2024. április 27. 19:24

KezdőlapF1Itt az újabb bizonyíték, hogy Alonso kész elhagyni az Aston Martint?

Itt az újabb bizonyíték, hogy Alonso kész elhagyni az Aston Martint?

-

Fernando Alonso kijelentette, jó tárgyalási pozícióban van a pilótapiacon, vagyis úgy tűnik, reális lehetőségnek tekinti a távozást. A kétszeres F1-es világbajnok nem számított rá, hogy ennyire korán beindul a mozgás.

Fernando Alonso aktuális csapatáról alighanem már jó ideje sokan azt gondolják, hogy ez a spanyol pilóta utolsó F1-es istállója. Amikor 2018-ban távozott a McLarentől, akkor a Forma–1-et is elhagyta, majd amikor az Alpine-hoz igazolt, alighanem sokan arra fogadtak volna, hogy onnan vonul vissza. Ugyanez igaz arra a pillanatra is, amikor kiderült, hogy az Aston Martinnál folytatja pályafutását.

Tekintve, hogy Alonso idén már a 43. születésnapját fogja ünnepelni, az év végi visszavonulást sem lehet kizárni. Ha viszont marad a Forma–1-ben, akkor sem lehet készpénznek venni, hogy jövőre is a silverstone-i alakulatot fogja erősíteni. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt ő is így gondolja, hiszen már a bemutatón is arról beszélt, hogy a mezőny három világbajnokából egyedül ő elérhető. A bahreini teszten pedig szintén szó esett a jövőjéről, és Alonso egyáltalán nem törekedett arra, hogy elsüsse az ilyenkor szokásos paneleket a csapat iránti elkötelezettségéről.

„Az én esetemben ez nagyon érdekes, mert szerintem jó tárgyalási pozícióban vagyok – nyilatkozta. – Ugyanakkor legalább az első pár versenyt szeretném úgy végigcsinálni, hogy nem gondolkodom túl sokat. Szeretném látni magamat az új szezonban. Ez lesz minden idők leghosszabb idénye a Forma–1-ben. Kicsit változtatni akarok az utazásaim menetrendjén és néhány dolgon, hogy idén igazán hatékony legyek, és sok energiával várjam az év végét. Szóval van pár dolog, amire most a fő hangsúlyt helyezem, és ez nem annyira a következő év.”

Alonso átülhet a Mercedesbe Hamilton helyére, de csak ha kiszurkolja ezt a forgatókönyvet

Hogy Alonso hova mehet, amennyiben másik csapathoz igazol? Nos, leginkább a Mercedeshez és kisebb eséllyel a Red Bullhoz. Előbbinél Lewis Hamilton ülése 2025-re gazdátlanná válik, hiszen a hétszeres világbajok akkor már a Ferrarit fogja erősíteni. A kétszeres F1-es világbajnok alighanem ott van a jelöltek között, de könnyen lehet, hogy ha a 17 éves Andrea Kimi Antonelli berobban a Forma–2-be, akkor a csillagos istálló rögtön be fogja őt ültetni, függetlenül mindenki más teljesítményétől. A bikásoknál Sergio Pérez helye szabadulhat fel az idény végén, de nem biztos, hogy Max Verstappennek ő lenne az ideális csapattárs, még úgy sem, hogy jelenleg kifejezetten jó viszonyt ápolnak.

Alonso Hamilton átigazolásáról is megszólalt. Korábban odaszúrt egykori csapattársának, hogy nemrég még arról álmodott, hogy a Mercedestől vonul vissza, és kijelentette, emiatt meg is lepődött a váltáson. Ugyanakkor nem csupán az átszerződés ténye érte váratlanul, hanem az is, hogy már ennyire korán bejelentették, ami valóban nem szokványos.

Alonso megérkezett, majd Hamiltonba és a Ferrari pilótáiba is finoman belerúgott egyet

„Meglepő volt. Arra számítottam, hogy talán nyár környékén lesz némi mozgás, de nagyon korán elkezdődött – fogalmazott, majd azt is elmondta, hogy szerinte mi állhatott ennek hátterében. – Volt némi szivárogtatás, valószínűleg a vártnál korábban kellett bejelenteniük. Szóval ezek után biztosan több akció fog történni.”

Friss