back to top
2024. május 20. 07:01

KezdőlapF1F1-es világbajnokok és más sztárok emlékeztek a hőskor legendájára a Westminster-apátságban

F1-es világbajnokok és más sztárok emlékeztek a hőskor legendájára a Westminster-apátságban

-

A koronavírus-járvány miatt először tartottak széleskörű megemlékezést a négy évvel ezelőtt elhunyt Sir Stirling Moss tiszteletére. A ceremóniára a Westminster-apátságban került sor, és több F1-es világbajnok és más, a sportághoz köthető személyiség mellett például a királyi család több tagja is részt vett rajta.

2020. április 12-én, vagyis bő négy évvel ezelőtt érkezett a szomorú hír, hogy 90 éves korában elhunyt Sir Stirling Moss, az addigi legidősebb élő F1-es futamgyőztes. A brit legendát természetesen a hagyományoknak megfelelően elbúcsúztatták, ám a koronavírus-járvány miatt szélesebb körű megemlékezésre nem került sor, egészen mostanáig.

Szerdán ugyanis a londoni Westminster-apátságban tartottak egy ceremóniát a tiszteletére, ahol számos világsztár megfordult. Összesen körülbelül kétezer vendég vett részt az eseményen, köztük a család, a barátok, valamint versenyzők mindenféle kategóriából. Emellett néhány szerencsés szurkolónak volt lehetősége jegyet váltani rá.

Így nyűgözte le a hőskor F1-es legendája a mai mezőny egyik tagját

A Forma–1-es világbajnokok közül Moss három honfitársa, Sir Jackie Stewart, Nigel Mansell, valamint Damon Hill volt jelen személyesen. Egykori ellenfelét és csapattársát, a hőskor vitathatatlanul legnagyobb versenyzőjét, Juan Manuel Fangiót fia képviselte, aki Argentínából utazott el, hogy részt vegyen a megemlékezésen.

Szintén a Forma–1 világából érkezett Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. Rajtuk kívül azonban más ismert személyiségek is jelen voltak. Többek között a leginkább a ’Mr. Bean’-filmekből ismert Rowan Atkinson, de például a brit királyi család is képviseltette magát Eduárd és Mihály kenti hercegek személyében.

A nála szűk 10 évvel fiatalabb Stewart megható módon tisztelgett Moss előtt, hiszen magával vitte azt az autogramot, amelyet még gyerekkorában kapott akkori hősétől, amikor egy angol–skót határ menti versenyen vett részt. Kiemelte, hogy néhai honfitársa mindig a teljes nevét írta rá a papírra, ezt a szokást pedig tisztelte, majd később át is vette. Ezután megosztott egy anekdotát, amely a legenda szerint más versenyzőpárossal is megtörtént már: amikor 1973-ban, nem sokkal a harmadik világbajnoki címének megszerzése után gyorshajtáson kapták, nem akart hinni a fülének. „Mit gondol, ki maga, Stirling Moss?” – tette fel a kérdést az őt megállító rendőr.

Hogyan nyerjünk F1-es futamot, miután kinyomta a szemünket az asszony? – mindenkit átverve!

Moss fia, Stirling Elliot felolvasott egy részletet apja neki írt leveléből. „Emlékeztetlek, hogy mindennek, amit érdemes elérni, ára van – fogalmazott. – Ha szerencsés vagy, talán soha nem kapod meg a számlát. Ebben azonban ne bízz! Mielőtt belevágsz, győződj meg róla, hogy hajlandó vagy megfizetni az árát! Én hajlandó voltam, meg is tettem, és nem bántam meg.”

A szertartás után a résztvevők megtekintették Moss leghíresebb autóit, többek között azt a Mercedes-Benz 300 SLR-t, amellyel megnyerte az 1955-ös Mille Migliát. Ami a Forma–1-et illeti, a néhai brit versenyző 16 alkalommal nyert (egyszer Tony Brooksszal közösen), de soha nem lett világbajnok, amivel a mai napig rekordtartó. 1955 és 1958 között zsinórban négyszer lett második a tabellán, majd a következő három idényben a harmadik pozícióban végzett. Pályafutása az 1962-es goodwoodi balesetével ért véget, amelyet követően kómába került, és bár többé-kevésbé felépült, többé már nem versenyzett.

Ferrarival versenyzés helyett kóma és bénulás – ezen a napon tört derékba a legendás pilóta karrierje

Friss