back to top
2024. május 19. 00:42

KezdőlapF1Újabb rossz hír Alonsónak, mostantól nagyon vigyáznia kell a büntetésekkel

Újabb rossz hír Alonsónak, mostantól nagyon vigyáznia kell a büntetésekkel

-

Az FIA elutasította az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét, amelyet Fernando Alonso sanghaji büntetése kapcsán nyújtottak be. Ezzel eldőlt, hogy a spanyol pilótának mostantól nagyon oda kell figyelnie, hogy elkerülje az eltiltást.

A sportfelügyelőknek volt mit vizsgálniuk a Miami Nagydíj szombati napján, főleg a sprintfutamon, ám még a két héttel ezelőtti sanghaji hétvégén dolgozó munkatársaknak is volt feladatuk. Ezen a hétvégén bírálták el ugyanis az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét, amelyet annak érdekében nyújtottak be, hogy enyhítsék Fernando Alonsóra kirótt büntetést.

Alonso büntetésének visszavonásáért harcol a csapata

Mint ismert, a spanyol pilóta a Kínai Nagydíj rövidebbik versenyének hajrájában Carlos Sainzcal csatázott, és miután honfitársa megelőzte, ő még beszúrt mellé. Ennek következtében összeértek, és bár a 42 éves versenyző húzta a rövidebbet, miközben honfitársa pontszerző helyen ért célba, a sportfelügyelők szankcionálták a manővert.

Egyrészt 10 másodperccel büntették meg, ami tekintve, hogy nem fejezte be a futamot, csupán rangsorolták, nem nagy érvágás. Ehhez viszont 3 büntetőpont is jár, ami már sokkal nagyobb csapás, pláne annak tudatában, hogy az Ausztrál Nagydíj után ugyanennyit kapott. Ennek következtében az idei év hátralévő részében, valamint a következő szezon elején úgy kell versenyeznie, hogy legfeljebb 5 további büntetőpontot kaphat, mert a hatodikért (vagyis összességében a tizenkettedikért) már jár az automatikus egyfutamos eltiltás.

Alonso félúton az eltiltás felé – ő is szorgalmazta a szabályt, aminek most áldozatául esett

Ennek érdekében az Aston Martin felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Ilyenkor a sportfelügyelők először arról döntenek, hogy egyáltalán befogadják-e. Ehhez az érintett csapatnak olyan bizonyítékkal kell előállnia, amely megfelel az alábbi kritériumoknak: jelentős, releváns és új, vagyis az eredeti vizsgálat időpontjában még nem állt rendelkezésre.

A silverstone-i alakulat Alonso előre néző fedélzeti kameráját nyújtotta be. Az FIA honlapján fellelhető dokumentumban olvasható, hogy a bizonyíték „kétségtelenül új”, valamint releváns, hiszen az események egy másik kameraszögben láthatóak. A legelső kritériumnak viszont a döntéshozók megítélése szerint nem felelt meg, vagyis nem jelentős.

Ezt azzal indokolják, hogy ennek ismeretében sem kérdőjelezték volna meg a döntésüket, hiszen nem adott olyan perspektívát, amely nem volt meg. Ennek következtében elutasították az Aston Martin kérelmét, vagyis biztossá vált, hogy Alonsónak megmarad a büntetése, és 2025. március 24-ig minimum 6 büntetőpont lesz a szuperlicencén.

Alonso felháborító igazságtalanságra gyanakszik, már az FIA elnökével is beszélt

Friss