztendős csapatfőnök az ügy kirobbanása óta csak egyszer szólalt meg, amikor teljes mértékig visszautasította a vádakat, de állítólag a Red Bull osztrák anyacége már a vizsgálat megkezdése előtt azt javasolta neki, hogy mondjon le a pozíciójáról. Horner azonban ezt nem tette meg, helyette ügyvédeivel felvértezve állt ki magáért, és igyekszik tisztázni a nevét.

Hogy erre mennyi esélye van, arra ilyen kevés információ birtokában kívülről nem látunk rá, mindenesetre sokatmondó, hogy az F1-insider úgy tudja, a csapatfőnököt barátként segítő Bernie Ecclestone, az F1 korábbi vezére is a lemondást javasolta Hornernek, hogy ezzel elkerülje a személyét ért további károkat és óvja a családját. A csapatfőnök azonban Ecclestone-ra sem hallgatott, és továbbra is tagadja a vádakat.

Elsőre bruttó 8 órán át faggatták Hornert – elhúzódhat a döntés a Red Bull-csapatfőnök sorsáról

A thai részvényesek mellette állnak

Horner a hírek szerint a Verstappen-család, Adrian Newey (a bikás csapat sztártervezője) és Helmut Marko (a Red Bull tanácsadója, Dietrich Mateschitz egykori bizalmasa) támogatását sem élvezi, viszont a Red Bull thai részvényeseiben, a céget 51%-ban tulajdonló Yoovidhya-családban bízhat, ők ugyanis a sikerkovács megtartása mellett vannak.

Ám amennyiben bebizonyosodik, hogy a csapatfőnök valóban helytelenül viselkedett, könnyen lehet, hogy az osztrákok már csak a külső nyomás miatt is kénytelenek lesznek leváltani őt. Ez a nyomás az F1 kereskedelmi jogait tulajdonló Liberty Mediától érkezhet, amelynek vezetői már megkérték Stefano Domenicalit, az F1 elnök-vezérigazgatóját, hogy beszéljen Mark Mateschitz-el (Dietrich Mateschitz fia, egyben a Red Bull-birodalom örököse), és tegye világossá a számára, hogy amennyiben Horner bűnös, le kell váltani őt.

A Red Bull hamarosan széteshet, a Mercedes viszont bebiztosította magát Hamilton ellen

Friss