2024. április 29. 20:14

KezdőlapF1Krízis a Red Bullnál – Verstappen átülhet a Mercedesbe, ha Horner marad...

Krízis a Red Bullnál – Verstappen átülhet a Mercedesbe, ha Horner marad a csapatfőnök?

-

Jos Verstappen borította a bilit a Bahreini Nagydíj után, és nyilvánvalóvá tette, hogy belviszály dúl a Red Bullnál. Max Verstappen apjának szavait Christian Horner és közte zajló veszekedés előzte meg, miközben Toto Wolff is beosont a képbe.

Még ha a szombati Bahreini Nagydíj nem is volt valami izgalmas, a Forma–1 és a Red Bull bőven szolgáltat beszédtémát a pályán kívül, hiszen miután már úgy tűnt, hogy a Christian Horner ellen indított belső vizsgálat lezárultával mindenki maga mögött hagyja az energiaitalos istálló csapatfőnökének zaklatási botrányát, a Red Bullon belül igazi válsághelyzet alakult ki.

A szezonnyitó versenyhétvége második szabadedzése alatt ugyanis egy névtelen személy szétküldte az F1-es paddockban a Horner-ügy bizonyítékainak egy részét (79 darab képernyőfotót WhatsApp-beszélgetésekből), amelyekről ugyan nem lehetett eddig bizonyítani, hogy valódiak, elcsendesedés helyett fokozták a botrányt, illetve megmutatták, hogy valaki vagy valakik a Red Bull csapatfőnökének fejét akarják.

Christian Horner, Red Bull
Horner nem nyugodhat meg, sőt / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A file-okat nemcsak a teljes szezonra akkreditált újságírók, hanem a rivális csapatfőnökök, illetve az F1 és az FIA vezetése is megkapta. Utóbbiak közül Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója, illetve Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke szokásos tanácskozásán vitatta meg a Horner-üggyel kapcsolatos helyzetet, majd külön-külön mindketten megbeszélést tartottak a Red Bull csapatfőnökével, aki többször elmondta: nem kommentál ismeretlen forrásból származó névtelen spekulatív üzeneteket.

Noha a bizonyítékok kiszivárogtatása óta érezhető, hogy a Hornert felmentő független vizsgálat lezárásával az ügy korántsem ért véget, és ki tudja, hogy mikor fog, Jos Verstappen szombati Bahreini Nagydíj után tett kijelentései még tovább fokozták a krízishelyzetet. „Itt feszültség lesz, amíg [Horner] a pozíciójában van. A csapatot a kettészakadás veszélye fenyegeti, ez így nem mehet tovább, fel fog robbanni. Játssza az áldozatot, miközben ő a problémák okozója” – idézte a Daily Mail Max Verstappen apját, akinek szavai megerősítették, amit eddig csak sejteni lehetett: Horner állításaival ellentétben a csapat korántsem egységes.

Brutális fordulat Horner-ügyben: Verstappen apja lemondásra szólította fel a csapatfőnököt!

Hatalmi harcok dúlnak

Hogy a Horner-botrány jóval többről szól egyszerű zaklatási ügynél, az már a kezdetek óta benne van a levegőben, hiszen amikor február 5-én kitudódott az akkor már egy hónapja zajló ügy, többekben felmerült, hogy az ehhez hasonló helyzetekben híresen szűkszavú Red Bull – és ráadásul az osztrák anyacég, azaz nem az F1-es csapat – miért erősíti meg egy még zajló belső vizsgálat tényét.

Kívülről nagyon nehéz belelátni, hogy mi történhet a színfalak mögött, de szép lassan kirajzolódott az a kép, hogy hatalmi ellentét feszülhet a Red Bullt 51%-ban tulajdonló Chalerm Yoovidhya és a 49%-os tulajdonos osztrák fél, a Dietrich Mateschitz halála után az ő 49%-át öröklő Mark Mateschitz, illetve az ezt követően felállított háromtagú igazgatótanács között.

