2024. április 27. 12:12

KezdőlapF1Itt az újabb jele, hogy Vettel a sikeres teszt után versenyezhet is...

Itt az újabb jele, hogy Vettel a sikeres teszt után versenyezhet is a Porschéval

-

Túl van spanyolországi Porsche-tesztjén Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok maga kérte, hogy beülhessen a német gyártó WEC hiperautójába, de a Porsche is sokat tanult tőle.

Vettel a Porsche Le Mans-i felkészülésébe csatlakozott be azzal, hogy részt vett a spanyolországi Motorland Aragónban – azért ide, mert itt éjszaka is tudtak körözni – rendezett 36 órás teszten, amelyen a Porsche Penske két autójának összesen hat versenyzője, név szerint Michael Christensen, Frédéric Makowiecki, Matt Campbell, Kévin Estre, André Lotterer és Laurens Vanthoor is gyakorolt, rajtuk kívül pedig két további meghívott versenyző koptatta az aszfaltot, hiszen Vettel mellett lehetőséget kapott a DTM tavalyi bajnoki címét egy Porsche 911 GT3 R volánjánál megnyerő Thomas Preining is.

Sebastian Vettel, teszt, Porsche, Motorland Aragón
Vettel a Porsche 963-asban / Fotó: Porsche Motorsport

Hogy a teszt pontosan milyen célt szolgál, arról egyelőre hallgatnak a felek, és csak annyit tudni, hogy Vettel kereste meg a Porschét, amely örömmel mondott igent. Az ugyanakkor sokatmondó lehet, hogy a Porsche elhalasztotta a bejelentését a Le Mans-ban indítani tervezett harmadik autója pilótafelállásának, amit eredetileg március 28-ra tűztek ki.

Vettel elégedetten nyilatkozott a tapasztalatairól a keddi nap után, amelyen 118 kört (összesen 581 km-t) tett meg a Porsche 963-assal. „Természetesen a motorsportok több szakágán is rajta tartom a szemem, és sok versenyzőt ismerek, akik aktívak a WEC-ben és Le Mans-ban. Egy ponton a kíváncsiságom akkorára dagadt, hogy kedvet kaptam hozzá, hogy magam is kipróbáljam, a Porsche pedig megadta nekem a lehetőséget, hogy vezethessem a jelenlegi hiperautóját, a 963-at” – idézo a Porsche közleménye a négyszeres Forma–1-es világbajnokot.

„Az üléspróba, a szimulátorozás és a Weissachban megtett első körök után máris jó érzéseim voltak. Itt Aragónban is élvezetes volt vezetni a Porsche 963-at, de persze először sok mindenhez hozzá kellett szoknom és fel kellett vennem a ritmust. A vezetési élményt már csak az is szokatlanná teszi, hogy itt tető van a fejem felett, emellett másmilyen gumikkal és nehezebb autóval kell boldogulni. A Porsche gyári versenyzői nagyon segítőkészek voltak, és elmagyarázták az autó trükkjeit, ami megkönnyítette a dolgom.”

Jonathan Diuguid, a csapat ügyvezető igazgatója szerint a teszt nemcsak Vettel, hanem a Porsche számára is hasznos új tapasztalatokkal szolgált. „Különleges lehetőség a csapat számára, hogy Sebastian Vettel itt van velünk. Rengeteg tapasztalata van a hibrid rendszerekről és a nagy teljesítményű versenyautókról, az autóról és a rendszereinkről adott sajátos visszajelzései pedig értékesek számunkra. Örülünk, hogy itt van. Mosolyogva szállt ki az autóból, ami jó jel” – mondta a szakember.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy lesz-e folytatása Vettel és a Porsche együttműködésének, de az említett bejelentés elhalasztása csak felerősítette azokat a pletykákat, melyek szerint Vettel akár már az idei Le Mans-i 24 óráson is ott lehet.

Friss