back to top
2024. május 06. 20:46

KezdőlapF1Hamarabb kiderülhet, mi lesz Christian Horner sorsa a Red Bullnál, mint gondoltuk

Hamarabb kiderülhet, mi lesz Christian Horner sorsa a Red Bullnál, mint gondoltuk

-

A minap megjelent sajtóinformációk felgyorsíthatják a Christian Horner zaklatási botránya körüli történéseket.

Amikor a De Telegraaf a Red Bull idei autójának bemutatója utáni napon újabb részleteket közölt Christian Horner botrányáról, már sejthető volt, hogy ez felgyorsíthatja az eseményeket. A Times pedig most úgy értesült, hogy pontosan ez is fog történni.

A Red Bull csapatfőnökét az istálló egyik női alkalmazottja vádolta meg. Hogy pontosan mivel, azt továbbra sem tudni biztosan, de már a botrányról elsőként beszámoló Telegraaf is azt írja, hogy szexuális zaklatás történt, amelyet előbb a Red Bull, majd Horner is megpróbált eltussolni.

Horner és a Red Bull is megpróbálta eltussolni a zaklatást – nagyon szorul a hurok a csapatfőnök körül

Az ügyben az energiaital-gyártó belső vizsgálatot rendelt el, amelyet egy független ügyvéd végez. Horner meghallgatása a múlt héten pénteken zajlott le, sajtóhírek szerint azonban az ügyvéd ezután furcsa mód szabadságra ment, és a vizsgálati jelentést nem osztotta meg a Red Bull ausztriai részlegével.

Amennyiben így van, ahhoz Chalerm Yoovidhya-nak, a Red Bull 51%-os résztulajdonosának lehet köze, aki a hírek szerint Horner mellett áll, és az ügyvédet is ő biztosította. A thai üzletember 2012-ben már keveredett hatalmas botrányba, de akkor hazájában. Fia ugyanis Ferrarijával cserbenhagyásos gázolást követett el, amely során megölt egy rendőrt, ám végül nem ítélték el, sőt, évekkel később minden vádat ejtettek ellene. Az ügy egész Thaiföldet felháborította, mondván Vorayuth Yoovidhya csakis a családi háttere miatt úszta meg az egészet.

Amennyiben valóban hatalmi harcok dúlnak a háttérben a thai és az osztrák tulajdonosi kör között, azok súlyos károkat okozhatnak a Red Bullnak, ha nem oldódik meg mihamarabb a Horner-ügy, hiszen már a Red Bull-lal 2026-tól együttműködésre lépő Ford is finoman jelezte, elvárja a bikásoktól, hogy az általuk is követett morális minimumra törekedjenek.

A vesztegetés híre és a szexuális zaklatás újbóli előtérbe kerülése minden korábbinál sürgetőbbé tette az ügy lezárását, amelyről eddig több megbízható sajtóorgánum is azt mondta, akár a szezon kezdete utánra is elhúzódhat. A Times viszont azt írja, hogy a De Telegraaf legutóbbi cikke „jelentős mértékben mélyített a válságon”, és úgy tudják, „most fel akarják gyorsítani a folyamatot, hogy véget vessenek a zavaroknak és a bizonytalanságnak.”

Christian Horner, Red Bull
Horner tagad, és biztos benne, hogy ő marad a Red Bull csapatfőnöke / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mindezt azt jelentheti, hogy akár már a jövő héten szerdán kezdődő bahreini tesztelésig pont kerülhet Horner jövőjére, aki az RB20-as bemutatója során egyértelművé tette: jelen lesz a teszten. Jelen körülmények között azonban nagyon rossz fényt vet a Red Bullra, hogy az 50 esztendős szakember – akit természetesen továbbra is megilleti az ártatlanság vélelme – úgy jelenik meg az F1-es istálló vezetőjeként, mintha mi sem történt volna, így aztán értelemszerűen az lenne legideálisabb, ha így vagy úgy, de a jövő hét szerdáig tisztázódna a helyzet.

Friss