back to top
2024. május 19. 15:16

KezdőlapF1Több száz ember hagyta ott a Mercedest a Red Bull miatt –...

Több száz ember hagyta ott a Mercedest a Red Bull miatt – vágott vissza Horner Wolffnak

-

A Miami Nagydíjon is folytatódott a „Verstappen megy-e a Mercedeshez”-saga, és természetesen Toto Wolffot megint megkérdezték arról, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban. Az osztrák üzletember tagadta, hogy a verseny utáni hétfőn találkoznának a holland pilótával és menedzsmentjével, ám azt nem zárta ki, hogy a hónap folyamán leülnek.

Wolff hetek óta nyíltan vállalja, hogy Max Verstappent szeretnék a Ferrarihoz távozó Lewis Hamilton utódjának, és szerinte az összes csapatfőnök „kézen állna”, hogy megszerezhesse a címvédőt. Miamiban viszont azt is hangsúlyozta, hogy a labda leginkább Verstappen térfelén pattog, és miközben a háromszoros világbajnokra várnak, az egyéb lehetőségeiket is észben tartják.

„Beszéltünk a lehetőségekről, de fair akarok lenni ezekkel a srácokkal és nem akarom, hogy úgy tűnjön, emberekkel sakkozunk, mert nem ezt csináljuk. Időt akarunk adni magunknak, megnézni, hogy Max miként gondolkodik, és közben figyelni a többi pilótát. Carlos [Sainz] Miamiban ismét nagyon erős volt, jelenleg pedig kissé megfigyelő üzemmódban vagyunk” – idézi a Sky Sports a Mercedes csapatfőnökét.

Wolff 2026-ra csábítja Verstappent; szerinte már nem is Hamilton a legjobb pilóta?

„Miként azt korábban is mondtam, [Verstappen] helyében én nem mennék el, legalábbis nem 2025 előtt. De ez mind az ő… ő a vezető pilóta, a jelenlegi első számú, ezért kell neki meghoznia ezeket a döntéseket. Lehet, hogy nem lesz mit dönteni, és minden megy tovább, ahogy van, de akkor ez szintén iránymutatás nekünk” – tette hozzá a csapatfőnök.

Több mint 200 ember hagyta ott őket

A Red Bullnál persze nemcsak Verstappen maradása vagy átigazolása kavarhatja meg a dolgokat, hiszen Adrian Newey 2025 eleji kiválása beindíthatja a dominókat a szakemberek elvándorlásának terén is. Miként azt Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója elárulta, a mérnökzseni távozásával megnövekedett a csapatok között keringő red bullos önéletrajzok száma, amit Wolff is megerősített.

„Zak abszolút jól mondja. Minden szinten látunk érkező red bullos önéletrajzokat, de nem mondanám, hogy ebben van bármi rendkívüli. Az emberek csapatot váltanak, környezetváltozást akarnak – ecsetelte Wolff, majd elmondta, hogy a Red Bullnál zajló hatalmi harcok és Horner zaklatási ügye már nem foglalkoztatja. – Eljutottam arra a pontra, hogy nem igazán érdekel, mi folyik ott a vezetőséggel, és többé nem figyelek oda semmire. Fontos, hogy a saját csapatunkra koncentráljunk, fejlesszük az erős embereket és remélhetőleg szerezzünk néhány érdekes, kompetens szakembert más csapatoktól, és izgalmas utazást biztosítsunk a felzárkózáshoz.”

Newey távozása csak a kezdet? – a rivális főnöke érdekes jelenségről számolt be a Red Bull kapcsán

Wolff szavaira persze reagált Christian Horner, aki korábban már Verstappen elcsábítása kapcsán megjegyezte: kollégája foglalkozhatna a saját csapatánál felmerülő problémákkal. Most az osztrák mellett Brownt is helyretette, és a Mercedes motorrészlegétől a saját, 2026-os erőforrásukat gyártó motorrészleghez csábított emberek számával vágott vissza.

„A két szóban forgó személy sokat beszél, én azonban egy kicsit sem fogok részt venni ebben. Én Toto helyében jobban koncentrálnék a saját problémáira annál, amennyire ő teszi, a Red Bull erejét és mélységét tekintve pedig nem aggódom. Nyilván mindig lesz mozgás a csapatok között. Nem tudom, hogy az idén hány korábbi McLaren-alkalmazottunk van, de a Mercedestől 220 embert hoztunk el. 220-at a motorrészlegüktől a Red Bull Powertrains-hez. Úgyhogy, amikor emberek elvesztéséről beszélünk, jobban aggódnék emiatt a 220, mint egy-két önéletrajz miatt” – mondta Horner.

A játékba pedig Oliver Mintzlaff, a Horner mellett Miamiban kiálló Red Bull-ügyvezető is beszállt, és közölte: „Megértem a Toto Wolff és talán más csapatokra nehezedő nyomást azok után, hogy évekig mögöttünk voltak. De úgy gondolom, Wolffnak a saját problémáira kellene koncentrálnia, mert van belőle elég. És a tiszteletről is szó van, amikor folyton más csapatok embereiről beszél valaki. Ez nem helyénvaló” – idézi a Bild Mintzlaffot.

Wolff erre úgy felelt: „Nem tudom, hogy ez a fickó mire válaszolt, számomra ennek nincs relevanciája.”

Friss