Ebben a hatalmi örvényben van valahol Horner, a Verstappenek és Helmut Marko, Mateschitz egykori bizalmasa és jobbkeze, illetve a Red Bull partnerei. Hogy pontosan ki, kinek az oldalán áll, azt nem tudni biztosra, de a BBC szerint is úgy nézhet ki a képlet, hogy az egyik oldalon ott van a Yoovidhya által támogatott Horner, a másikon pedig az osztrák fél és a szintén osztrák Marko, aki mögé a tavalyi év végén beálltak Verstappenék is.

Az pedig múlt szombaton bebizonyosodott, hogy Jos Verstappen azok táborát erősíti, akik Hornert a Red Bullon kívül akarják tudni, ami természetesen nem egyenlő azzal, hogy tesz vagy tett is ezért, miként a Daily Mailnek ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy mi értelme lenne ilyesminek, amikor a fiának ennyire jól megy a csapatban.

Hogy ki vagy kik, illetve miért szeretnék Horner távozását, azt egyelőre homály fedi.

Tégla van a Red Bullnál, aki szándékosan tönkre akarja tenni Horner karrierjét?

Verstappen a Mercedesnél

Miként azt is, hogy Jos Verstappen tevékeny szereplője-e a Horner eltávolítására tett kísérletnek, vagy ő is csak szemléli az eseményeket, és igyekszik kihasználni az abban rejlő lehetőséget, hogy személyi változások történhetnek a Red Bull élén. Jonathan Noble az Autosport hasábjain azt fejtegette, hogy létezik egy teória, amely szerint a jelenlegi eseményekben a Red Bull F1-es jövője és a csapat vezető szereplőinek szerződései is sokat nyomnak a latba.

Horner jelenléte ugyanis több kulcsszereplőnek – köztük Adrian Newey-nak – biztosítékként szolgál, akiknek a hírek szerint szerepel egy záradék a szerződésében, amely úgy szól, hogy Horner távozása esetén ők is szabadon elmehetnek. Nem lenne meglepő, ha Verstappen 2028 végéig szóló szerződésében is lenne hasonló záradék, így Horner távozása esetén a holland csapatot válthatna, vagy újratárgyalhatná a szerződését, kedvezőbb feltételeket alkudva ki magának.

Hogy miért érné meg Verstappennek a csapatváltás, amikor jelenleg a mezőny legjobb autója az övé, azzal kapcsolatban Noble megjegyzi: mi van akkor, ha valóban igazak azok a pletykák, amelyek szerint a Red Bull nagyon nem tart ott a 2026-os motorjával, ahol a riválisai, a holland pilóta pedig már most tisztában van vele, hogy alighanem legkésőbb 2025-ben véget ér a sikerszériája. Horner távozása esetén viszont megnyílna előtte az út a csapatváltás felé.

Max Verstappen, Red Bull, Bahrein, teszt
Verstappen tudhat valamit? / Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ebben az esetben pedig egyetlen potenciális célállomás nézhet ki a számára: a Mercedes. Verstappenék Max junior karrierje során először Toto Wolffal tárgyaltak, és csak azután került a képbe a Red Bull, hogy a Mercedes főnöke nem tudott nekik rövid távon F1-es ülést adni. Így Verstappen kicsúszott a brackley-iek kezei közül, amit Wolff a mai napig bán, nem véletlen, hogy 17 esztendős csodatinijével, Andrea Kimi Antonellivel bevallottan arra koncentrál, hogy ne lépjen újra ugyanabba a folyóba.

A Mercedesnél jövőre Lewis Hamilton Ferrarihoz igazolásával felszabadul egy ülés, amely hosszú távon Antonellié lesz, ám az F2-ben csak az elmúlt hétvégén bemutatkozó tehetség korántsem biztos, hogy már 2025-ben megkapja azt. Az viszont biztos, hogy amennyiben Verstappen elérhetővé válik, a Mercedes gondolkodás nélkül lecsap rá, hiszen nemcsak megszerezné a jelenlegi mezőny egyik, ha nem a legjobb pilótáját és szupersztárral pótolnál a távozó szupersztárt, hanem az egyik nagy riválisát is komolyan gyengítené ezzel a lépéssel.

