back to top
2024. július 21. 12:59

KezdőlapF1Lezárult az FIA-elnök ellen indított vizsgálat, megvan az eredmény

Lezárult az FIA-elnök ellen indított vizsgálat, megvan az eredmény

-

Lezárult az FIA által kezdeményezett független vizsgálat Mohammed bin Szulajm feltételezett szabálysértéseinek ügyében. A szövetség elnökét egyik kérdésben sem találták bűnösnek.

Megszületett a Mohammed bin Szulajmot érintő vizsgálat eredménye. Mint ismert, a szezonnyitó Bahreini Nagydíj után az FIA elnökét két ügyben is meggyanúsították. Ennek következtében az FIA etikai bizottsága vizsgálatot indított, amelybe külső tanácsadókat is bevontak. Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomatát egyik kérdésben sem találták bűnösnek.

Bin Szulajmot azzal gyanúsították, hogy megpróbálta befolyásolni a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj végeredményét. A harmadik helyen célba érő Fernando Alonsót utólag 10 másodperccel megbüntették, mivel a sportfelügyelők először úgy ítélték meg, hogy egy korábbi szankciót nem töltött le megfelelően. Az Aston Martin óvása után azonban ezt visszavonták, ám felmerült, hogy mindezt az elnök nyomására tették.

A másik, talán ennél is súlyosabb vád szerint Bin Szulajm megpróbálta elérni, hogy ne lehessen megrendezni a 2023-as Las Vegas-i Nagydíjat, az F1 koronaékszerét. A vallomás szerint megkereste az illetékes személyzetet, és arra utasította a tagjait, hogy találjanak valamilyen problémát, amely ellehetetleníti a hétvége megtartását.

Itt az újabb F1-es botrány – futameredményt manipulálhatott az FIA elnöke

A független vizsgálat azonban egyik esetben sem talált bizonyítékot Bin Szulajm ellen: „az etikai bizottság egyhangúlag megállapította, hogy nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztana bármiféle beavatkozásra vonatkozó vádakat” az elnök részéről. Ennek értelmében ejtették a 62 esztendős szakember ellen felhozott vádakat.

Alonso segítése után az F1 koronaékszerét is meg akarta fúrni az FIA elnöke

A lehetséges beavatkozással kapcsolatos aggályok az FIA megfelelésért felelős tisztviselőjének tudomására jutottak, majd az FIA etikai bizottsága elé kerültek az FIA alapszabályzatának 32.2.5 cikkelye alapján – olvasható az FIA közleményében. – Ezután 30 napon át tartó, széles körű független vizsgálatot végeztek el, melynek során 11 tanút hallgattak ki. Az FIA elnökével szembeni vádak megalapozatlanok voltak, és minden kétséget kizáró, erős bizonyítékokat mutattak be az FIA etikai bizottsága által hozott döntés alátámasztására.”

„Az FIA elnökét tisztázták a vádak alól, miszerint 1) beavatkozott a sportfelügyelők azon döntésébe, hogy az Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team által a 2023-as Szaúd-arábiai Nagydíjon benyújtott óvás után visszavonják a 14-es autóra kiszabott további büntetést, és 2) megpróbált beavatkozni a 2023-as Las Vegas-i Nagydíj pályahitelesítési folyamatába. A hitelesítés időben véget ért és jóváhagyásra került. Nagyra értékeljük az elnök által a vizsgálat folyamata során tanúsított teljes körű együttműködését, transzparenciáját és szolgálatkészségét.”

Friss