2024. április 29. 13:03

KezdőlapF1Leclerc learatná Hamilton érkezésének gyümölcsét, de a legrosszabb forgatókönyvre is készült

Leclerc learatná Hamilton érkezésének gyümölcsét, de a legrosszabb forgatókönyvre is készült

-

Sajtóértesülések szerint számos oka van annak, hogy Charles Leclerc annak ellenére is szerződést hosszabbított a Ferrarival, hogy tudott Lewis Hamilton érkezéséről. A monacói pilóta ugyanakkor arra az esetre is bebiztosította magát, ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogyan azt ő szeretné.

Még a 2024-es szezon sem kezdődött el, de már hivatalossá vált a Ferrari 2025-ös felállása. Az aligha lepett meg bárkit is, hogy Charles Leclerc szerződést hosszabbított a Ferrarival, csapattársának személye viszont annál inkább. A másik autót ugyanis jövőre már nem Carlos Sainz, hanem Lewis Hamilton fogja vezetni.

A monacói pilóta a Ferrari bemutatóján azt is elárulta, hogy amikor aláírta az új megállapodást, tudott a hétszeres világbajnok érkezéséről. Számos olyan esetről hallani legalább pletyka szintjén, hogy egy, a csapatánál nagy fokú beágyazottsággal bíró pilóta nem akarja, hogy erős csapattársa legyen, aki adott esetben veszélyeztetné az első számú pozícióját.

A Ferrari előre szólt, hogy az újságírók ne Hamiltonnal foglalkozzanak az idei autó bemutatóján

Afelől nem lehet kétség, hogy Leclerc is olyan versenyző, aki finoman szólva is otthon érezheti magát annál az istállónál, ahol versenyez. Azonban, bár felröppentek olyan híresztelések, miszerint Leclerc valójában nem tudott Hamilton érkezéséről, ezért stábjával együtt döbbent és csalódott, ez nem fedi a valóságot, és örömmel fogadja a brit pilótát.

Ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy miért, hiszen Hamilton még most is magas szinten teljesít, és a jelenlegi erőviszonyok alapján egyáltalán nem lehet biztosan kijelenteni, hogy nem lesz veszélyes Leclerc-re. Utóbbi azonban a La Gazzetta dello Sport szerint úgy látja, hogy szinte csak nyerhet ezen a csapaton belüli párharcon: ha kikap, akkor nincs szégyenkeznivalója, hiszen minden idők legeredményesebb versenyzőjével szemben maradt alul, ha viszont legyőzi, azzal jelentősen növekedne az ázsiója.

Emellett persze a pénzügyi szempontok mellett sem szabad elmenni, hiszen Leclerc új szerződése az eddiginél jóval nagyobb pénzösszegről szól, és a személyes szponzorációk szempontjából sem lényegtelen, hogy a Ferrari pilótájának mondhatja magát. Továbbá ott van az érzelmi kötődés is: a 26 esztendős pilóta gyerekkora óta a Ferrari család tagja, és jó néhányszor kijelentette, hogy velük akar világbajnokságot nyerni.

Az olasz sportnapilap azonban  megemlíti, hogy Leclerc azt a szempontot is figyelembe vette, hogy Hamilton érkezéséből csapatként is profitálhatnak. A hétszeres világbajnok ugyanis több olyan szakember is a csapathoz vonzhat, aki korábban ódzkodott attól, hogy Olaszországba költözzön. Ez még úgy is igaz, hogy a Mercedes kikötötte távozó versenyzőjének szerződésében, hogy nem játszhat közvetlen szerepet abban, hogy a mérnököket magával vigye.

A Red Bull hamarosan széteshet, a Mercedes viszont bebiztosította magát Hamilton ellen

Leclerc tehát alighanem arra játszik, hogy Hamiltonnal együtt komoly szakembergárda csatlakozik a csapathoz, és valószínűleg megvan benne az az egészséges önbizalom, hogy azt gondolja, hogy ennek gyümölcseit elsősorban ő fogja learatni, vagyis egy versenyképes autóban ülve legyőzi jövőbeli csapattársát. Az ötszörös F1-es futamgyőztes azonban arra is gondolt, hogy mi van, ha valami nem a tervei szerint alakul: a Gazzetta arról ír, hogy különböző záradékok biztosítják, hogy 2026 után adott esetben szabadon távozhasson. Ezek tartalma nem ismert, de vélhetően elsősorban az autó teljesítményére vonatkozik.

Friss