back to top
2024. május 17. 05:11

KezdőlapF1A Senna legendás győzelmét hozó McLarent fogja vezetni Vettel Imolában

A Senna legendás győzelmét hozó McLarent fogja vezetni Vettel Imolában

-

Sebastian Vettel ott lesz az Emilia-romagnai Nagydíj hétvégéjén, hogy tisztelegjen Ayrton Senna emléke előtt. A négyszeres világbajnok a néhai brazil pilóta utolsó McLarenjét fogja vezetni.

Ahogyan arról több cikkben is megemlékeztünk, szerdán volt a harmincadik évfordulója az 1994-es San Marinó-i Nagydíjnak, amelyen Ayrton Senna halálos balesetet szenvedett. Mivel a Forma–1 bő három hét múlva Imolába látogat, a nagydíjhétvégén részben a háromszoros világbajnok előtti tisztelgésről, illetve megemlékezésről fog szólni.

Éveken át bűntudata volt az utolsó embernek, aki Senna szemébe nézett

Az évforduló napján pedig az is kiderült, hogy Sebastian Vettel is részt vesz az eseményen. A Forma–1-től 2022 végén visszavonuló pilóta 6 éves és szűk 10 hónapos volt, amikor Senna a Tamburello-kanyarban a falnak csapódott, így akár emlékei is lehetnek a balesetről. Akár így van, akár nem, az biztos, hogy nagyra tartja a 34 esztendősen elhunyt versenyzőt.

„Ayrton Senna nemcsak egy pilóta volt, akit nagyra értékeltem azért, mert ő volt az egyik legjobb, akit a versenyzésben valaha is látni lehetett, hanem egy nagyon jószívű ember is – jelentette ki az Instagramra feltöltött videóban. – Harminc év telt el a balesete óta, én pedig szeretnék tisztelegni Ayrton előtt. Ott leszek Imolában, a nagydíjon, hogy vezessem az autóját, a McLaren MP4/8-ast.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sebastian Vettel (@sebastianvettel) által megosztott bejegyzés

Vettel tehát a wokingiak 1993-as autójába fog beülni néhány bemutatókör erejéig. Ami a puszta számokat, illetve tényeket illeti, ez volt Senna utolsó McLarenje, egyben az egyetlen, amelyet nem a Honda, hanem a Ford motorja hajtott. Bár a brazil pilóta elsősorban az egykörös tempót tekintve emelkedett ki a mezőnyből, mivel ez már zsinórban a második olyan idény volt, amelyet a Williams uralt, 1992 után ismét csak egy rajtelsőségig jutott. Futamgyőzelemből viszont ötöt is szerzett, és végül a tabella második helyén zárt Alain Prost mögött.

Ezen diadalok közül élete utolsó, adelaide-i elsősége mellett a Doningtonban elért legendás győzelmét kell kiemelni. Senna mindössze a negyedik helyről indulhatott, ráadásul Karl Wendlinger lerajtolta őt, de a vizes pályán már az 1. kör végére átvette a vezetést, majd kizárólag Damon Hillt nem körözte le, de neki is több mint 1:20 másodpercet adott.

Nem csak Senna művelt káprázatos dolgot a doningtoni esőben, de erre már senki sem emlékszik

Ami Vettelt illeti, a német versenyző közismerten rajong a Forma–1 történelméért, és már többször is vezette a sportág régi autóit. A McLaren MP4/8-as volánja mögé már nem először fog beülni, hiszen korábban Silverstone-ban, majd a Goodwoodi Sebességfesztiválon is vezette. A kocsi ráadásul a saját gyűjteményéhez tartozik.

Ezért nem Schumacher, hanem Senna autóját vette meg a honfitársáért rajongó Vettel

Friss