2024. április 28. 15:12

KezdőlapF1Alonso Mercedeshez igazolásáról is dönthet a hétvégén rajtoló sorozat alakulása

Alonso Mercedeshez igazolásáról is dönthet a hétvégén rajtoló sorozat alakulása

-

Az idei pilótakeringő Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződésével már nagyon korán beindult, de jöhetnek még meglepetések.

Fernando Alonso már az Aston Martin idei bemutatóján világossá tette, nem sieti el a döntést a jövőjével kapcsolatban, egyúttal nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy az idei szezon után elhagyja a silverstone-i istállót. A kétszeres világbajnok a bahreini teszten aztán ismét kijelentette: jó tárgyalási pozícióban van, ám az első néhány versenyen még nem szeretne ezzel foglalkozni.

Azt már mi mondjuk, hogy utána viszont lehet, hogy már muszáj lesz neki, az első néhány versenyhétvége során ugyanis akár minden megváltozhat. Erre utalnak Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnökének szavai, aki korábban kijelentette, nem akarja nyomás alá helyezni a potenciális Hamilton-utódnak tartott juniorját, a 17 esztendős Andrea Kimi Antonellit, de a most hétvégén, a Forma–1-es Bahreini Nagydíj mellett induló Forma–2-es szezon első néhány futama meghatározó lehet abból a szempontból, hogy a fiatal olasz jövőre George Russell csapattársa lehet-e.

Itt az újabb bizonyíték, hogy Alonso kész elhagyni az Aston Martint?

„Február elején Lewis trükkös helyzetbe hozott minket, én pedig ennek ellenkezőjét akarom tenni, amikor kiválasztom, ki üljön a helyére jövőre. Kimi 11 éves kora óta a junior pilótánk, és nagy örömmel figyeljük, ahogy lépdel feljebb a ranglétrán. De kicsit le akarom venni róla a nyomást. Még csak 17 éves, az újoncidényeiben pedig mindent megnyert, amit meg kellett neki. El fog jutni a Forma–1-be, és nagyon sikeres Forma–1-es pilóta lesz. De még csak el sem kezdte [az első] Forma–2-es szezonját. Nehéz volt az első néhány bahreini tesztnapja, és meg kell várnunk, hogy miként fejlődik. Ezért akarom megvárni az első néhány versenyt, amelyek egybeesnek a Forma–1-es hétvégékkel, hogy meglássam, miként boldogul” – idézi Wolffot a Racefans.

Az F2 2024-es idényének első három versenyhétvégéje megegyezik az F1-es naptárral, azaz a juniorok is ezen a héten Bahreinben kezdik az évet, majd a „nagyokkal” tartanak Szaúd-Arábia és Ausztráliába, utána viszont közel egy hónapos szünetet tartanak, amíg a száguldó cirkusz Japánba, Kínába majd Miamiba látogat.

Noha azt ne vegyük készpénznek, hogy Antonelli 2025-ös Mercedesbe ültetésének lehetősége már az első három verseny után realizálódik vagy éppen szertefoszlik, bizonyára vannak olyan forgatókönyvek, amelyek esetén Wolff már akár a következő bő egy hónap során arra juthat, hogy túl korai lenne az olaszt jövőre George Russell mellé ültetni.

Ekkor jöhet a képbe Fernando Alonso, aki egyértelműen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy csapatot váltson. De persze nemcsak a 42 esztendős veterán lehet jó jelölt. „Sok nagyon jó versenyző elérhető a Forma–1-ben a következő évre, és ezt mind figyelembe fogjuk venni, amikor döntünk a pilótafelállásunkról. De ez nem fog egyhamar megtörténni” – mondta Wolff.

A Mercedes Verstappenje olyat tett, amivel megmutatta, miért lehet ő az új Hamilton

Friss