2024. április 28. 14:34

KezdőlapF1Rengeteget gyorsultak az idei F1-es autók, a Ferrari jócskán felülmúlta Verstappen szerdai...

Rengeteget gyorsultak az idei F1-es autók, a Ferrari jócskán felülmúlta Verstappen szerdai idejét

-

Egy fennakadás átformálta az F1-es mezőny második bahreini tesztnapjának programját, amelyen Carlos Sainz jelentősen faragott a szerdán Max Verstappen által felállított idei legjobb köridőből.

Csütörtökön a legtöbb csapat ismét megosztotta a napi feladatokat két versenyző között, csak Lewis Hamilton és Logan Sargeant készült teljes műszakra a nap elején, ám később a Red Bull is úgy döntött, hogy a tervekkel ellentétben egész napra az autóban tartja az RB20-assal ma ismerkedő Sergio Pérezt, miután a mexikói nem tett meg túl sok kört az első órákban.

Ennek egyik oka, hogy a teszt délelőtti szakaszát négyről háromórásra csökkentették, miután gondok adódtak az egyik kerékvető körül. A 11-es kanyar kerékvetőjének külső részén húzódó csatornafedő felszakadt Charles Leclerc és Hamilton autója által, emiatt pedig az idei teszt során először előkerültek a piros zászlók. A helyreállítási folyamat hosszadalmasnak tűnt, fél órányi kényszerpihenő után pedig a versenyirányítás úgy döntött, hogy itt, a nap harmadik órájának végén el is rendeli az egyórás szünetet, és ehelyett a délutáni szakasz lesz majd egy órával hosszabb.

Kínos baki nehezíti a csapatok életét a teszten, ismét a Ferrari járt pórul (képek)

Ez a döntés több csapat programját is megzavarta, hiszen választaniuk kellett, hogy vagy idejekorán versenyzőt cserélnek, ezzel egy órát elvéve a délelőtti műszakostól, vagy továbbra is 4-4 órás váltásban tartják őket, ebben az esetben viszont a cserével és az autó átállításával veszít időt a csapat. A többséggel ellentétben a Ferrari utóbbi megoldás mellett döntött, míg a Red Bull ekkor határozott úgy, hogy ez a nap lesz teljes egészében Pérezé, és majd pénteken dolgoznak váltásban Max Verstappennel.

Péreznek a délután folyamán adódott még egy meghibásodása, amikor csak lassú tempóban tudott visszagurulni a bokszba. A legtöbb időt azonban a McLaren veszítette a nap során, hiszen Lando Norris és Oscar Piastri együttesen sem érték el a 90 megtett kört, míg a többi csapat kényelmesen száz fölé jutott.

A leggyorsabb kört a délután folyamán autóba ülő Sainz érte el, aki a C4-es jelzésű lágy gumikon 1:29.921-et jegyzett, alaposan felülmúlva Verstappen szerdai 1:31.344-ét. Ez a gumikeverék nem lesz elérhető az ugyanitt, Szahírban zajló jövő hétvégi szezonnyitón, ám az időeredmény így is előrevetíti, mennyit fejlődtek egy év alatt az autók változatlan technikai szabályok mellett. A tavalyi bahreini teszt ugyanezen szakaszában, a második napon még 1:31.610 volt a legjobb idő, a versenyhétvége pole-pozíciós ideje pedig 1:29.708, amitől már nem volt messze Sainz. Három csapat, a McLaren, a Ferrari és az RB máris jobb köridővel rendelkezik annál, mint amit a tavalyi időmérőn elért.

A nap végén rendszerellenőrzéseket tartott a versenyirányítás, ennek jegyében próbarajtot is rendeztek a pályán lévő versenyzők számára, majd tervezett piros zászlós jelzéssel ért véget a tesztnap, amivel a mezőny már el is jutott 2024-es előszezoni felkészülésének kétharmadához. Még pénteken lesz akcióban a mezőny, ezt követően pedig jövő csütörtökön már a Bahreini Nagydíj edzésnapja érkezik.

Részletes csütörtöki történések a tesztnap során testvéroldalunk által vezetett élő szöveges tudósításunkban

A második tesztnap végeredménye

F1 teszt, 2. nap
Fotó: F1 – Twitter

Friss