back to top
2024. május 30. 08:14

KezdőlapF1Támadás alatt áll az FIA, legalábbis az elnöke szerint

Támadás alatt áll az FIA, legalábbis az elnöke szerint

-

Az FIA elnöke levelet írt, amelyből kiderült, mit gondol az utóbbi időszak személyét érintő botrányairól.

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke a tagoknak küldött levélben reagált az utóbbi időszak Nemzetközi Automobil Szövetséggel kapcsolatos fejleményeire. Mint arról korábban beszámoltunk, az elnököt két üggyel kapcsolatban is vizsgálta az FIA etikai bizottsága, majd mindkettőben felmentette. Bin Szulajmról ugyanis felmerült, hogy a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj után személyesen járt közben a felügyelőknél, hogy azok enyhítsék Fernando Alonso büntetés; illetve az is, hogy a Las Vegas-i Nagydíj előtt biztonsági hiányosságok kreálásával meg akarta fúrni a verseny megrendezését.

A felmentés után pedig jött egy újabb ügy: Susie Wolff a francia bíróságon feljelentette az FIA-t, amiért tavaly decemberben megalapozatlan pletykákra hivatkozva közleményben kezdett vizsgálatot lebegtetni ellene, illetve férje, Toto Wolff ellen, mondván az F1 Academy ügyvezetője és a Mercedes csapatfőnöke között összeférhetetlenség merült fel, és Susie Wolff bizalmas információkat szivárogtatott az osztrák üzletembernek.

Susie Wolff meg fogja találni a lejáratása mögött álló felelősöket, véli Toto Wolff

Bin Szulajm az AP által részben nyilvánosságra hozott levélben abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az utóbbi időszak eseményeit „egyetlen világos cél vezérelte: hogy célba vegye a vezetőségünk szívét és aláássa a szövetségünk alapjait.” Az elnök kijelentette, hogy az FIA „bizalmas és érzékeny információk rosszindulatú szivárogtatásának áldozata lett, amely rontja a hírnevünket, és aggodalmat kelt tagjainkban.”

„A személyem és a teljes szervezetünk ellen irányuló támadások ellenére erősebbek és elszántabbak vagyunk, mint valaha. Tudjuk, hogy ezeknek az elítélendő cselekedeteknek a végső célja az, hogy célba vegyenek engem, és gyengítsék az FIA-t” – írta.

Ezután kifejtette, hogy elkötelezettek „az FIA-n belüli átlátható, elszámoltatható és rendíthetetlen integritású környezet mellett”. Ez annak tükrében mondjuk érdekes kijelentés, hogy semmilyen részletes információt nem közöltek az elnök ellen lefolytatott vizsgálatokkal, valamint azzal kapcsolatban sem, hogy mi alapján rontották Wolffék hírnevét azzal, hogy elhamarkodottan hoztak nyilvánosságra meg nem erősített információkat.

Teljes a zűrzavar az F1 szabályozó szervezeténél, újabb szakember távozott

Ezért aztán több csapatfőnök is aggódik amiatt, hogy az FIA-n belül nagyon nem zajlanak rendben a dolgok, az FIA pénteki sajtótájékoztatóján pedig Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója is felszólalt.

„Minden, ami az utóbbi időben napvilágot látott, nagyon komoly helyzetet teremt. 2024-ben, és nem 1984-ben élünk, ami teljes átláthatóságot jelent. A három eset más, de mindegyik nagyon komoly, és szerintem biztosítanunk kell, hogy a dolgok átlátható, tényleg független módon történjenek. Mindenkinek üdvözölnie kellene az átláthatóságot.”

„Tudom, hogy mindenki azt szeretné, hogy ezek helyett a különböző ügyek helyett a versenyzésre koncentrálhassunk, de amíg a megválaszolatlan kérdéseket nem válaszolják meg, az emberek kérdezni fognak. Nem valami nagyszerű a helyzet, amiben vagyunk, hogy a harmadik futamon is még ilyen gondokról beszélünk. Nem volt megfelelő szintű az átláthatóság, és biztosítanunk kell, hogy mindenkinek ugyanannyi lehetősége legyen felszólalni” – jelentette ki Brown.

Zak Brown, McLaren, Osztrák Nagydíj
Zak Brown (jobbra) szerint sincs minden rendben / Fotó: McLaren Racing

Ugyanakkor Peter Bayer, az RB ügyvezetője – és az FIA korábbi alkalmazottja – részben az szövetség mellé állt.

„Ez ugyanolyan, mint amikor a felügyelők döntést hoznak, vagy más esetek. Lehet, hogy nem tetszik a döntés, de végső soron el kell fogadnunk a folyamatot. Az FIA-nál töltött időm alapján az etikai bizottság független testület, amelyet annak elnöke, Francois Bellanger vezet. Elvégezték a független vizsgálatukat, és mivel maga az elnök is aggódott, végső soron nekik kellett megbirkózniuk a helyzettel. Úgyhogy ismétlem, bíznunk kell bennük. Kijöttek egy közleménnyel.”

„Egy másik kérdés pedig, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mi valójában az FIA hatásköre? Ők a szabályalkotók és a törvényhozók a motorsportban. Így némely kérdést, amelyekben válaszokat várunk tőlük, valószínűleg nem válaszolhatnak meg, míg másokra egyértelműen válaszolniuk kell. Ezekkel kapcsolatban, mint például, hogy az elnök potenciálisan beleavatkozott a felügyelők döntésébe, nagyon-nagyon fontos megbíznunk bennük. És igen, meg is bízunk.”

Friss