2024. április 29. 19:32

KezdőlapF1Egyenesben pörgő pilótákat és Forma–2-nél lassabb autókat eredményezne az F1 új szabálya

Egyenesben pörgő pilótákat és Forma–2-nél lassabb autókat eredményezne az F1 új szabálya

-

Újra kell gondolni a Forma–1 2026-os szabályainak egy lényeges elemét, mert ahogy elsőre akarták, úgy vezethetetlenek lennének az autók.

A Forma–1 2026-ban kezdődő új szabályciklusában nemcsak az erőforrások, hanem az autók is jelentős változásokon esnek át, amelyek egy részét a sportágban soha korábban nem alkalmazott aktív aerodinamikai elemek bevezetése jelenti. Legalábbis eddig így volt, ám az Autosport most arról számolt be, hogy a menet közben mozgó szárnyak koncepciója aggasztó adatokat produkál, ezért a sportág újragondolhatja azok alkalmazását.

Mivel 2026-tól száműzik az MGU-H-t, és az erőforrások erejét 50/50-es arányban adja majd a belső égésű motor és az akkumulátor, teljesen megváltozik azok karakterisztikája, és félő, hogy az egyenesekben olyan szinten fog elfogyni a szufla a motorokból, hogy az autók jelentős mértékben lassulnak majd. Ennek ellensúlyozására vezetnék be a mozgatható szárnyakat, amelyek a kanyarokban a leszorítóerő növelését, az egyenesekben pedig a légellenállás csökkentését lennének hivatottak megoldani.

Átgondolatlan szabályokkal fogja nevetségessé tenni magát a Forma–1?

Az egyik módszer az lenne, hogy csak a hátsó szárnyat lehessen mozgatni, amely a DRS-sel együtt a legegyszerűbb módja lenne a kívánt hatás elérésének. Ám miután egyes csapatok nemrég elkezdték szimulálni egy alapautó viselkedését, aggodalomra okot adó dolgokat tapasztaltak. Az Autosport saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy amikor a hátsó szárny a legkisebb leszorítóerőt előállító konfigurációjában volt, és a motor teljes fordulaton üzemelt, a kocsi szinte vezethetetlennek bizonyult, és a versenyzők számos alkalommal megpördültek az egyenesben gyorsítás során, vagy a legkisebb irányváltásra is kitört az autó hátulja. Ennek oka, hogy az autó aerodinamikai egyensúlya teljesen megváltozott.

Az egyik forrás azt mondta, hogy az egyetlen módja, hogy elejét vegyék a pörgés-forgásnak, az volt, ha elképesztően konzervatívan vezettek, így viszont lassabb köridőket produkáltak, mint a jelenlegi Forma–2-es autók. Az Autosport úgy tudja, az FIA képviselői nemrég több istállót is meglátogattak, hogy jobban megértsék a helyzetet, és azt, hogy milyen következtetéseket lehet levonni a szimulátoros tapasztalatokból.

Red Bull RB20
Nem lesz elég a hátsó szárnnyal játszani / Fotó: Clive Mason/Getty Images for Red Bull Racing/Red Bull Content Pool

A konklúzió pedig az lett, hogy kizárólag a hátsó szárny állásának változtatásával nem lesz kivitelezhető a mozgatható aero elemek koncepciója, ezért az első és a hátsó szárny együttes mozgása kell annak megvalósításához. Ez csökkentheti az aerodinamikai egyensúly megváltozásának mértékét.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke üdvözölte, hogy az FIA hallgat rájuk. Mint megírtuk, tavaly ő volt az, aki Frankenstein-autókat emlegetett. „Elértünk némi fejlődést, miközben az FIA befogadta a visszajelzéseket és némely változtatást. Várunk a kasztnival kapcsolatos szabályokra, amelyek alapvető fontosságú részét képezik a 2026-os szabálycsomagnak. A különböző munkacsoportok keményen dolgoznak, és fontos, hogy a közeljövőben jussunk valamire” – mondta Horner.

Friss