2024. április 30. 03:44

KezdőlapF1A Red Bull főnökének pénze bánta, hogy pilótája megszakította borzalmas sorozatát

A Red Bull főnökének pénze bánta, hogy pilótája megszakította borzalmas sorozatát

-

Sergio Pérez és Christian Horner rádiózásából kiderült, hogy fogadtak a Red Bull időmérős eredményére, és végül a csapatfőnök veszített. A mexikói pilóta elárulta, milyen változtatás hozta el a látványos formajavulását.

Max Verstappen megszerezte a pole pozíciót a Japán Nagydíj időmérőjén. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen idén még csak ő állhatott a rajtrács élén, összességében pedig már zsinórban öt első helynél tart ebben a műfajban. Az viszont idén először fordul elő, hogy csapattársa, Sergio Pérez csatlakozik hozzá az első sorba.

Érdekesség, hogy amióta a 2018-as Mexikói Nagydíjon Daniel Ricciardo és Verstappen kisajátították a rajtrács elejét, mindössze ez a harmadik alkalom, hogy az első két pozícióból a két Red Bull indul. A másik két alkalommal is a holland és a mexikói versenyző volt a főszerepben, ugyanilyen sorrendben: 2022-ben Abu-Dzabiban, tavaly pedig Bahreinben hajtották végre ezt a bravúrt.

Pérez egyébként mindössze 66 ezreddel kapott ki csapattársától, de összességében kifejezetten boldog lehet, hiszen egy pocsék szériát sikerült megszakítania. A tavalyi Miami Nagydíj és a mostani hétvége között megrendezett húsz (normál) időmérőn ugyanis egyszer sem szerezte meg az első két hely egyikét (tavaly Belgiumban csak Verstappen büntetése miatt indulhatott a második helyről). Ráadásul, mint kiderült, ezzel nyert némi pénzt is.

Verstappen négyből négy pole-nál tart, Leclerc és a Mercedesek a vártnál hátrébb a rajtrácson

A leintés után ugyanis Christian Horner csapatfőnök a rádióban közölte, hogy ez „néhány fontomba került”, később pedig kiderült, hogy a fogadás tárgya az első sor kisajátítása volt. „Most már látod, hogyan kell engem motiválni” – reagált Pérez, mire a brit szakember nevetve válaszolt. „Ezt mindig is tudtam” – jelentette ki.

Ezután a 34 esztendős pilóta versenymérnöke, Hugh Bird is bekapcsolódott a beszélgetésbe. Nagyon kedves tőled, hogy megosztod velem és Woodyval” – utalt Richard Woodra, Pérez teljesítménymérnökére. „Abszolút. És az összes sráccal” – szögezte le a hatszoros F1-es futamgyőztes. Hogy mennyi pénzről van szó, az egyelőre nem derül ki, de Pérez számára aligha ez a legfontosabb.

Sokkal inkább az, hogy láthatóan javul a formája, hiszen bár Melbourne-ben csak ötödik lett a futamon, az idény első két futamán második lett Verstappen mögött. Ami pedig a szuzukai hétvégét illeti, hatalmas a kontraszt a 2023-as kvalifikációhoz képest, amikor csak az ötödik helyen zárt, a hátrány pedig nem kevesebb mint 773 ezred volt csapattársához képest. Pérez elárulta, hogy min változtattak az elmúlt időszakban.

„Ahogyan Carlos [Sainz] mondaná, többé nem próbáljuk feltalálni a spanyolviaszt – célzott a spanyol pilótának a 2022-es Brit Nagydíjon elhangzott stop inventing” mondatára, amit magyarra nem igazán lehet szó szerint lefordítani. – Túl sokat játszadoztunk az autóval, most pedig sokkal jobb alappal rendelkezünk. Sokkal boldogabbak vagyunk, és csak megyünk előre a hétvégéken. Amikor tavaly idejöttünk, a szezonunknak abban a szakaszában jártunk, amikor semmi nem működött, és amikor az ember ilyen helyzetben van, csak köröz és köröz. Aztán az év vége felé rájöttünk, hogy jobb, ha hátralépünk, és nem próbáljuk túlságosan hajszolni [a köridőt] a beállításokkal, mert akkor más dolgokat kezdünk el kompromittálni, és ez idén is így volt. Szóval igen, jóval komfortosabban érzem magam, sokkal boldogabb vagyok, az önbizalmam pedig lassan visszatér.”

A Red Bull szerint Pérez most kezdte el félteni a helyét, ezért javult fel

Friss