2024. április 28. 07:33

KezdőlapF1Verstappen, Leclerc és Hamilton is figyelmeztetett, muszáj megoldani az aggasztó problémát

Verstappen, Leclerc és Hamilton is figyelmeztetett, muszáj megoldani az aggasztó problémát

-

Az utóbbi időszakban többször is problémát okozott a meglazult és emiatt feltépett csatornafedél a Forma–1-es pályákon. Max Verstappen, Charles Leclerc és Lewis Hamilton egyaránt kijelentette, ez így nem mehet tovább.

Ezen a héten rendezték a Forma–1 egyetlen előszezoni tesztjét Bahreinben. A csapatok számára kulcsfontosságú lett volna, hogy minél kevesebb problémával kelljen megküzdeniük, vagyis egy tőlük teljesen független esemény nagyon nem hiányzott nekik. Ehhez képest a második és a harmadik napon is visszavetette a munkát egy ilyen.

Mind csütörtökön, mind pénteken hosszú időre meg kellett szakítani a körözést, mivel a 11-es kanyarnál az autók feltépték a meglazult csatornafedelet. Mindez ráadásul nemcsak az elvesztegetett idő miatt baj, hanem az autókban is nagy kárt tud okozni, Charles Leclerc-nél például padlólemezt kellett cserélni. A pilóták közül többen is kijelentették, hogy változásokra van szükség ezen a téren, hogy megelőzzék az ilyen eseteket.

Kínos baki nehezíti a csapatok életét a teszten, ismét a Ferrari járt pórul (képek)

„A szívóhatású autókkal valószínűleg kicsit rosszabb a helyzet – nyilatkozta Max Verstappen a sajtótájékoztatón. – Azonban úgy tűnik, olyan helyeken vezetünk, ahol nem sok más autó megy. Az ilyen dolgokat talán kicsit jobban lehetne ellenőrizni. Tisztában vagyunk vele, hogy ezekkel a kocsikkal ez egy potenciális probléma, és amikor bizonyos pályákra megyünk, tudjuk, hol vannak a csatornafedelek. Szóval úgy vélem, mielőtt nekivágunk a hétvégének, kétszer is meg [kell] nézni, hogy minden rendben van-e. Szerintem a következő pályákon mindenképpen szükség van erre, hogy ne forduljon elő még egy olyan helyzet, hogy az autók tönkremennek. Főleg úgy, hogy a költségvetési plafon is érvényben van, nem jó, hogy ilyen dolgok történnek.”

Az elmúlt években versenyhétvégéken is elő-előfordult, hogy egy autó feltépett egy csatornafedelet. Legutóbb a tavalyi Las Vegas-i Nagydíj csütörtöki napján történt ilyen. Akkor Carlos Sainz, illetve a Ferrari járt pórul, miután motorelemcserék miatt tíz hellyel megbüntették a spanyol pilótát. Leclerc autója ehhez képest most olcsón megúszta, de a monacói versenyző szerint is foglalkozni kell az üggyel.

„Ez komoly probléma, mert súlyos következményekkel járhat – fogalmazott. – A jövőt illetően meg kell vizsgálnunk, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő. Csütörtökön elég szerencsések voltunk, hogy ez nem történt meg egy, a vegasihoz hasonló helyzetben, de Vegasban elég súlyos volt [a helyzet] Carlos számára. Azonban biztos vagyok benne, hogy mindenki dolgozik rajta, és azon is, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást erre a problémára.”

Csütörtökön Leclerc után Lewis Hamilton is áthajtott a kérdéses pályarészen, ezután szakították félbe a tesztet. „Ez nyilvánvalóan aggodalomra ad okot, de remélhetőleg az FIA rajta van az ügyön – jelentette ki a hétszeres világbajnok. – Ezeket vélhetően előre oda kell hegeszteni, mielőtt odaérünk. Szerencsére nem olyan volt, mint amilyet Carlos eltalált, de mindenképpen kézben kell tartanunk [a szituációt].”

Friss