2024. április 28. 09:04

KezdőlapF1Bemutatták a botrányba keveredett Red Bull idei autóját, amely még idő előtt...

Bemutatták a botrányba keveredett Red Bull idei autóját, amely még idő előtt ki is szivárgott

-

A Forma–1-es csapatok közül utolsóként a Red Bull is bemutatta idei autóját. A pilóták, azaz Max Verstappen és Sergio Pérez mellett Christian Horner, a megvádolt csapatfőnök is ott volt az eseményen, ahogyan Adrian Newey, az alakulat technikai főigazgatója, Pierre Waché technikai igazgató, valamint az istálló korábbi pilótája, David Coulthard is.

Magyar idő szerint csütörtökön este véget ért a 2024-es autóbemutatók sora a Forma–1-ben. Kilenc csapat már korábban leleplezte idei kocsiját, vagy legalább annak festését, míg magyar idő szerint csütörtökön este a Red Bull zárta a sort. Igaz, az RB20-as már néhány órával az esemény előtt kiszivárgott, ami nyilvánvalóan kellemetlenül érinthette a csapatot.

Persze nem ez az, ami miatt a Red Bullnál dolgozóknak a leginkább fájhat a fejük. Ahogyan arról számos cikkben beszámoltunk, Christian Horner csapatfőnök ellen belső vizsgálat indult, miután „nem megfelelően viselkedett” egy vélhetően középvezetői pozícióban dolgozó női alkalmazottal szemben. A brit szakembert múlt héten pénteken hallgatta meg egy független ügyvéd, ám úgy tűnik, hogy az ügy még hetekig elhúzódhat. Így az sem véletlen, hogy a bemutatón is jelen volt, de az ügyről nem kérdezték.

Már tudni, ki jelentette fel Christian Hornert – Adrian Newey-t is kikérdezték

„Ez a tavalyi autó továbbfejlesztett változata, ez a huszadik verzió – jelentette ki Horner az autóról. – Nem egy konzervatív [kocsi], láthatják, hogy bizonyos területeken elég agresszívak voltak. Láthatják, hogy a színfalak mögött minden férfi és nő keményen dolgozott. Néhány részlet az autón egészen rendkívüli.”

A Red Bull tavaly történelmi szezont teljesített, hiszen szigorúan véve, azaz az Indy 500-akat is beleszámítva ők produkálták minden idők legjobb győzelmi arányát, hiszen 22-ből 21 versenyt megnyertek. Sokak szerint a 2023-as fölényt látva valószínű, hogy idén is őket kell legyőzni, a kérdés már csak az, hogy a többiek közelebb lesznek-e az RB20-ashoz, mint amennyire az elődjéhez voltak.

A Red Bull által tavaly megdöntött rekordok nagy része Max Verstappennek volt köszönhető, aki egyéni szinten is számos csúcsot írt át. Ezek közül a legfontosabb, hogy 19 futamgyőzelmével ő is minden idők legjobb győzelmi arányát tudhatta magáénak, és ehhez már az Indy 500-akat sem feltétlenül kell ideszámolnunk. A közvélemény egy része pedig már most odaadja neki az idei vb-címet, sőt, akad, aki szerint a 2026-os szabályváltozásokig nem lehet majd megszorítani őt.

„Az idő majd eldönti, de izgatott vagyok – válaszolta Verstappen arra a kérdésre, hogy mekkora esélye van a negyedik világbajnoki cím megszerzésére. – Mindig nagyon jó látni egy új autót életre kelni, és azt, ahogyan felépült, a rajta dolgozó emberekkel. Az üléspróba is ilyen. Jelenleg én egyszerűen várom Bahreint, hogy teszteljek, hogy komfortossá váljon számomra az autó, hogy megértsem, mire van szüksége, és hogy dolgozzunk. Nagyon hosszú lesz a szezon, megpróbálunk a lehető legjobban kezdeni. Igyekszünk megérteni a kocsit, és meglátjuk, hol végzünk.”

Az egyetlen, aki ezt tavaly megtehette volna, Sergio Pérez volt, ám ő az idény legelejét leszámítva jelentősen elmaradt csapattársától. Egy ideig még az összetettbeli második helye is veszélybe került, és bár ezt végül sikerült hoznia, és a Red Bull történetében először megszerezte az első két helyet, így is felröppentek olyan hírek, hogy az energiaitalosok meneszthetik őt. Ez szinte biztosan meg is történik, akár már az idény közben, ha a mexikói versenyző teljesítménye nem javul jelentősen. „Örömmel látom, hogy az egész csapat egy elképesztő koncepciót rakott össze, most pedig csak pályára akarunk menni – fogalmazott a mexikói pilóta. – Úgy vélem, tettünk néhány lépést a jó irányba, úgyhogy egy újabb jó szezonnak kell jönnie a csapat számára.”

Friss