back to top
2024. május 18. 09:54

KezdőlapF1Verstappen bemutatkozása óta nem volt olyan, amire a Mercedes készül saját tinijével

Verstappen bemutatkozása óta nem volt olyan, amire a Mercedes készül saját tinijével

-

Az FIA-nál hivatalos kérvényt nyújtottak be azzal kapcsolatban, hogy a 17 éves Andrea Kimi Antonelli idő előtt bemutatkozhasson a Forma-1-ben. 

Már korábban is beszámoltunk róla, de akkor még csak az egyik veterán F1-es újságíró, Joe Saward értesülése alapján, hogy a Mercedes akár már a május 19-i Emilia-romagnai Nagydíjon mély vízbe dobhatja az új Verstappennek kikiáltott szupertehetségét, Andrea Kimi Antonellit. A Miami Nagydíj alatt pedig kiderült, az FIA-hoz érkezett egy kérvény azzal kapcsolatban, hogy Antonelli augusztus 25-i 18. születésnapja előtt F1-es superlicencet kapjon.

Jelenleg ugyanis 18 év a minimum korhatár a száguldó cirkuszban (ezt Verstappen-szabályként is szokták emlegetni, hiszen a holland pilóta 17 évesen megejtett bemutatkozása után vezették be), ez alatt pedig F1-es autóval nem lehet versenyhétvégén pályára lépni. Hogy a kérvényt melyik csapat nyújtotta be, illetve, hogy versenyzői, vagy csak szabadedzésre szóló superlicencre vonatkozik, azt nem tudni, így az is elképzelhető, hogy csupán arról van szó, a Mercedes vagy a Williams első szabadedzéseken is autóba akarja ültetni Antonellit még augusztus 25-e előtt.

A kavicságyat is megjárta a Hamilton-utódnak kikáltott tini a Mercedesszel (videó)

A jelenleg a Forma–2-ben versenyző olasz már két F1-es teszten is túl van: előbb Ausztriában vezette a 2021-es, majd Imolában a 2022-es Mercedest. Utóbbi tesztje a hírek szerint különösen meggyőzőre sikeredett, ami csak még inkább beindította azokat a találgatásokat, hogy a Mercedesszel partneri kapcsolatban levő Williams már Imolától kezdve lehetőséget adna neki a továbbra is küszködő Logan Sargeant helyén.

James Vowles, a grove-i istálló csapatfőnöke azonban Miamiban cáfolta, hogy küszöbön áll  az amerikai pilóta leváltása. „Semmit nem tudok arról, hogy mi zajlik jelenleg a Mercedes tesztjeivel. Mint mindenki más, mi is vizsgáljuk, hogy milyen pilótapárost szeretnénk a következő évre, és megvan a saját junior programunk. Ami Kimit illeti, nem igazán tudom megítélni, hogy milyen szinten van. Azt illetően, hogy már az idén autóba üljön, kezdettől fogva azt mondtam, hogy ez meritokrácia. Logannek jelenleg ki kell érdemelnie az ülését, vannak elég kemény céljai, amelyeknél sokkal közelebb kell kerülnie Alex [Albonhoz]. Jelenleg azonban nincs kilátásban a lecserélése” – jelentette ki, majd hozzátette, jelenleg az autó jobbá tétele jóval nagyobb probléma, mint az, hogy kik vezessék azt.

„Vannak opcióink 2025-re és 2026-ra, de még nagyon korai erről beszélni. Kimi esetében észben kell tartani, hogy 20 hónapja még F4-es autót vezetett. Ilyen rövid idő alatt hatalmas ugrás az F1” – tette hozzá Vowles, aki Sargeanttól folyamatos fejlődést akar látni, és azt, hogy elkezdi időnként időmérőkön és versenyeken is legyőzni Albont.

Az Autosport közben idézett egy FIA-szóvivőt az Antonellivel kapcsolatos kérelemről, aki elmondta, követni kell egy folyamatot, amely során több embernek és bizottságnak szavaznia kell, mivel ahhoz, hogy Antonelli engedélyt kapjon, szabályváltoztatásra van szükség.

Friss