2024. április 29. 23:51

KezdőlapF1Hiába az elutasítás, az Andretti jelentős lépést tett a jövőbeli F1-es szereplés...

Hiába az elutasítás, az Andretti jelentős lépést tett a jövőbeli F1-es szereplés felé

-

Az Andretti bejelentette, hogy új gyárat hoztak létre Silverstone-ban, ahol elsősorban a Forma–1-es projekt fog futni. Emellett ugyanakkor az is tervben van, hogy valamelyik utánpótlás-nevelő szériában is indítanak egy csapatot, legfőképpen fiatal amerikai versenyzőkkel.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, az FIA hiába adott zöld utat a Forma–1-be vágyó Andrettinek, a sportág vezetése nem engedélyezte az amerikai istálló csatlakozását. Indoklásképpen igencsak megkérdőjelezhető érveket hoztak fel, ugyanakkor hozzátették, a távolabbi jövőt tekintve nem zárkóznak el az istálló beszállásától.

Nevetséges és képmutató az F1, vagy joggal utasították vissza Andrettiéket?

A jelek szerint az Andretti sem adta fel a Forma–1-es álmot, legalábbis a legutóbbi bejelentésük erre enged következtetni. Az Andretti Global ugyanis bejelentette, hogy egy új, európai gyárat nyitottak meg. A helyszín pedig nem más, mint az (európai) autósport egyik bölcsője, Silverstone, melynek környékén jó néhány F1-es csapat központja található.

Az új létesítményünk megnyitásával az egyesült királyságbeli Silverstone Parkban belekezdtünk a Forma–1-es világbajnokságba történő beszállás előkészületeinek következő szakaszába – olvasható a közleményben. – Az Andretti Cadillac UK már meglévő, mintegy 80 fős munkaerejével együtt abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy felavathattuk ezt az új otthont Nagy-Britanniában a szélesebb Andretti család számára.”

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az új létesítmény munkatársai szorosan együttműködnek majd a csapat más központjainak alkalmazottaival, és itt legfőképpen az Indiana állambeli főhadiszállásra kell gondolni. Azt is kiemelték, hogy a kutatás-fejlesztéstől az elektronikáig jó néhány típusú munka fog zajlani, és a paletta a helyzet alakulásától függően bővíthető.

Mondtuk, hogy a megfelelő ütemben folytatjuk a munkát – hangsúlyozza a közlemény. – Ez az új létesítmény ezt a munkát fejezi ki. Miközben egy amerikai gyári csapatot építünk, az európai bázisunk nagyszerű lehetőség arra, hogy a legjobb F1-es tehetségeket vonzzuk be, és a legmodernebb gépeket helyezzük üzembe.”

A silverstone-i létesítménnyel ugyanakkor nem csupán az F1-es szereplés a cél az Andretti számára. Egyfelől szeretnék a Formula E-programjukat a banbury-i központból ide átvinni, másfelől pedig a Forma–2-ben, illetve a Forma–3-ban és esetleg a hosszútávú-világbajnokságon is indítanának egy csapatot. Erről Michael Andretti, a csapat tulajdonosa beszélt.

„Ezek a létesítmények elsősorban az F1 számára lesznek fenntartva – jelentette ki az Autosportnak. – Azonban szeretnénk idehozni a Formula E-csapatunkat is, és elkezdeni beintegrálni. Az a célunk, hogy legyen egy F3-as, illetve F2-es istállónk, amely segíti az F1-es alakulat munkáját, és talán még egy WEC-csapat is. Szóval szeretnénk, hogy ez legyen a központunk, ami az európai versenyzést illeti. Rengeteg a klassz terv ezen a téren.”

Andretti hozzátette, elsősorban az amerikai pilótáknak szeretnének lehetőséget biztosítani a fejlődésre, de adott esetben más országból érkező versenyzőt sem zárnak ki. Ami az amerikaiakat illeti, úgy véli, nem minden esetben kezelik őket megfelelően, ők viszont mindenkinek egyenlő esélyt teremtenének a fejlődésre. Mindez ugyanakkor a Forma–1-es szereplésen fog múlni.

„Ez az F1-es rész véglegesítéséhez lesz kötve – fogalmazott Dan Towriss, az Andretti Global partnere. – A versenyzők fejlesztése, a tehetségek szemmel tartása viszont mindig is Michael egyik fő ismérve volt. Ez nagyon fontos számára. Szóval bármilyen sorozatban is indulunk, lesz egy nevelőszéria, amely a jövő pilótáit készíti fel. Nagyon izgatottak vagyunk a Wheldon fiúk miatt, akiket magunkkal hoztunk. Amikor pedig már lesz egy F3-as csapatunk, a fiatal Sebastian készen fog állni rá.”

A „Wheldon fiúk” egy amerikai testvérpárt jelent, a név pedig nem véletlenül ismerős, hiszen a néhai IndyCar-versenyző, a 2011-ben versenybalesetben elhunyt Dan Wheldon gyerekeiről van szó. Sebastian nemrég töltötte be 15. életévét, és öccse, Oliver is autóversenyzői pályára készül.

Friss