2024. május 03. 14:16

KezdőlapF1Elkerülte az FIA figyelmét a Ferrari szabálytalansága? – óvást nyújtott be az...

Elkerülte az FIA figyelmét a Ferrari szabálytalansága? – óvást nyújtott be az egyik rivális

-

Carlos Sainznak nem lett volna szabad következmények nélkül megúsznia a Kínai Nagydíj időmérőjén elkövetett hibáját, erről szól az Aston Martin óvása, amit másfél órával a leintés után nyújtott be az FIA-nak a csapat.

Sainz megpördült az időmérő Q2-es szakaszában, miután túl nagy lendülettel érkezett a pálya utolsó kanyarjába, s külső kerekei érintették a kavicságyat. A Ferrari a túloldali szalagkorlátnak csapódott, de csak az első vezetőszárnya sérült. Az FIA gyorsan piros zászlós leállást rendelt el, a spanyol pilóta azonban rövid parkolás után hamarosan újra elindult, megtett egy teljes kört, majd visszatért a bokszba. Ott szárny- és kerékcserén, valamint némi tisztításon átesve az autó ismét versenyképes formába került, amivel a spanyol simán tovább is jutott a Q3-ba, majd ott a 7. rajthelyet szerezte meg a vasárnapi futamra.

Hamilton pár óra alatt a csúcsról a mélybe zuhant, Verstappen mérföldkövet ért el a kínai időmérőn

Az Aston Martin az FIA-hoz eljuttatott óvásában a sportszabályzat 39.6 pontjának megsértése miatt szeretné megváltoztatni az időmérő végeredményét. Ez a pont kimondja, hogy „ha egy versenyző autója megáll a pályán az időmérő során, akkor a továbbiakban nem vehet részt abban a szakaszban”.

Sainz a baleset pillanatában még nem rendelkezett mért körrel a Q2-ben, vagyis amennyiben nem engedték volna számára a folytatást, a 15. helyen végez, s nem szorítja ki a Q3-ból Lance Strollt – az Aston Martin kanadai pilótája ugyanis a 11. helyen zárt a középső szakaszban.

Az FIA időmérő monitorja a baleset idején valóban rögzítette, hogy Sainz autója megállt a pályán – így a szabályértelmezési vita alighanem akörül fog forogni az Aston Martin, a Ferrari és a sportfelügyelők között, hogy ha önerőből újra tud indulni egy autó a megállás után, akkor az vajon beleesik-e 39.6-os pont által taglalt esetbe.

Már a szombati nap során sem ez az első eset, hogy a Ferrari és az Aston Martin képviselőinek egyidejűleg meg kell jelenniük a felügyelők előtt – a sprintfutam után az Aston húzta a rövidebbet:

Alonsót vétkesnek találták a Sainz elleni csatában, egészen furcsa büntetést kapott

Friss