2024. április 30. 17:44

KezdőlapF1Prost figyelmeztette Hamiltont a Ferrari kapcsán: Nem lesz annyira egyszerű

Prost figyelmeztette Hamiltont a Ferrari kapcsán: Nem lesz annyira egyszerű

-

Alain Prost megérti a Ferrarihoz igazoló Lewis Hamilton döntését, ám úgy véli, jelenleg mindkét fél számára kérdéses, hogy megérte-e aláírni azt a szerződést. A francia expilóta szerint a hétszeres világbajnoknak sok szempontból jelentős változásokhoz kell majd hozzászoknia.

Még a 2024-es szezonból is csak négy futamot rendeztek meg, de a rajongók nagy része alighanem kicsit már a következő idényre tekint. Legalábbis február 1-e óta mindenképpen, ugyanis aznap jelentették be a sportág történetének egyik legnagyobb horderejű átigazolását, miszerint Lewis Hamilton jövőre már a Ferrarinál fog versenyezni.

Persze jól hangzik, hogy a Forma–1 legeredményesebb pilótája, illetve csapata együttes erővel próbál visszatérni a siker útjára, az pedig tény, hogy pénzügyi szempontból a Ferrari már most profitált az átigazolásból, kérdés, hogy a pályán valóban megvalósulnak-e a nagy álmok. Alain Prost ezzel együtt látja a 39 éves versenyző választása mögött húzódó lehetséges indokokat.

Schumachernek volt, Hamiltonnak biztosan nem lesz ilyenje a Ferrarinál, véli az F1 vezére

Meg tudom érteni a döntését, mert nyilvánvaló, hogy amikor az ember egy olyan csapatnál van, mint a Mercedes, hogy két éve nem nyertek futamot, és nagyon küszködnek, hogy visszatérjenek az élre, akkor az ő korában lehet mondani, hogy »rendben, miért ne próbálnék ki valami mást?« – nyilatkozta a Sports Illustratednek a négyszeres világbajnok. – Nem vagyok benne biztos, hogy a Red Bullhoz volt lehetősége menni, Max [Verstappen csapattársaként] biztosan nem. Szóval erre nem volt esély. Aztán mehetett a Ferrarihoz, különösen a ’26-os szabályváltoztatások miatt. Így csak egy éve van, a ’25-ös, hogy beilleszkedjen a csapatba.”

Bár az elmúlt időszak alapján úgy tűnik, hogy a Ferrari jó útra lépett, ezzel együtt is meglepetés lenne, ha a Scuderia (vagy bármely más csapata Red Bullon kívül) a 2026-os szabályváltozások előtt bele tudna szólni a világbajnoki küzdelembe. Hamilton pedig addigra már bőven 40 év felett lesz, és sok minden változhat, ahogyan arra Prost is felhívta a figyelmet.

„’26 után, azt hiszem, negyvenkettő lesz, sőt, talán negyvenhárom, szóval az egy másik történet – fogalmazott. – Ugyanakkor megértem, ha nem akarja abbahagyni a versenyzést. A kérdés az, hogy jó-e ez a lépés. Jó választás lesz? A Ferrari szempontjából szintén feltehetnénk a kérdést. A sportágnak ez jó, mert mindenki nézni fogja. Az embernek lehet egy elképzelése, de lehetséges, hogy jövőre az év ugyanezen szakaszában már más lesz, mert egy évvel idősebb lesz. [Az is kérdéses, hogy] vajon újra megtalálja-e a motivációját. Lehetséges, mert ha rövid időre, mondjuk csak évre [veszíti el], és a Ferrari jól megy, akkor újra rátalálhat.”

Prostnak saját tapasztalata is volt a Ferrarival még versenyzőként, hiszen 1990 és 1991 között ő is az olasz alakulatnál versenyzett, sőt, első évében a vb-címért harcolt. Előtte hat évet húzott le a McLarennél, vagyis egy brit központú csapatnál egyhuzamban, és vélhetően ez is meghatározza azt a véleményét, miszerint a 2007 óta a McLaren, majd a Mercedes színeit képviselő Hamiltonnak jelentős változásokra kell számítania.

Ilyen belülről, ahogy a 68 éves Alain Prost egykori F1-es Ferrarijával száguld (videó)

„A Charles [Leclerc-rel] való kapcsolat, a Ferrarinál uralkodó légkör, ezek is [fontosak]. Nagyon hosszú időszakot töltött el egy angol [központú] csapatnál, a Mercedesnél, ahol egy bizonyos fajta munkamódszerrel dolgoznak, majd egy olasz istállóhoz kerül. Különösen a nyomás típusa és a gondolkodásmód eltérő, a média miatt nyomás alatt lesz. Szerintem ez nem annyira egyszerű.”

Friss