2024. április 29. 14:28

KezdőlapF1Hamilton majdnem minden téren elhomályosíthatja Leclerc-t a Ferrarinál – Verstappen is bízik...

Hamilton majdnem minden téren elhomályosíthatja Leclerc-t a Ferrarinál – Verstappen is bízik a sikerében

-

Van, aki már most azon a véleményen van, hogy Lewis Hamilton lesz a Ferrari új vezére, és átveszi majd ezt a szerepet Charles Leclerc-től. Max Verstappen és Christian Horner ilyen jóslatokba nem bocsátkozott, de ők is megszólaltak a hétszeres világbajnok Maranellóba igazolása kapcsán.

Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződésének bejelentése óta igencsak sok minden történt már a száguldó cirkuszban, de a hétszeres világbajnok derült égből villámcsapásként érkező húzása azért továbbra is téma. Téma volt a Red Bull idei autójának bemutatóján is, amelyen Max Verstappen és Christian Horner is elmondta róla a véleményét.

„Egy kicsit meglepett a bejelentés, de ha valaki a Ferrarinál akar versenyezni, és különösen, ha már ennyi mindent elért a karrierje során, akkor miért ne? A Ferrari csodálatos márka elképesztő történelemmel” – idézi a háromszoros világbajnok hollandot az ESPN.

A Ferrari előre szólt, hogy az újságírók ne Hamiltonnal foglalkozzanak az idei autó bemutatóján

Verstappen ezután kifejtette, a részletek ismerete nélkül ő sem tudja megmondani, Hamilton miért dönthetett a váltás mellett, de reméli, hogy bejön neki a Ferrarihoz igazolás.

„Nem ismerjük, hogy mit beszéltek a Mercedesszel, mit a Ferrarival, milyen ígéreteket kaptak és mit gondolnak, mi következik. Így nem lehet rendesen értékelni a részünkről, hogy miért hozták ezt a döntést. De ha boldog ezzel, akkor mennie kell, és szerintem klasszul fog festeni. És természetesen miattuk remélem, hogy sikersztori lesz, de jelenleg ezt nem lehet megmondani.”

Innen természetesen adta magát a kérdés, hogy Verstappen a jövőben – 2028 végéig köti szerződés a Red Bullhoz – rászánja-e magát hasonló lépésre, és ő is vörösbe öltözik-e.

„Nem akarok tiszteletlennek tűnni vagy ilyesmi, nagyon tisztelem a Ferrari márkát, de jelenleg nagyon boldog vagyok ott, ahol vagyok. Kényelmesen érzem magam a jelenlegi környezetemben, így nem keresem a változást. De az eddigi tapasztalataimból tudom, hogy az életben soha ne mondd, hogy soha. De jelenleg ez nem foglalkoztat. De ismétlem, ez csak a Forma–1, én pedig mást is akarok csinálni a Forma–1-en kívül” – utalt arra, hogy más versenysorozatokban is kipróbálná majd magát.

Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull, USA Nagydíj
Verstappen megérti Hamilton döntését / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Hamilton lesz a Ferrari új üdvöskéje?

Noha Charles Leclerc tudott a hétszeres világbajnok érkezéséről és a Ferrari autóbemutatóján tett nyilatkozatai alapján úgy tekint Hamilton 2025-ös Maranellóba szerződésére, mint új kihívásra és tanulási lehetőségre, könnyen lehet, hogy idővel nem fog majd ennyire pozitívan viszonyulni a változáshoz. Legalábbis akkor, ha beigazolódnak Helmut Markónak, a Red Bull tanácsadójának szavai.

Marko a német sport.de-nek azt mondta, Hamilton Maranellóba igazolása „a legjobb dolog, ami jelenleg az F1-gyel történhetett”. A 80 esztendős osztrák úgy véli, a 39 esztendős britet a Ferrarinál versenyzés lehetősége vonzotta, egyúttal „elvesztette a hitét a Mercedesben.” Noha a hétszeres világbajnok az idei évet még a brackley-iekkel tölti, Marko már 2025-ös jóslatokba is bocsátkozott, és szerinte egy körön Leclerc gyorsabb lesz Hamiltonnál, ám a versenyeken a brit lesz előnyben. Emellett úgy véli, a monacói pilótának nem csak emiatt lesz miért aggódnia, hanem azért is, mert míg jelenleg ő a Ferrari szupersztárja, addig Hamilton át fogja venni tőle ezt a szerepet Maranellóban.

Leclerc learatná Hamilton érkezésének gyümölcsét, de a legrosszabb forgatókönyvre is készült

Marko korábban az F1-insider.com-nak azt is kifejtette, szerinte Hamiltont zavarja, hogy már nem ő, hanem Max Verstappen a legjobban kereső pilóta a mezőnyben. A hírek szerint ez a helyzet a Ferrarinál változni fog, Hamilton ugyanis 80 millió euró körül kereshet, míg a holland alapfizetése a Red Bullnál 45 millió euró.

„Két dolog van, amit Hamilton nem tud lenyelni. Az első, hogy többé nem ő az aktuális világbajnok, és nem lesz könnyű ismét azzá válnia. Tudja, hogy a Red Bullhoz nem mehet, az pedig nincs kőbe vésve, hogy a Ferrari jobb lesz számára a Mercedesnél. Valamint a sportszempontokat félretéve Hamilton egyáltalán nem boldog attól, hogy többé nem ő a legjobban fizetett versenyző a rajtrácson, figyelembe véve, hogy már Verstappen az. Ez a Ferrari segítségével változhat” – magyarázta Marko

Valami meggyőzte

Ezzel együtt nyilván nem csakis a pénz motiválja Hamiltont, így vélhetően nem emiatt írt alá az olaszokkal. Hogy pontosan mi győzte meg a Scuderia páratlan történelme mellett, azt egyelőre nem tudni, de Christian Horner a Red Bull RB20-as bemutatóján úgy vélte, valami igencsak meggyőzőt mutathattak neki a maranellóiak.

„Lewis nyilván látott valamit, amiben hisz. Ez egy csodálatos márka és egy nagyszerű csapat. Nagy lépés elsétálni abból a kapcsolatból, amit már a Forma–1-be kerülésénél hamarabb elkezdett kiépíteni a Mercedes-Benzzel, de nyilvánvalóan jól átgondolta. Nyilván látott valamit, amiben hisz a Ferrarinál, és ami kellően vonzó ahhoz, hogy kilépjen a komfortzónájából” – vélekedett az 50 esztendős csapatvezető.

Friss