back to top
2024. május 18. 20:23

KezdőlapF1Akkora a baj a Mercedesnél, hogy még Newey-nak is nehezére esne megoldani...

Akkora a baj a Mercedesnél, hogy még Newey-nak is nehezére esne megoldani a problémákat

-

Toto Wolff úgy véli, nemhogy Adrian Newey, de még egy varázsló is nehéz helyzetben lenne, ha meg kellene oldania a Mercedes gondjait. A brackley-iek csapatfőnöke kijelentette, folyamatosan ugyanazzal a problémával szembesülnek.

A Red Bull szerdán bejelentette, hogy Adrian Newey távozik az istállótól. Pontosabban az F1-es munkát azonnali hatállyal befejezte (igaz, a Miami Nagydíjon ott van, ahogyan néhány másik helyszínre is el fog látogatni), de az egyéb projekteken 2025 elejéig dolgozik. Azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy utána mit fog kezdeni.

Egy csapat kilőve Newey lehetséges állomásai közül, meglepő döntést is hozhat a mérnöklegenda

Amellett, hogy a pihenés vagy a nyugdíjba vonulás sem kizárható, a brit mérnököt a Ferrarival, az Aston Martinnal, a McLarennel és a Mercedesszel hozták szóba kisebb-nagyobb mértékben. Ezek közül állítólag a maranellói és a silverstone-i alakulat tett neki ajánlatot, de sajtóértesülések szerint utóbbihoz biztosan nem fog menni. Ami a Mercedest illeti, Toto Wolffot megkérdezték az esetleges leigazolásáról, de ő ahelyett, hogy érdemi választ adott volna, inkább az istálló helyzete miatt kesergett.

„Ő egy elképesztő mérnök – nyilatkozta a csillagos alakulat csapatfőnöke a német Sky-nak, majd meglehetősen egyértelmű módon jelezte, hogy náluk akkora a gond, hogy egy fecske egészen biztosan nem csinálna nyarat. – Jelenleg viszont valószínűleg még a legnagyobb varázslónak is nehéz lenne megoldani a problémánkat.”

A 2022-es szabályváltozások óta a Mercedes mindössze két pole pozíciót és egy futamgyőzelmet szerzett, és úgy tűnik, évről évre gyengébb teljesítményt nyújt. Míg két éve 515 ponttal zárták a konstruktőri bajnokságot, addig tavaly ez már csak 409 egység volt úgy, hogy több volt a maximálisan megszerezhető pont. Idén pedig öt fő- és két sprintfutam után 52 egység szerepel a nevük mellett, vagyis ha így folytatják, akkor még a 250-et sem fogják elérni.

„Változtattunk az autón, de a teljesítmény még mindig nem elég jó – fogalmazott Wolff. – A többiek mindig előrelépnek, nálunk pedig ez [a folyamat] hihetetlenül lassú és nem kielégítő. Hajmeresztő, ezt egyszerűen be kell ismerni. Bosszantó, hogy folyton újra és újra beleesünk olyan helyzetekbe, ahol mindig ugyanaz a probléma merül fel, mégpedig a hátsó gumik túlmelegedése. Nincs magyarázat, nincs kifogás, ez egyszerűen nem elég jó. Csak továbbra is meg kell vitatni a helyzetet, tovább kell fejlesztenünk, és remélhetőleg jó útra térünk, ahogyan a McLaren tette tavaly.”

Hamilton újabb kudarca után Verstappen nyerte az első miami időmérőt

A Mercedesnek egyelőre a miami hétvége sem alakul fényesen. A sprintkvalifikáción a pilóták csupán a hatodik sorba kvalifikálták magukat, majd ugyan Lewis Hamilton nyolcadikként ért célba, de büntetés miatt lemaradt a pontszerzésről. Ehhez képest némi előrelépést jelent a normál időmérő, ahol George Russell a hetedik, honfitársa a nyolcadik pozíciót szerezte meg.

Friss