back to top
KezdőlapF1Tovább lökheti a távozás felé Verstappent a Red Bull belharcának legfrissebb fejleménye?

Tovább lökheti a távozás felé Verstappent a Red Bull belharcának legfrissebb fejleménye?

-

Oliver Mintzlaff nyilvánosan kiállt Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke mellett, amit először tett meg a botrány kirobbanása óta. Az F1-es projektet is felügyelő ügyvezető igazgató a távozó technikai főigazgatóra, Adrian Newey-ra, valamint a 2026-ban kezdődő új korszakra is kitért.

Február óta zajlik a nyilvánosság előtt a Red Bullon belüli botrány, amely Christian Horner zaklatási ügyének indult. Azóta viszont egyértelművé vált, hogy a csapatfőnök körül kirobbant ügy csak része egy hatalmi harcnak a thai és az osztrák tulajdonosi kör között. Előbbi végig támogatta a brit szakembert, míg utóbbi a hírek szerint szívesebben látta volna az istállón kívül.

Ennek tudatában nem meglepő, hogy a Red Bull GmbH-nak az F1-es projektért is felelős ügyvezető igazgatója eddig nem foglalt nyilvánosan állást Hornerrel kapcsolatban. Ehhez képest nagy fordulatot jelent, hogy egy friss interjújában kerek-perec kiállt mellette. „Meg vagyok győződve róla – válaszolta a Bildnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy hosszú távon sikeresek lehetnek-e a jelenlegi csapatfőnökkel, aki a vezérigazgatói posztot is betölti a Milton Keynes-i alakulatnál. – Csak a csapat sikerét tartja szem előtt, és nagyon jó vezérigazgató.”

Kiderült Adrian Newey távozási szándékának valódi oka?

Úgy tűnik tehát, hogy Hornernek többé nincs veszélyben a helye. Kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz Max Verstappenre, akinek édesapja, Jos korábban kijelentette, hogy az 50 esztendős szakembernek távoznia kell. Bár fia ebben a kérdésben nem foglalt állást ennyire egyértelműen, de sokatmondó volt, hogy amikor a tanácsadóként dolgozó Helmut Marko távozása felmerült, rögtön leszögezte, hogy akkor jó eséllyel ő is szedi a sátorfáját. Ez utóbbi most sem kizárható, és az eddigiek alapján Mintzlaff nyilatkozata aligha a maradás felé fogja terelni a címvédőt.

Itt az első beismerés Verstappenéktől arról, hogy Max tényleg a Mercedeshez igazolhat

A 48 esztendős üzletember Adrian Newey-ra is kitért. Mint ismert, a Red Bull technikai főigazgatója 2025 elején elhagyja a bikásokat, de a Forma–1-es munka érdemi részét azonnali hatállyal befejezte, bár a mostanival együtt néhány futamon még ott lesz. Mintzlaff méltatta a mérnöklegendát, de hozzátette, távozása nem jelent összeomlást.

Itt a Red Bull bejelentése: Newey azonnali hatállyal felhagy az F1-es munkával

„Adrian nagyszerű dolgokat tett itt az évek során, és nagy szerepe volt benne, hogy tizenhárom [egyéni plusz konstruktőri] világbajnoki címet nyertünk – fogalmazott. – Nyilvánvalóan nagy kár, hogy távozik tőlünk, de ezt nagyon korrekt és tiszteletteljes társalgás során beszéltük meg. Nemcsak egy egyedülálló örökséget hagy hátra, hanem egy olyan struktúrát is, amelyet segített felépíteni. Természetesen hiányozni fog, emberként is, de holnap még mindig tudni fogjuk, hogyan kell nagyon gyors Forma–1-es autót építeni.”

Ugyan nem annyira egyértelműen, de Mintzlaff megszólalásából is valamennyire ki lehet olvasni, hogy próbálja kisebbíteni Newey közelmúltbeli jelentőségét. A hétvége előtt Verstappen is ezt tette, Horner pedig már korábban is ilyen kommunikációt folytatott. Pedig többen is úgy vélik, hogy a brit szakembernek kulcsfontosságú meglátásai lehetnek a 2026-os autóval kapcsolatban. Mintzlaff azonban így is magabiztosan várja az új korszakot, még annak ellenére is, hogy a Red Bull abban az évben már saját motorral indul, amellyel a pletykák szerint nem állnak fényesen.

Verstappen is elkezdte kisebbíteni Newey érdemeit, de vajon tényleg így gondolja?

„2026-ban ott szeretnénk folytatni, ahol jelenleg vagyunk: a Forma–1 csúcsán – szögezte le. – Erre természetesen nincs garancia, de amíg mi bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megbirkózni a nagy szabályváltozásokkal, addig más csapatoknak három éve nem sikerült felzárkózniuk. Ez Maxnak is feltűnt, ami arra késztet, hogy pozitívan tekintsek a jövőbe. Nem tegnap óta készülünk 2026-ra. A saját motor építése persze nagy feladat és kihívás, de magabiztosak vagyunk azt illetően, hogy ezt a lépcsőfokot is meg tudjuk ugrani. A Red Bull számára ez a fejlődés következő szakasza.”

Friss