back to top
2024. május 17. 15:56

KezdőlapF1Hamiltonnal közölték, hogy téved, majd kiderült, hogy neki volt igaza

Hamiltonnal közölték, hogy téved, majd kiderült, hogy neki volt igaza

-

Lewis Hamilton elárulta, a Mercedes mérnökei meg voltak győződve arról, hogy jó úton járnak a tavalyi autóval kapcsolatban, és még azt is kijelentették, hogy a hétszeres világbajnok téved. Utána viszont elismerték, hogy pilótájuknak volt igaza.

Február 23-án, pénteken válik elérhetővé a Netflix Forma–1-ről szóló sorozata, a ’Drive to Survive’ (Hajsza a túlélésért) hatodik évada, amely a tavalyi idényt dolgozza fel. A tíz epizódból álló szériát néhány szerkesztőség tagjai már hamarabb láthatták. Többek között a RaceFanséi is, amely arról írt, hogy Lewis Hamiltonra milyen szinten nem hallgattak a Mercedes mérnökei.

Az események alapját még a 2022-es szezon szolgáltatta. A csillagos istálló egészen extrém megoldással rukkolt elő, hiszen az oldalszekrények rendkívül keskenyek voltak. Előzetesen sokan úgy gondolták, hogy ezzel akár le is tarolhatják a mezőnyt, de hamar bebizonyosodott, hogy a szimulációk nagyon félrevitték a csapatot.

Az év elején többször is előfordult, hogy a Mercedes pilótái a középmezőnyben küszködtek. Bár később előreléptek, és egészen az utolsó futamig volt matematikai esélyük a konstruktőri második helyre, Hamilton azon a véleményen volt, hogy koncepciót kellene váltani. A brackley-i istálló azonban adott még egy esélyt ennek az elképzelésnek, talán a São Pauló-i Nagydíjon aratott kettős győzelem győzte meg erről őket.

Hamilton lenne az új Newey? – ránézésre megmondta, hogy nem lesz jó az idei Mercedes

A tavalyi teszten viszont ismét korán egyértelművé vált, hogy 2023-ban sem harcolnak a világbajnoki címért, ami úgy is hatalmas gyomrost jelentett, hogy a Red Bullon kívül ez mindenkire igaz volt. A szezonnyitó után pedig Hamilton nyíltan kritizálta a csapatot, hogy nem hallgattak rá, hiába figyelmeztette őket. A hétszeres világbajnok a sorozatban részletesebben is beszélt erről.

„Emlékszem, hogy panaszkodtam a csapatnak, és mondtam, hogy »nézzétek, meg kell lépnünk ezeket a változtatásokat, különben ezen a pályán fogunk haladni, és itt kötünk ki. Kérlek, tegyetek valamit« – idézte fel. – Emlékszem, azt mondták, hogy »tudjuk, mit csinálunk, tévedsz«. Ez pedig egyértelműen érdekes pillanat volt. Azt gondoltam, hogy rendben, hátralépek, senkinek a tyúkszemére nem akarok rálépni. Aztán amikor elindult a szezon, és újra beszéltünk, [mondták, hogy] »talán igazad volt«.”

A szavakat aztán tettek követték, és 2023-ban már csak öt futamhétvégét ért meg a koncepció, hiszen a Monacói Nagydíjra jelentősen átalakították az autót. A következő, barcelonai futamon pedig ez meg is hozta az eredményét, hiszen kettős dobogót ünnepelhettek. Év végén pedig megszerezték a konstruktőri második helyet a Ferrari előtt.

Friss