2024. május 03. 02:27

KezdőlapF1A Ford figyelmeztette a Red Bullt a Horner-botrány kapcsán

A Ford figyelmeztette a Red Bullt a Horner-botrány kapcsán

-

A Ford is megszólalt Christian Horner botrányával kapcsolatban, és finoman figyelmeztette a Red Bullt arra, hogy mik az elvárásai. Eközben a Sky Sports riportere kamerán kívüli beszélgetéseiről számolt be a csapatfőnökkel.

Nemcsak a Red Bull jelenlegi, hanem jövőbeli partnerei is nagy érdeklődéssel figyelik a Christian Horner körül kirobbant botrányt. Köztük van természetesen a Ford is, amely tavaly jelentett be 2026-tól kezdődő motorpartneri együttműködést (ami bizonyos mértékű technológia-megosztáson túl nagyrészt marketing megállapodás) az attól az évtől saját erőforrással induló energiaitalos csapattal.

Stewart-Ford
A Ford jelentős F1-es múlttal rendelkezik, és több mint 20 év kihagyás után a Red Bull-lal fog visszatérni az F1-be / Fotó: Ben Sutherland

Amerikai vállalatról lévén szó a Ford az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediához hasonlóan extrán érzékeny bármiféle zaklatási vádra, és a legkevésbé sem akarja, hogy kapcsolatba hozzák ilyesmivel, így nem véletlen, hogy Mark Rushbrook (nyitóképünkön Horner mellett baseball sapkában), a világ 5. legnagyobb autógyártójának globális igazgatója a következőket nyilatkozta az AP hírügynökségnek a hétvégi Daytona 500 előtt:

„Családi cégként és olyan vállalkozásként, amely nagyon magas viselkedési és feddhetetlenségi normákat követ, ugyanezt várjuk el a partnereinktől is. Úgy tűnik a számunkra és ezt is mondták nekünk, hogy a Red Bull nagyon komolyan veszi az ügyet. És természetesen ők is aggódnak a brandjükért. Ezért folytatnak független vizsgálatot, és amíg nem derül ki, hogy mi az igazság, túl korai bármit is mondanunk.”

Rushbrook tehát egyelőre megbízik a Red Bullban, ám azért nem mulasztotta el megjegyezni, hogy mi az elvárás a részükről. Magyarán: amennyiben Hornerről bebizonyosodik, hogy tényleg elkövette azt, amivel vádolják, nem akarják, hogy ő maradjon a Red Bull élén.

Christian Horner 300 millió forinttal akarta eltussolni botrányát, mégis szexuális zaklatás történhetett

Megviseli az ügy

Noha az 50 esztendős csapatfőnök jelen volt a Red Bull bemutatóján és többször is hangsúlyozta, hogy minden olyan, mint szokott, és teljes erőbedobással a közelgő idényre koncentrálnak, Craig Slater, a Sky Sports szintén helyszínen levő riportere szerint nagyon is látszott Horneren a kimerültség.

„Elszánt, hogy végigcsinálja. Sok embert lenyűgözött, hogy ott volt, és végigcsinálta a teljes bemutatót és úgy végezte a munkáját, mint máskor. Megkérdeztem tőle, hogy »Miért nem vesz ki egy kis szabadságot, hogy a vizsgálatra koncentráljon, mintsem folytassa ezt a rengeteget követelő munkát?«. 20 éve van a csapat élén. Nem tudom, hogy valamiféle beismerésnek érezné-e, ha félreállna, de eltökélt a folytatás mellett” – mondta Slater.

„Kamerán kívül azt mondta nekem, hogy »Ha nem lennék meggyőződve az ártatlanságomról, nem lennék ma itt« – árult el egy igen fontos részletet a riporter, aki szerint azért Horner visszafogottságán érződött, hogy mi zajlik a háttérben. – Kimerültnek tűnt, ez nem kérdés. És ne felejtsük el, hogy ez az ember normál esetben nagyon gyorsan reagál, nagyon elébe megy a dolgoknak bármiféle párbeszéd során. Látszott, hogy mennyire visszafogott, ami szerintem részben szándékos. Tudja, hogy komoly ügyről van szó, miközben természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy csak az ő oldalát ismerjük.”

„Van ennek a történetnek egy másik oldala is, az egyedüli vádlójáé, aki a Red Bull egyik női alkalmazottja. Nyilvánvaló okokból az ő indokait nem halljuk. Eközben mindez egyértelműen hatással van az otthoni légkörre is. Az emberek tudják, hogy [Horner] a korábbi Spice Girl Geri Halliwell (most már Geri Horner – a szerk.) férje. Kamerán kívül róla is beszélt nekem és elmondta, mennyire nagyszerű támogatást kap tőle ebben az egészben.”

Csak kitaláció lenne a Horner elleni vád? – Ecclestone szavai erre utalnak

Ott lesz Bahreinben

Hogy mikorra zárulhat le a vizsgálat, azt senki sem tudja, de még hetekig is húzódhat az ügy, így az sem kizárt, hogy a szezonrajtig sem lesz vége. Horner pedig azt tervezi, hogy ez idő alatt ugyanúgy folytatja a munkát mint eddig, amit mutat, hogy az ESPN-nek megerősítette: ott lesz február 21-én, az idei előszezoni tesztelés kezdetén a bahreini paddockban. Emellett a csapatfőnök azt is elmondta az amerikai médiumnak, hogy „abszolút” biztos benne, hogy meg fogja tartani az állását.

Friss