2024. május 02. 15:51

KezdőlapF1Egy magazin címlapra tette a nőnek fotóját, aki feljelentette Christian Hornert

Egy magazin címlapra tette a nőnek fotóját, aki feljelentette Christian Hornert

-

A BusinessF1 nevű újság számos új részletet közölt Christian Horner, a Red Bull F1-es csapatfőnökének botrányával kapcsolatban. A magazin 17 oldalon át taglalja az ügyet, több, eddig nem ismert információt közölve, amelyek, ha igaznak bizonyulnak, biztosan az 50 esztendős szakember bukását hozzák.

Az újság márciusi számának Hornerről szóló oldalait a Motorsport-Total.com szemlézte, hozzátéve, hogy számos állítást az ügy jelenlegi állása alapján nagyon nehéz hitelesíteni, ezért ők sem publikálják azt. Több dolgot viszont publikáltak a BusinessF1 cikkéből. Például kiemelték, hogy a magazin elsőként nevezi meg azt a női alkalmazottat, aki bepanaszolta Hornert a viselkedése miatt, és részletesen leírják, hogy miként omlott össze az egyik versenyhétvégén és mesélte el sírva a kollégáinak főnöke zaklató viselkedését.

A nő nevét a Motorsport-Total nem közölte, ám ha vetünk egy pillantást a BusinessF1 márciusi címlapjára, a Red Bull-csapatruházatban levő hölgy pólóján látható keresztnév és a Google segítségével már bárki elég gyorsan célt érhet.

Krízis a Red Bullnál – Verstappen átülhet a Mercedesbe, ha Horner marad a csapatfőnök?

Amit a német lap részletesen szemlézett, az a történetnek a BusinessF1 által a Red Bull reakcióját bemutató szála. Ez alapján az energiaital-gyártó igazgatótanácsa – miután már hetekkel korábban szembesült a női alkalmazott panaszával – az ausztriai Fuschl-ben található központban már február 2-án meghozta a döntést, hogy Horner viselkedése nem összeegyeztethető a vállalat viselkedési kódexével, a vállalati projektek (köztük az F1-es csapatok) felügyeletével megbízott ügyvezető, Oliver Mintzlaff pedig úgy döntött, meneszti a csapatfőnököt.

A BusinessF1 úgy tudja, már a hivatalos sajtóközleményt is megírták, amely a Red Bullra jellemző tömör és lényegre törő módon csupán így szólt: „A Red Bull GmbH megerősíti, hogy Christian Horner azonnali hatállyal elhagyta a Red Bull Racinget. A Red Bull GmbH további megjegyzést nem fűz az ügyhöz.” A Motorsport-Total szerint Fuschl-ben megadták volna az esélyt Hornernek, hogy arcvesztés nélkül távozzon, és az eltávolítása után egészségügyi okokra hivatkozhatott volna. A csapatfőnök azonban nem ment bele ebbe, helyette az ügyvédei által még a sajtóközlemény kiküldése előtt közbelépett, és egy olyan záradékra hivatkozott a szerződésében, amely ilyen esetben független vizsgálat lefolytatására ad lehetőséget.

Oliver Mintzlaff
Oliver Mintzlaffnak eddig nem sikerült kirúgnia Hornert / Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Horner ügyvédei állítólag kilátásba helyezték, hogy amennyiben a Red Bull meneszti a csapatfőnököt, a Londoni Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak. A BusinessF1 azt írja, Mintzlaff ezután arra jutott, hogy már így is hetek óta húzódik az ügy, és két további hét már nem oszt, nem szoroz. Emellett biztos volt benne, hogy egy független vizsgálat is Horner ellen döntene, annyira egyértelműnek gondolta a csapatfőnök elleni bizonyítékokat.

A thai fél közbelép

Csakhogy a Bahreini Nagydíj szerdai sajtónapján megtett bejelentés alapján azóta már tudjuk, hogy a vizsgálat felmentette Hornert, azaz Mintzlaff számítása nem jött be. A BusinessF1 szerint ez azonban nem véletlen, időközben ugyanis Chalerm Yoovidhya, a Red Bull 51%-os többségi tulajdonosa védelmébe vette Hornert. Hogy pontosan milyen módon érték el a vizsgálat Hornerre nézve pozitív lezárását, azt a Motorsport-Total nem szemlézte, de azt írták, hogy a mai napig vannak kételyek a vizsgálat függetlenségét illetően (nem véletlenül szólalt fel az átláthatóság hiánya miatt Toto Wolff, a Mercedes és Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója), és a BusinessF1 számos részletet említ ennek alátámasztására, többek között az ügyvéd kijelölését illetően is. Illetve ők is megemlítik azt a már korábban is taglalt fura részletet, miszerint az ügyvéd Horner február 9-i kikérdezése után két hétre szabadságra ment és a telefonját sem vette fel.

Embed from Getty Images

Chalerm Yoovidhya Christian és Geri Horner, valamint felesége társaságában a Bahreini Nagydíjon

Horner tehát a BusinessF1 szerint csakis a thai többségi tulajdonosnak köszönheti, hogy a vizsgálat számára kedvező eredménnyel zárult, ami egybecseng azokkal a hírekkel, melyek szerint hatalmi harcok dúlnak a Red Bullon belül, és Yoovidhya oldalán Horner, míg az osztrák fél oldalán Helmut Marko tanácsadó és Verstappenék állnak. Ami pedig a bizonyítékok egy részének múlt csütörtöki kiszivárogtatását illeti, a BusinessF1 úgy véli, Horner tisztára mosdatása több embert is feldühített, akik most a saját kezükbe vették az ügyet, és szivárogtatással próbálják megbuktatni a csapatfőnököt.

Friss