2024. május 02. 03:51

KezdőlapF1Alonso még mindig nem engedte el: Meglátjuk, kizárnak-e a bajnokság hátralévő részére

Alonso még mindig nem engedte el: Meglátjuk, kizárnak-e a bajnokság hátralévő részére

-

Fernando Alonso visszautalt a melbourne-i büntetésére, amikor szóba került, hogy szándékosan engedte közel magához Oscar Piastrit a Japán Nagydíjon. A 42 éves versenyző „nagy csodának”, illetve pályafutása egyik legjobb futamának nevezte a szuzukai viadalt.

Fernando Alonso ugyan a Japán Nagydíj hétvégéje előtt úgy fogalmazott, hogy tovább kell lépniük a Melbourne-ben kapott büntetésen, ez láthatóan még nem sikerült neki. Erre a Japán Nagydíj után adott nyilatkozata a bizonyíték, ugyanis a spanyol pilóta pikírten visszautalt a két héttel ezelőtti esetre úgy, hogy saját maga hozta fel a témát.

„Nevetséges” vagy jogos? – két táborra szakadt az F1-es mezőny Alonso büntetésének kérdésében

A megszólalás előzménye, hogy Alonso a szuzukai futam hajrájában Oscar Piastri és George Russell előtt autózott. A kétszeres F1-es világbajnok Carlos Sainz tavalyi szingapúri taktikájához nyúlt, és úgy tartotta maga mögött a Mercedes versenyzőjét, hogy az ausztrál pilótát szándékosan annyira közel engedte magához, hogy tudja nyitni az állítható hátsó szárnyat. Ehhez persze időnként le kellett lassítania, ahogyan azt Ausztráliában is tette, persze közel sem olyan mértékben.

Nem tudom, mit mondjak Ausztrália után, meglátjuk, kizárnak-e a bajnokság hátralévő részére – válaszolta a spanyol média kérdésére, de utána azért kifejtette a helyzetet. – Egyértelmű, hogy az, hogy Piastri van mögöttem, egy módja annak, hogy megvédjem magam Russell ellen, ezért az utolsó egyenesben kicsit levettem az akkumulátort, hogy Piastri egy másodpercen belülre kerülhessen. Azt hiszem, Carlos Sainz is így csinálta tavaly Szingapúrban, és ez egy normális dolog.”

Természetesen ezúttal senkiben nem merült fel, hogy Alonsót meg kellene büntetni ezért a manőverért, amelynek segítségével végül megőrizte a hatodik helyet riválisaival szemben. Az Aston Martin versenyzőjétől nem ritka, hogy nagy szavakat használva jellemezze saját teljesítményét, és most is így tett, miután szerinte a mezőny ötödik legjobb autójával érte el ezt az eredményt.

Piros zászló, tovább remeklő Sainz és Verstappen-győzelem a Japán Nagydíjon

„Valószínűleg az öt legjobb futamom között van, amelyet valaha teljesítettem, [de] a 2024-es szuzukai versenyre senki nem fog emlékezni – vélekedett. – Hatodik lettem, az időmérőn pedig ötödik, de úgy gondolom, hogy egyértelműen az ötödik legjobb autóval rendelkezünk. A Red Bull és a Ferrari egy másik ligában vannak, a McLaren és a Mercedes pedig [szintén] előttünk, így a normális helyünk a kilencedik, illetve a tizedik pozíció. Szombaton ötödikek lettünk, ami egy kisebb csoda, most hatodikak, ami nagy csoda. Ez a verseny örökre megmarad az emlékezetemben, de, ahogyan mondtam, a nagyközönség két-három nap múlva elfelejti.”

Hogy Alonso valóban felülteljesít-e az Aston Martinnal, azt nehéz megmondani, mindenesetre a bahreini idénynyitón még valóban csak az ötödik erőnek tűntek, most viszont már csak a Red Bull és a Ferrari tudta őt megelőzni mindkét autóval. Az igazság az, hogy nehéz számszerűsíteni vagy megmondani, hogy ez volt-e a legjobb futam, vagy sem, de szerintem legalább egy éve ez volt a legjobb verseny – mondta. – Azt hiszem, tavaly április vagy május óta nem volt ennyire komplett hétvégém, mint ez.”

Friss