2024. május 05. 00:09

KezdőlapF1Verstappen és Alonso is „szabadságot vett ki" a Japán Nagydíj második edzésére

Verstappen és Alonso is „szabadságot vett ki” a Japán Nagydíj második edzésére

-

Oscar Piastri volt a leggyorsabb a Japán Nagydíj második szabadedzésén, ám az esős körülmények miatt ez nem túlságosan mérvadó. Olyannyira, hogy a Red Bullok és az Aston Martinok még csak pályára sem gurultak, ahogyan George Russell sem.

Nedves pálya várta a mezőnyt a Japán Nagydíj második szabadedzésének kezdetén, hiszen korábban eleredt az eső. Ennek következtében jó ideig senki nem gurult a pályára, így Daniel Ricciardo sem, aki Ivasza Ajumutól vette vissza az RB ülését. Logan Sargeantnak pedig esélye sem volt a körözésre, hiszen a Williams nem tudta időben helyrehozni az első tréningen összetört autóját.

Szorosan tapadtak Verstappenre az üldözői a Japán Nagydíj első edzésén

Összesen 12 percet kellett várni, hogy autó jelenjen meg a pályán, ekkor Lewis Hamilton hagyta el a garázst közepes gumikon, vagyis a pálya már kellően felszáradt a slick abroncsokhoz. A hétszeres világbajnok ugyan elkezdett egy mért kört, de nem fejezte be, viszont a pálya nem maradt üresen, ugyanis időközben Ricciardo is kiment tapogatózni.

Az ausztrál versenyző azonban azonnal visszatért a bokszba, mivel ismét rákezdett az eső. A következő próbálkozó honfitársa, Oscar Piastri volt közel féltávhoz, ő viszont már intermediate gumikon ment pályára, ahogyan nem sokkal később a Sauberek és az RB-k is. Ami Piastrit illeti, a McLaren versenyzője szintén csak egy kört tett meg.

Csou Kuan-jü és Valtteri Bottas szintén nem kezdték meg a gyorskört, ellentétben Cunoda Júkival és Ricciardóval. Kettőjük közül a japán versenyző volt a gyorsabb, aki 1:42.304-gyel állt élre, 4,157 másodperccel megelőzve csapattársát. Egy töltőkör után aztán mindketten javítottak, és Cunoda 1:40.946-ra módosította a legjobb időt, Ricciardo pedig 967 ezredre megközelítette. Időközben egyébként Alexander Albon is pályára gördült, de csak egyetlen kör erejéig.

Ezután mindketten befejezték a körözést, így bő 20 perccel a vége előtt ismét üressé vált a pálya, ám csak átmenetileg, ugyanis Csou visszatért a zöld oldalfalú abroncsokon, majd kisvártatva Bottas is követte őt. Igaz, a hinwili alakulat pilótái ezúttal sem jutottak el odáig, hogy mért kört kezdjenek meg.

Bő 10 perccel a leintés előtt a két Sauber ismét visszatért az intermediate-eken, de megint csak egyetlen kör erejéig. A kínai és a finn versenyzőt Albon és a Haasok „váltották”, ráadásul utóbbiak száraz pályára alkalmas gumikon, egészen pontosan lágyakon próbálkoztak, ahogyan később Piastri is.

Kevin Magnussen nem kezdett meg mért kört, a másik két pilóta viszont igen. Nico Hülkenberg ugyan lila középső szektort autózott, de nem fejezte be a körét, Piastri viszont igen, és egy zöld, valamint két lila szektorral 1,841 másodperccel felülmúlta Cunoda idejét. A hajrára Hamilton, Lando Norris és a Ferrarik is megérkeztek, de csak a hétszeres világbajnok és Charles Leclerc tudott felérni egy gyorskörre. Az időközben 1:34.725-ös körig jutó Piastrit azonban egyikük sem tudta letaszítani az élről: Hamilton 501 ezreddel, míg Leclerc 4,035 másodperccel maradt el tőle. Mögöttük Cunoda és Ricciardo lett a sorrend, és bár a Live Timing másokat is feltett az eredményjelzőre, ők már túl későn kezdték meg a körüket. Persze a körülmények ismeretében a sorrendnek egyébként sincs jelentősége. Összesen tizenhárman mentek pályára, a Red Bullok és az Aston Martinok például teljesen kihagyták az edzést, ahogyan George Russell is.

Friss