back to top
2024. május 30. 09:49

KezdőlapF1Susie Wolff meg fogja találni a lejáratása mögött álló felelősöket, véli Toto...

Susie Wolff meg fogja találni a lejáratása mögött álló felelősöket, véli Toto Wolff

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is megszólalt Susie Wolff FIA-feljelentése kapcsán, és elmondta, hogy feleségét semmi nem fogja eltántorítani attól, hogy kiderítse, miért támadták meg őt tavaly decemberben.

Mint ismert, az F1 Academy ügyvezetője a héten jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ellen a francia bíróságon, amiért az néhány hónapja szerinte megalapozatlan vádakkal illette.

Az FIA ugyanis a tavalyi szezon után közleményt adott ki arról, hogy megvizsgálja azon állításokat, melyek szerint Susie Wolff bizalmas információkat adott át férjének, és emiatt összeférhetetlenség áll fenn. Az információkról hamar kiderült, hogy hamisak, így az FIA nem sokkal később közleményben tudatta, hogy még csak vizsgálatot sem kezdeményez az ügyben, ám a károkozás Wolffék nevének közzététele miatt már megtörtént.

Toto Wolff felesége feljelentette az FIA-t

Lényegében ugyanis az történt, hogy az FIA egy már számtalan alkalommal teljességgel megbízhatatlannak bizonyuló, rendre légből kapott „információkat” megjelentető újság spekulációi alapján vizsgálódni kezdett, és ahelyett, hogy a nyilvánosság kizárásával először megbizonyosodott volna arról, hogy valóban történt-e vagy történhetett-e szabályszegés, majd az itt felmerülő esetleges alapos gyanú fényében indított volna vizsgálatot (ebben az esetben is először a felek értesítésével), gyorsan kiadott egy közleményt arról, hogy elképzelhető, hogy összeférhetetlenség áll fenn, majd amikor kiderült, hogy nem, ugyanolyan gyorsan lezártnak nyilvánította az ügyet.

Persze mindez aligha lehet véletlen, és több, megbízható médium már tavaly decemberben is arról írt, hogy valójában Mohammed bin Szulajm FIA-elnök és az F1 jogtulajdonosa közötti háború áll a háttérben.

Az FIA sem akkor, sem azóta nem közölte, hogy a „médiában megjelent spekulációk” mellett mi késztette egyáltalán arra, hogy vizsgálódjon; és miért nem értesítette erről Toto és Susie Wolffot, valamint az F1-et, így még mindig csak azzal a reakcióval kell beérnie a feleknek, hogy „nincs itt semmi látnivaló, mi csak a munkánkat végeztük, mindenki lépjen tovább.”

De az FIA-nak nem a munkája légből kapott információk alapján nyilvánosan lejáratni másokat azzal, hogy a gyanú árnyékét vetíti rájuk, így aztán Susie Wolff lépése abszolút érthető. A minap Lewis Hamilton és George Russell is kiállt mellette – a hétszeres világbajnok pedig közölte, hogy Bin Szulajm soha nem élvezte az ő támogatását –, pénteken pedig Toto Wolff is megszólalt.

„Először is, Susie erős nő. Nem fogad el senkitől semmit, és mint mindig, a saját meggyőződéseit és értékeit követ. Ebben az esetben is így tesz – kezdte a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports-nak. – Nagyon érzelemmentesen és pragmatikusan áll ehhez. Úgy érzi, hogy rosszat tettek vele, a bíróságnak pedig hallania kell ezt. Semmi nem fogja letéríteni erről az útról. Ilyen a személyisége.”

„Másfelől pedig, az a helyzet és a tények, hogy most már egyfolytában olyan esetekről beszélünk, amelyek nélkülözik a transzparenciát és egyéb tényezőket, ami egyszerűen nem jó. Erre utalt Lewis is. A sport nagyszerűségéről kellene beszéljünk és arról, ahol tartunk, nem más dolgokról, de rá kell mutatni erre” – szögezte le az osztrák üzletember.

Lezárult a Mercedes főnökét és feleségét érintő méltatlan botrány, de lehet, hogy még nem teljesen

Toto Wolff elmondta azt is, hogy feleségének célja kideríteni, hogy mi is történt valójában, és miért folyamodott egyáltalán az FIA olyan lépéshez, hogy besározza a nevüket. Magyarázatot vagy bocsánatkérést ugyanis azóta sem kaptak, miközben az FIA azt sugallta, hogy más csapatok panaszolták be őket. Ezt azonban a Mercedes mind a 9 riválisa rögtön közleményben tagadta.

„Mint azt korábban is mondta, Susie hónapokkal ezelőtt elindította ezt a folyamatot. Amennyire tudom, nagyon szorgalmasan dolgozott rajta, és végig fogja csinálni. A legfontosabb az neki, hogy kiderítse, mi történt, és hogy ezek az emberek vállalják a felelősséget, és a dolgokat ne söpörjék a szőnyeg alá. Mi, sportként ezt minden területen meg kell tegyük, legyen szó Susie ügyéről, vagy más csapatokkal kapcsolatos ügyekről. Ez a sport olyan hatalmas platformot nyújt, és annyira jól teljesít, hogy olykor talán ki kell vinnünk ezeket az ügyeket a sport joghatóságai alól a való világba, és meg kell néznünk, hogy ott mi történik” – ecsetelte Toto Wolff.

A Mercedes csapatfőnöke ezután elmondta, nem vár fordulópontot az ügytől (azaz vélhetően nem fogják önmagában ezzel a feljelentéssel az elnök bukását okozni), de úgy gondolja, hogy egy bizonyos pont után nem lehet szó nélkül állni az ütéseket.

Friss