Persze mindez egyelőre információ-morzsákból összerakott feltételezés, de az tény, hogy a bahreini hétvége során Jos Verstappent és Wolffot többször látták elmélyült eszmecserét folytatni a paddockban, az Autosport pedig azt hallotta, hogy pénteken együtt is vacsoráztak. A The Telegraph ehhez teszi hozzá, hogy ugyanabban a hotelban szálltak meg, és ott is látták őket beszélgetni, majd megjegyzi, hogy Wolffot és Jos Verstappent jelenleg a közös ellenség kovácsolhatja össze. Ez az ellenség természetesen nem más, mint Horner.

Wolff és Jos Verstappen Bahreinben:

Wolff és Jos Verstappen jelenleg tehát közösen próbálják destabilizálni Hornert, amit az is mutat, hogy a Mercedes csapatfőnöke az elmúlt hét során többször is megragadta az alkalmat, hogy a Red Bull belső vizsgálatáról beszéljen. A bahreini teszten az egyedüli csapatfőnök volt az FIA sajtótájékoztatóján, aki válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésre, és hangsúlyozta, ez nemcsak a Red Bull, hanem a teljes sportág ügye. A vizsgálat lezárása után pedig ő volt az egyik, aki szóvá tette az átláthatóság hiányát, és többször is célzott rá, hogy a sportág nem feltétlenül engedheti meg magának, hogy ennyiben hagyja a dolgot.

Hogy Wolff valóban számol-e azzal, hogy a Red Bullnál Jos Verstappen által jósolt szakadást és robbanást kihasználva megszerezheti magának Maxot, vagy csupán az idősebbik Verstappennel szövetkezve kapva kap az alkalmon, hogy romba döntse a legfőbb riválist, azt egyelőre nehéz megmondani, de elképzelhető, hogy úgy van vele, amennyiben utóbbi következménye lesz az előbbi, nem fogja visszautasítani az ajándékot.

Mindenesetre az osztrák üzletember mintha a szokottnál is kedvesebb szavakkal illette volna Max Verstappen teljesítményét a Bahreini Nagydíj után, arra a kérdésre pedig, hogy van-e esély arra, hogy Verstappen 2025-ben a Mercedes pilótája lesz, a következőképp felelt: „Szerintem egy versenyző mindig a leggyorsabb autót fogja választani. Alapvetően erről szól ez. Jelenleg a Red Bull a leggyorsabb autó, így nyilván ez lesz a prioritás.”

Amellett, hogy ez egy jól átgondolt és körültekintően megfogalmazott válasz, korántsem egyenlő egy „nemmel”.

Toto Wolff, Mercedes, Magyar Nagydíj, 2021
Wolff szándékai nem teljesen egyértelműek / Fotó: Steve Etherington

Veszekedés az irodában

Hogy Horner és Max Verstappen ezek után egyaránt marad a Red Bullnál akár csak középtávon is, azt Jos kijelentései után egyre nehezebb elképzelni. A két férfi között a múltban is rendszeresek voltak a kisebb-nagyobb nézeteltérések (emlékezhetünk, amikor Jos Verstappen blogbejegyzésben kelt ki a Red Bull ellen azért, amiért a 2022-es Monacói Nagydíjon nem a fia kapta a kedvezőbb stratégiát – utólag persze megtudtuk, hogy az egésznek Pérez időmérős mutatványa állt a hátterében), a Telegraph szerint pedig mostanra végérvényesen megromlott a kapcsolatuk.

A bahreini paddockban a versenyhétvége kezdetén még eljátszották, hogy minden rendben, de a testbeszédük már ekkor is másról árulkodott, aztán a feltételezett bizonyítékok csütörtöki kiszivárogtatása után a Telegraph információi szerint pénteken hangos veszekedés tört ki közöttük Horner irodájában. „Azt nem tudni, hogy mi váltotta ki a vitát, de Verstappen állítólag kiviharzott az irodából, majd visszatért és kezet fogott Hornerrel” – írja a brit lap.

