back to top
2024. május 18. 18:18

KezdőlapF1Alonso felháborító igazságtalanságra gyanakszik, már az FIA elnökével is beszélt

Alonso felháborító igazságtalanságra gyanakszik, már az FIA elnökével is beszélt

-

Fernando Alonso a Miami Nagydíj sprintfutama és időmérője után is arról beszélt, hogy a sportfelügyelői döntéseknél számít az ember nemzetisége, és őt biztosan megbüntették volna azért, amiért Lewis Hamiltont nem. A kétszeres F1-es világbajnok Mohammed bin Szulajmmal, az FIA elnökével is beszélt.

Borzalmasan alakult Fernando Alonso számára a Miami Nagydíj szombati napja. A sprinten már az első kanyarban defektet kapott, és bár tudta folytatni a versenyt, a pontszerzésre onnantól kezdve nem volt esélye, míg az időmérőn csupán a tizenötödik helyen végzett. Ezzel pedig nyilvánvalóan a főfutamon is nehéz dolga lesz.

Ricciardo remekelt, Magnussen Hamiltonnal izmozott, Verstappen a szokásost hozta a sprinten

Ami a magyar idő szerint kora esti eseményeket illeti, Alonsón kívül még hárman, Lewis Hamilton, Lance Stroll és Lando Norris voltak benne az incidensben. Utóbbi kettőnek fel kellett adnia a küzdelmet, míg a hétszeres világbajnokot vizsgálták, hiszen elsősorban az ő bevetődése indította el a láncreakciót. Alonso már közvetlenül a leintés után közölte, hogy korábbi csapattársa biztosan nem kap büntetést, mert brit. A Mercedes versenyzője végül valóban megúszta a szankciót, legalábbis emiatt, a 42 éves pilóta pedig a kvalifikáció után is elfogultsággal vádolta meg a döntéshozókat.

Alonso már támadni sem mer a pályán, szerinte csak a nemzetisége miatt büntetik

„Úgy érzem, hogy számít a nemzetiség. Beszélni fogok Mohammed [bin Szulajmmal, az FIA elnökével], az FIA-val. Meg kell győződnöm róla, hogy nincs semmi baj a nemzetiségemmel vagy bármivel, ami bármilyen döntést befolyásolhatna. Nemcsak miattam, hanem a spanyol pilóták jövőbeli generációja miatt is. Meg kell őket védeni.”

Hozzá kell tenni, hogy Alonso már azelőtt eltalálta csapattársát, hogy Hamilton megérkezett volna. Ehhez tehát a hétszeres világbajnoknak közvetlenül nem volt köze, indirekt módon viszont valószínűleg igen, mert a spanyol pilóta látta, hogy belülről érkezik. „Helyet kellett hagynom, mert Hamilton belülről jött, és nem kontrollálta az autót – magyarázta. – Ha ezt én csinálom, biztosan kapok büntetést.”

Fernando Alonso and team principal Mike Krack having a conversation with FIA President Mohammed Ben Sulayem [via @PHortonF1/@SMitchellF1]
byu/ICumCoffee informula1

Ami Alonso súlyos vádját illeti, abban természetesen nem kívánunk állást foglalni, az viszont tény, hogy a 32-szeres F1-es futamgyőztes az elmúlt időszakban két súlyos büntetést is kapott. Melbourne-ben George Russell előtt fékezett le, ami végül a brit pilóta kieséséhez vezetett, Sanghajban pedig Carlos Sainznak ment neki csatázás közben, és mindkét incidensért 3 büntetőpontot kapott. Összehasonlítva ezt például azzal, hogy Stroll a kínai főversenyen felöklelte Daniel Ricciardót a biztonsági autó mögött, Alonso valóban érezheti igazságtalannak a sportfelügyelők vele szembeni bánásmódját.

Ahhoz viszont semmi köze a döntéshozóknak, hogy a spanyol versenyző időmérője borzalmasan sikerült. Már a Q2-be is épphogy bejutott, hiszen a már kieső Valtteri Bottas mindössze egyetlen századdal maradt el tőle úgy, hogy az 1-es kanyart nem tudta ideálisan megcsinálni. A második szakaszban aztán nem tudott javítani a pozícióján, így a sprintkvalifikáció után a normál időmérőn is kikapott Strolltól.

Alain Prost óta nem sikerült senkinek, amit Verstappen véghez vitt Miamiban

„Kicsit csalódást keltő volt az időmérőnk – fogalmazott. – A Q1-ben és a Q2-ben is tizenötödik lettem, úgyhogy nem volt túl jó a tempóm. Délelőtt óta végrehajtottunk néhány változtatást a beállításokat illetően. Az időt elnézve valószínűleg nem úgy működtek, ahogyan vártuk, és kicsit kevésbé vagyunk versenyképesek, mint általában. A nagy sebességű kanyarokban nagy volt az alulkormányzottság, az alacsony tempójúakban pedig túlkormányzott voltam, és úgy éreztem, hogy az autó egyik gyorskörön sem tapadt. Két tizeden múlik, hogy az ember nyolcadik vagy tizenötödik. Mi a rossz végén vagyunk ennek a csoportnak, az előző pár futamon pedig a jó végén voltunk. Kemény verseny lesz. Azzal, hogy Lance a tizenegyedik helyről indul, remélhetőleg fogunk szerezni néhány pontot. Az én tizenötödik pozíciómmal ez nagyon nehéz lesz.”

Friss