back to top
2024. május 06. 14:54

KezdőlapF1Drasztikus megoldáshoz folyamodott a Mercedes Hamilton és Rosberg legnagyobb ütközése után

Drasztikus megoldáshoz folyamodott a Mercedes Hamilton és Rosberg legnagyobb ütközése után

-

Nico Rosberg felidézte a 2016-os Spanyol Nagydíjon történt ütközését Lewis Hamiltonnal, illetve annak következményeit. A német expilóta elárulta, a csapat a versenyzőkre hárította az okozott károkat, ami rendkívül drága mulatság volt számukra.

A 2016-os Spanyol Nagydíj legalább két okból igencsak emlékezetessé vált. Az egyik Max Verstappen diadala: a holland pilótának sikerült megnyernie első Red Bull-os versenyét, amivel ő lett minden idők legfiatalabb futamgyőztese. Ez azonban aligha jöhetett volna létre, az akkoriban egyeduralkodó Mercedesek ütközése nélkül.

A pole pozícióból Lewis Hamilton indulhatott, ám Nico Rosberg lerajtolta őt, így átvette a vezetést. A brit versenyző azonban a 4-es kanyarnál vissza akart támadni, ám csapattársa bezárta a kaput. Ennek következtében az akkor három vb-címnél járó versenyző lesodródott a fűre, megpördült, autója pedig belecsapódott a másik Mercedesbe. Végül mindketten a kavicságyban kötöttek ki, és egyikük sem tudta folytatni a versenyt.

Hamilton rácsapta az ajtót dühében, majd az FIA felügyelője kért bocsánatot tőle

Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a csapaton belüli amúgy sem kicsi feszültség ismét a tetőfokára hágott, de a Mercedes igyekezett házon belül rendezni a sportfelügyelők által egyébként versenybalesetnek ítélt incidens következményeit. Az elmúlt közel nyolc évben azonban kiszivárgott néhány információ, és Rosberg most megosztott egy újabbat.

Mivel Lewis és én ütköztünk, a csapat végül ránk hárította a kárt – nyilatkozta a ’Business for Sport’ podcastban. – Alá kellett írnunk egy szerződést, hogy onnantól kezdve, ha összeütközünk, nem számít, kinek a hibája, mi fizetjük ki a kárt. Emlékszem, mennyit kellett fizetnem. Az egyik ilyen baleset miatt háromszázhatvanezer fontot kellett kifizetnem. Ez nagyon fájdalmas volt.”

Hamilton és Rosberg négy évet töltöttek el együtt a Mercedesnél, és az elsőt leszámítva lényegében folyamatos volt a feszültség. Persze ez általában nem balesetben nyilvánult meg, de háromszor a kelleténél jobban összeértek. Az első ilyen alkalom a 2014-es Belga Nagydíjon történt, amikor Rosberg defektet okozott Hamiltonnak, a második a már említett barcelonai ütközés, a harmadik pedig a szintén 2016-os Osztrák Nagydíjon történt. Akkor csak Rosberg járt pórul, hiszen az utolsó körös koccanás ellenére Hamilton megnyerte a versenyt, ő viszont csak negyedikként futott be a sérült autóval.

Az idény végén viszont az ifjabbik pilóta örülhetett, hiszen pályafutása során először felért a csúcsra. A nyári szünetre Hamilton még 19 pontos előnnyel mehetett, de a következő öt futamon Rosberg szerzett több egységet, ráadásul Malajziában a későbbi hétszeres világbajnok alatt felrobbant a motor. Ennek következtében a német versenyző azzal a tudattal vágott neki az utolsó négy fordulónak, hogy neki még Hamilton tökéletes teljesítménye esetén is elég három második és egy harmadik hely. Végül négy második pozíció lett belőle, amivel megszerezte a végső győzelmet, majd öt nappal később az egész F1-es közvélemény döbbenetére bejelentette visszavonulását.

Friss