back to top
2024. május 19. 00:49

KezdőlapF1Newey ügyvédei akcióba lendültek, a Red Bull zsenije tényleg másik csapathoz mehet

Newey ügyvédei akcióba lendültek, a Red Bull zsenije tényleg másik csapathoz mehet

-

Egyre közelebb járhatunk Adrian Newey Red Bulltól való távozásához, és az egyik oka, amiért még nem tettek bejelentést róla, hogy a hírek szerint a klasszis mérnök kedvezményeket akar kicsikarni a távozása és az új csapatánál elhelyezkedése kapcsán.

Egész pontosan a BBC Sport úgy értesült, Newey ügyvédei azon dolgoznak, hogy a Red Bullnál 2025 végéig érvényes szerződéssel rendelkező mérnök korai távozása esetén ne csak 2027-től, hanem már jövőre munkába állhasson új F1-es csapatánál. Ez megerősítheti azt a feltételezést, hogy a most 65 éves mérnök cseppet sem óhajt hátat fordítani az autóversenyzésnek.

Az F1-es mérnökök esetében megszokott, hogy amikor távoznak egy csapattól, néhány hónapig, vagy (a kiemelkedő mérnökök esetében) akár egy évig nem állhatnak munkába másik riválisnál, nehogy kulisszatitkokat vigyenek magukkal az aktuális fejlesztésekről. Ezt hívják a szakzsargonban kertészkedési szabadságnak (gardening leave), időnként azonban elmarad különböző megállapodásoknak köszönhetően: 2022-ben például a Red Bulltól az Aston Martinhoz igazoló Dan Fallows is hamarabb elkezdhetett dolgozni.

Newey esetében különösen fontos lenne, hogy már 2026-ben kézbe vehesse a ceruzát új istállója uniformisában, hiszen teljesen új szabályrendszer érkezik, márpedig 2009-ben és 2022-ben láthattuk, hogy ilyenkor nagyon elemében van, ezekben az években nagyon erőssé tette a Red Bullt, 1998-ban pedig a McLarent. (Tény, hogy az új előírásokhoz készített autók tervezése ekkorra már a végstádiumába ér, ugyanakkor az új szabályrendszerek első éveiben mindig jóval nagyobb a mozgástér a fejlődésre, mint később.)

Newey a McLaren-Red Bull csapatváltás során sem hagyott ki egy teljes évet, 2006-ban már munkába állt a bikásoknál, ami később (ezidáig) hét versenyzői és hat konstruktőri vb-címet eredményezett.

A szakembert összeboronálták a Ferrarival, az Aston Martinnal és a Mercedesszel is, de még a McLarennél is szóba került a neve.

Itt az első beismerés Verstappenéktől arról, hogy Max tényleg a Mercedeshez igazolhat

Friss