Szombatra aztán megérkezett a paddockba Chalerm Yoovidhya, a Red Bull többségi tulajdonosa, illetve Geri Horner is, és mindketten látványosan támogatták a csapatfőnököt. Valószínűleg ez is sarkallta arra Christian Hornert, hogy a futam utáni kerekasztal-beszélgetésen kijelentse: „abszolút” biztos benne, hogy ő marad a Red Bull csapatfőnöke. Csakhogy ez még Jos Verstappen kijelentése előtt történt – persze Horner valószínűleg most is ugyanezt mondaná.

A korántsem átlagos versenyzőapuka Jos Verstappen eközben a Telegraph információi szerint közölte a barátaival, hogy fia el fogja hagyni a Red Bullt, ha ezt kell tennie, amivel nyilvánvalóan óriási nyomást helyezhet a tulajdonosokra, hiszen Max-al együtt komoly befolyással bír az istállón belül.

Forma-1, Jos Verstappen, Max Verstappen, Magyar Nagydíj 2023, péntek
Fotó: Getty Images/Red Bull Content Pool

Természetesen eközben joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi a helyzet Max Verstappennel és az ő álláspontjával. Nos, a címvédő eddig látványosan igyekezett kimaradni az egészből, és a bahreini tesztelés során, illetve az idei első versenyhétvége kezdetén is szűkszavú válaszokat adott a Horner-botránnyal kapcsolatos kérdésekre.

„Ami engem illet, és ezt látom a szerelőkön és a mérnökökön is, teljes mértékben az autó teljesítményére helyezzük a fókuszt, és ennek így is kell lennie. A továbbiakban is így fogunk tenni, mert nem vagyunk érintettek abban, hogy mi folyik a háttérben, nem a mi dolgunk. Azért fizetnek minket, hogy a munkánkat végezzük. Ezt tesszük, és ezt szeretjük tenni” – adott újabb kitérő választ az időmérő utáni sajtótájékoztatón, de amikor ezután megkérdezték tőle, hogy továbbra is teljes mértékben hisz-e a csapatfőnökben, kiállt Horner mellett.

„Nézzék, annak alapján, ahogyan működteti a csapatot, Christian mindig is elképesztő csapatvezető volt. Úgyhogy a teljesítmény szempontjából abszolút, ezt nem is lehet megkérdőjelezni, és én ezzel foglalkozom. Rengeteget beszélgetek Christiannal, aki persze ezen a hétvégén is teljesen elkötelezett a csapat mellett. Természetesen ő is a teljesítmény miatt van itt, bár valószínűleg most kicsit elvonják a figyelmét. De mindannyian csak a teljesítményre koncentrálunk” – mondta.

Max Verstappen, Christian Horner, Bahreini Nagydíj, Red Bull
Verstappen és Horner Bahreinben / Fotó: Bob McCaffrey/Getty Images/Red Bull Content Pool

A Telegraaf vasárnap aztán kontextusba helyezte a holland pilóta szavait, és közölte, Mohammed bin Szulajm FIA-elnök személyesen kérte meg Verstappent arra, hogy nyilvánosan is álljon ki Horner mellett. A BBC Sport a Telegraaftól függetlenül szintén megerősítette a sztorit.

Hogy a Red Bull az eheti Szaúd-arábiai Nagydíjig miként fogja kezelni a kialakult helyzetet, azt felettébb érdekfeszítő lesz nézni – és azt se zárjuk ki, hogy addig nem történnek még újabb fejlemények –, Max Verstappen mindenesetre Dzsiddában már aligha kerülheti ki az ezzel kapcsolatos kérdéseket azzal, hogy ez nem az ő dolga, az apja ugyanis azzá tette. Jos egyébként a BBC Sportnak azt mondta, fia látta a verseny utáni megjegyzéseit, és nem mondott rájuk semmit.

Friss