2024. április 29. 05:52

KezdőlapF1Emlékek és teszten üvöltő V10-esek a múltból – újabb szenzációs videók Frentzentől

Emlékek és teszten üvöltő V10-esek a múltból – újabb szenzációs videók Frentzentől

-

A héten véget ér a Forma–1 téli szünete, hiszen szerdán megkezdődik a három napos szezon előtti tesztelés Bahreinben. Ennek apropóján kicsit most múltat idézünk, és megosztjuk Heinz-Harald Frentzen legutóbbi X-posztjait, amelyek a maguk nemében igazi gyöngyszemek.

Tavaly már beszámoltunk róla, hogy Heinz-Harald Frentzen „némi késéssel” megérkezett a közösségi médiába, és tette mindezt hatalmas elánnal. A Sauber, az Arrows, a Prost, a Jordan és a Williams korábbi versenyzője amellett, hogy előszeretettel osztja meg mások, saját pályafutásával kapcsolatos posztjait, maga is rengeteget posztol, olykor pedig saját fotókat és videókat tesz közzé.

Soha nem látott felvételeket kezdett posztolni a pilóta a 20 évvel ezelőtti F1-ről

Így tett most is, és több felvételt is feltöltött a saját archívumából. Így megnézhetünk egy három részből álló felvételsorozatot (az 1. rész ITT, a 2. rész ITT, a 3. rész pedig ITT nézhető meg) arról, ahogy spanyol barátait vezette körbe 1999-ben a Jordan silverstone-i gyárában. Ez volt Frentzen első és legsikeresebb éve Eddie Jordan istállójával, hiszen két versenyt is nyert, és egészen az Európa Nagydíjon az élről történt kieséséig reális esélye volt arra, hogy harcban legyen a vb-címért.

A felvételeken tényleg a kulisszák mögé tekinthetünk be, és láthatjuk az egész műhelyt a darabokra szerelt F1-es Jordannel, tartalék alkatrészekkel, Mugen-Honda-motorral, váltóval és egyéb nyalánkságokkal. Végül 2 perc erejéig egy silverstone-i tesztre is visszautazhatunk az időben.

A teszt:

Nem ezek azonban az egyedüli archív felvételek, amelyeket az 56 esztendős német expilóta mostanában közzétett, felkerült ugyanis az X-re két videó 2003 februárjából, a barcelonai előszezoni tesztelésről. Ez volt Frentzen utolsó éve az F1-ben, és miután a 2002-es USA Nagydíjon beugróként már szerepelt korábbi istállójánál (1993-tól 1996-ig egyszer már versenyzett a Sauberrel, amelynek annyira hálás volt a lehetőségért, hogy Ayrton Senna williamses ülését is visszautasította), a következő szezonra ő lett Nick Heidfeld csapattársa.

Az első videón Michael Schumacher tűnik fel a Ferrari F2002-essel (a maranellóiak az előző évi autóval kezdték a 2003-as szezont), ahogy nagy tempóval fékez a barcelonai pálya 4-es kanyarja előtt, majd tovaszáguld a Ferrari V10-esének üvöltésétől kísérve. Schumacher után pedig érkezik a tesztpilóta Marc Gené a 2002-es Williamsben, és szintén megteszi ezt.

A következő felvételen már több autót láthatunk, amint a katalán aszfaltcsík egyik leggyorsabb kanyarján, a 9-esen száguldanak át. Először Frentzen csapattársa, Heidfeld érkezik a szponzorlogók nélküli Sauberrel, aztán jön a vélhetően kivezető körön levő Jacques Villeneuve a BAR-Hondával, majd ismét Gené a Williamsszel, utána Villeneuve már tempósan, végezetül pedig Rubens Barrichello a Ferrarival és Olivier Panis a Toyotával.

„Mind a Ferrari és mind a Heidfeld által vezetett Sauber esetében egyértelműen hallani, ahogy az elektronika csökkenti a gázadást a túlkormányzottság miatt. A Ferrarinak érdekes szoftvere volt akkoriban, és a lefejlettebb, amit valaha láttam. Volt egy x-tengely a hosszirányú gyorsuláshoz és y a laterálishoz. A versenyző pedig finomhangolhatta a kipörgésgátlót és kontrollálhatta az erőátvitelt minden egyes sebességtartományhoz és fokozathoz. De ez csak a Ferrari átfogó rendszerének egy része volt…” – írta a bejegyzéshez Frentzen, majd hozzátette, hogy az ő pályafutását lényegében a kipörgésgátló újbóli bevezetése nyírta ki.

„Amennyire tudom, akkoriban sok pilóta szerette és utálta egyszerre. A tökéletes beállítással nem lehetett hibázni, és könnyűvé vált az F1-ben vezetést. A hátulütője az volt, hogy naponta legalább egy órát töltöttél a kipörgésgátló finomhangolásával és igyekeztél reagálni a körülmények változására” – írta.

Schumacher mellett egy másik németet is akart a McLaren, de egy poén miatt örökre elvágta magát

Friss