2024. április 29. 19:28

KezdőlapF1Botrányba fulladhat, a nézőknek viszont kimondottan izgalmas lehet a visszatérő Kínai Nagydíj

Botrányba fulladhat, a nézőknek viszont kimondottan izgalmas lehet a visszatérő Kínai Nagydíj

-

Temérdek ismeretlent tartogathat a Forma-1-es versenynaptárba öt év után visszatérő Kínai Nagydíj, a versenyzők szerint azonban egy rossz döntés miatt akár botrányos is lehet a vége.

A jövő hétvégén végre eljön a nap, tényleg megrendezik 2019 óta az első Kínai Nagydíjat, amelyet a világjárványra hivatkozva azóta évről évre töröltek a versenynaptár első kiadott változatából.

Sokat változott a sport az elmúlt öt évben: a legutóbbi sanghaji látogatáskor ünnepelte 1000. futamát a Forma–1, a mostani pedig már az 1106. verseny lesz. Azóta a Mercedes uralmát a Red Bullé váltotta fel, 2022-ben pedig új technikai szabályok érkeztek a sportba.

Sprintversenyek sem léteztek még a legutóbbi Kínai Nagydíj idején, most viszont rögtön ezzel együtt tér vissza a pálya, Sanghajban rendezik ugyanis az idei első sprintet, ami a két időmérő és a szombati rövid futam révén egyetlen szabadedzésre redukálja a pilóták felkészülési idejét. Ez pedig komoly kihívás elé állítja a csapatokat, akik nem is tudnak a korábbi két év tapasztalataihoz visszanyúlni például a hasmagasság beállításai kapcsán – amit pedig a szokottnál gyorsabban kell véglegesíteni egy sprinthétvégén.

Tavaly Austinban emlékezetes módon Lewis Hamilton és Charles Leclerc kizárásával járt az autók nem jól belőtt hasmagassága, részben erre válaszként idénre módosult a lebonyolítás, s a szombat délelőtti sprint és a verseny délutáni időmérője közötti három órában felszabadítják az autókat a parc fermé-szabályok alól. Carlos Sainz szerint azonban Sanghajban így is fennáll a veszélye a kizárásoknak.

Forma-1, Kínai Nagydíj 2019, rajt
2019 óta nem látogatott el a mezőny Kínába / Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

„A versenyzői eligazításon közöltük az FIA és a Forma–1 vezetőivel, hogy nem volt jó választás négy-öt év távollét után sprintversenyt tenni erre a pályára. Egyetlen órányi edzés után megyünk az időmérőre, tudva, hogy a kopólemezre vonatkozó szigorú szabályok mellett akár egyetlen huppanó is milyen problémákat okozhat” – mondta a spanyol pilóta az FIA sajtótájékoztatóján.

„Hallottuk, hogy újraaszfaltozás is zajlott, szóval akár Isztambul 2.0-val is szembesülhetünk. Remélem, nem így lesz – utalt a 2020-as Török Nagydíjra, amelyen a beugró pálya új aszfaltján alig találtak tapadást az autók. – Sok lesz a bizonytalansági tényező, ami talán az otthon ülő nézőknek izgalmas lesz, de a mérnökök és a versenyzők számára már kevésbé. Szerintem ezt a kockázatot nem vállalva, normál hétvégét kellene futnunk.”

Sergio Pérez pedig azon aggodalmának adott hangot, hogy az egyetlen szabadedzésen felmerülő bármilyen fennakadás esetén – például egy csatornafedéllel, amire több példa is akadt az elmúlt évben – a mezőnynek vakon kellene ráfordulnia a téttel rendelkező programokra.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is hat nagydíjhétvégén rendeznek sprintversenyt, és ilyen lesz a Kínát követő Miami Nagydíj is, ahol a pálya utcai jellege miatt szinte bizonyosan újabb kritikák érik majd a helyszínválasztást.

Friss