2024. május 03. 10:38

KezdőlapF1Rendkívül hosszú börtönbüntetést kapott a Mercedes korábbi szponzorának vezére

Rendkívül hosszú börtönbüntetést kapott a Mercedes korábbi szponzorának vezére

-

Pénzmosásért 25 éves börtönbüntetésre ítélték a Mercedes korábbi szponzorának vezérigazgatóját. Sam Bankman-Friedet emellett még több mint 4 billió forintnyi összeg befizetésére is kötelezték.

Megszületett az ítélet Sam Bankman-Fried ügyében, akit óriási pénzügyi csalással vádoltak meg. Mindez azért kapcsolódik a Forma–1-hez, mert az általa vezetett cég, a kriptovaluta-tőzsdeként működő FTX korábban a sportág egyik csapatának, a Mercedesnek volt a szponzora, mielőtt csődeljárás indult volna ellenük.

A csillagos istálló még 2021-ben kötött szerződést a vállalattal, amelynek logója az autókon, a csapattagok ruháján és a versenyzők sapkáján is megjelent. Toto Wolff csapatfőnök akkoriban úgy jellemezte az FTX-et, mint a teljesítményre való könyörtelen törekvésünket illetően jól passzoló partner”. A döntés azonban finoman szólva sem bizonyult kifizetődőnek a Mercedes számára.

A következő évben ugyanis csődeljárás indult a cég ellen, Bankman-Fried pedig lemondott a vezérigazgatói posztról. Ennek következtében mindössze 14 hónappal a megállapodás megkötése után, a 2022-es São Pauló-i Nagydíj előtt felbontották a szerződést. A fordulat Wolffot is meglepte, aki változásokat sürgetett a kriptopiacon.

Beperelték az F1-es Mercedest, miután 110 évre is elítélhetik egykori szponzoruk vezérét

Azért számoltunk az FTX-szel, mert ők voltak az egyik leghitelesebb, legszilárdabb és pénzügyileg legbiztosabb partnerek, és láthatjuk, hogy egy kriptovállalat a semmiből, egy hét alatt térdre rogyhat és eltűnhet – nyilatkozta akkoriban. – Ez megmutatja, hogy mennyire sebezhető az ágazat még mindig. Szabályozatlan, és úgy gondolom, meg kell találni a szabályozás felé vezető utat, mert sok ügyfél, befektető és partner hitetlenkedve áll a történtek előtt, ahogyan mi is.”

Bankman-Fried ellen pénzmosás gyanúja miatt eljárás indult, tavaly novemberben pedig mind a hét vádpontban bűnösnek találták a „történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalásaként” emlegetett ügyben. A végleges ítélet azonban csak most született meg: az amerikai üzletembert 25 éves börtönbüntetésre ítélték, emellett pedig 11 milliárd dolláros, vagyis több mint 4 billió forintos bírság befizetésére kötelezték.

Az FTX egyébként más csapatokkal, illetve sportolókkal, sőt, sportligákkal is kötött szerződést, mint a Golden State Warriors, a Miami Heat, Tom Brady, Shaquille O’Neal, Stephen Curry, az NBA és az MLB. Az ügy mellékszálaként a korábbi partnerek egy részét, köztük a Mercedest és az F1-et is beperelték a cég megkárosított ügyfelei, mondván, segítettek a csalásban, mivel közvetett módon be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsítettek.

Friss