2024. április 28. 06:33

KezdőlapF1Büntetést érhet Hamilton figyelmetlensége, ami miatt ellenfele kis híján balesetet szenvedett

Büntetést érhet Hamilton figyelmetlensége, ami miatt ellenfele kis híján balesetet szenvedett

-

Fernando Alonso zárta az élen a Szaúd-arábiai Nagydíj második szabadedzését George Russell és Max Verstappen előtt, a Red Bullok viszont remek versenytempót mutattak. Lewis Hamilton veszélyes módon feltartotta Logan Sargeantot, amit később vizsgálnak.

Magyar idő szerint kora este zajlott a Szaúd-arábiai Nagydíj egyetlen olyan szabadedzése, amely igazán reprezentatív körülmények között zajlott, hiszen a második tréninget az időmérőhöz és a futamhoz hasonlóan villanyfényben tartották. A gyakorlás kezdete az eredeti tervhez képest 10 percet csúszott, mert ellenőrizni kellett a csatornafedeleket, de utána gond nélkül pályára tudtak gurulni a versenyzők.

Verstappent a problémák sem lökték le az 1. helyről Szaúd-Arábiában

Elsőként Oscar Piastri gördült ki a bokszból, aztán szépen sorban jöttek a többiek. A gumiválasztás változatos volt: a legtöbben a közepes abroncsokon kezdtek, de jó néhányan a keményeket választották, a két RB pedig a lágyak mellett voksolt a 31 fokos aszfalton. A levegő hőmérséklete egyébként 25 fokos volt.

Az első hibát Valtteri Bottas követte el, aki az 1-es kanyarban kiment a bukótérbe. Csapattársa, Csou Kuan-jü 1:31.840 másodperces körrel átmenetileg vezetett, de aztán jött Max Verstappen, és 1:30.447-tel átvette a vezetést. Azonban a címvédő sem sokáig állt az élen, ugyanis Sergio Pérez 2 századdal nála is gyorsabb volt a közepeseken. Mögöttük Fernando Alonso volt a harmadik, 308 ezredes hátrányban.

Néhány perc múlva Lance Strollnak sikerült beférkőznie a két Red Bull közé, de Alonso ismét gyorsabb volt nála, és 1:29.846-os körrel átvette a vezetést. A kétszeres F1-es világbajnok mögé Charles Leclerc és Lando Norris jött fel 189, illetve 314 ezredes lemaradással.

Bő 10 perc elteltével Verstappen feljött a második pozícióba, 51 ezreddel lemaradva Alonsótól, de Pérez ismét gyorsabbnak bizonyult nála, ezúttal 1 századdal. Nem sokkal később Lewis Hamilton okozott rendkívül veszélyes jelenetet: a Mercedes versenyzője nem húzódott le Logan Sargeant elől, akinek korrigálnia kellett, hogy ne rohanjon bele a Mercedesbe. A sportfelügyelők a leintés után vizsgálják az esetet.

Alonso aztán 1:29.560 módosította a legjobb időt, de Verstappen nála is jobb volt 17 ezreddel. Carlos Sainz szintén felülmúlta Pérez addigi legjobbját, a Ferrari pilótája 122 ezreddel maradt  el egykori csapattársától. Ezután a legtöbben bementek a bokszba, hogy felkészüljenek a lágy abroncsokon futott gyorskörre.

Alonso rögtön jelentősen javított, és 1:28.827-tel visszavette a vezetést. A második helyre Leclerc jött fel 353 ezredes lemaradással, míg az első szektorában nem javító Verstappent Pérez és Stroll is megelőzte. A címvédő aztán javított, és 331 ezredre megközelítette az Aston Martin versenyzőjének idejét.

Az időmérős szimulációk végén George Russell a negyedik, míg Hamilton a hetedik pozícióba jött fel, sőt, az ifjabbik brit pilóta a következő körében már csak 23 századra volt Alonsótól, így második lett. Merthogy innentől kezdve nem változott a sorrend, hiszen a mezőny tagjai a versenyszimulációra koncentráltak. Alonso 1:28.827 másodperces köre bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte Russell, Verstappen, Leclerc, Pérez, Stroll, Sainz, Hamilton, Pierre Gasly és Piastri lett az első tíz sorrendje.

Ami a versenyszimulációkat illeti, a többség a közepeseken teljesítette az edzés második részét, az élmezőnyből egyedül Leclerc Ferrarijára kerültek fel a lágyak. A köridők alapján a Red Bull ezúttal is kiemelkedik a mezőnyből ezen a téren, de Pérez ezúttal meg tudta közelíteni Verstappent. A hajrában Hamilton megcsúszott, majd jelentette, hogy elment a motorerő, és behajtott a bokszba, de aztán a próbarajtokra visszatért.

A szaúd-arábiai Nagydíj második szabadedzésének végeredménye

Friss