back to top
2024. július 27. 01:46

KezdőlapF1Volt, akit megrémített, egykori versenyzői mégis áradoznak a Red Bulltól távozó Newey-ról

Volt, akit megrémített, egykori versenyzői mégis áradoznak a Red Bulltól távozó Newey-ról

-

Max Verstappen mindhárom egykori Red Bull-os csapattársa felelevenítette, milyen volt Adrian Newey-val dolgozni. Még a bikásoknál összességében megbukó Pierre Gasly és Alexander Albon is szép emlékeket hordoznak magukban a brit szakemberrel kapcsolatban, ahogyan Daniel Ricciardo is, bár őt elsőre megrémítette a mérnök irodája.

2025 elején lezárul egy korszak, hiszen Adrian Newey ekkor hagyja el a Red Bullt. Persze bizonyos szempontból már most lezárult, hiszen a 65 éves mérnök a Forma–1-es munkát már befejezte az energiaitalos istállónál. Ennek tudatában pedig itt az ideje az emlékezésnek, és ezt most három egykori pilótája meg is tette.

Newey-val kapcsolatban a legtöbb embernek a Sebastian Vettellel és Max Verstappennel elért világbajnoki címek jutnak eszébe, legalábbis ami a Red Bullnál töltött időszakát illeti. Ugyanakkor természetesen rajtuk kívül is jó néhány másik versenyzővel dolgozott. Köztük Pierre Gaslyval, aki annyira rosszul szerepelt a bikásoknál, hogy 2019-ben mindössze fél szezon után lefokozták, de Newey jelenléte valamelyest megszépítette az emlékeket.

„Egyedülálló zseni, azt mondanám – jelentette ki az Alpine pilótája. – Rendkívül tehetséges, a legsikeresebb mérnök a sportágunk történetében. A hozzáállása nagyon különleges. Még most is emlékszem, amikor Milton Keynesbe mentem, ő pedig mindenféle dolgokat rajzolt a táblájára, és arra gondoltam, hogy »manapság így rajzolják meg az F1-es autókat?«. Ez egyszerűen lenyűgöző. Talán az volt a legszebb emlékem a Red Bullnál, hogy egy ilyen különleges emberrel dolgozhattam együtt. Nagyon jó kapcsolatom volt Adriannel. Nagyon szerény és a földön járó fickó.”

Tovább lökheti a távozás felé Verstappent a Red Bull belharcának legfrissebb fejleménye?

Gasly helyét Alexander Albon vette át, aki ugyan két dobogós helyezést is elért az energiaitalosok színeiben, de másfél évnél tovább ő sem maradhatott állandó pilóta. Összességében tehát a thai versenyző sem ugrotta át a lécet, de Newey számára is pozitív emléket jelentett. A Williams pilótája „inspiráló” személyiségnek tartja a mérnököt.

„Ő egy rendkívül kedves ember, és mindenkinél nagyon népszerű, aki ismeri – kezdte. – Nagyon nyitott, nagyszerűen kijöttem vele. Érdekes lesz látni a következő lépését. Biztos vagyok benne, hogy az összes csapat hajszolja, és megpróbálja megszerezni, de bárhogyan is dönt, legyen az a visszavonulás vagy a versenyzés, minden jót kívánok neki. A mi ajtónk nyilván mindig nyitva áll előtte. Nagyon kötődik a vezetéshez. Tényleg tudni akarta, hogy éreztem magam. Az irodája Christian [Horner csapatfőnökével] szemben van, így mindig elmentem hozzá. 2021-ben többet foglalkoztam ilyen dolgokkal, [sokat] beszélgettem Adriannel, amikor inkább szimulátoroztam, és igyekeztem orvosolni néhányat a 2020-as problémáink közül. Ekkor megértettem a filozófiáját és azt, hogy mely területekre kell összpontosítania. Ha valamit fontosnak tartott, mindig eljött hozzám egy vasárnap után, hogy beszéljen velem, és kikérje a véleményemet. Remek volt ilyen viszonyban lenni valakivel, aki nyilvánvalóan nagy befolyással bír.”

Gasly és Albon azok után próbálhatták ki magukat a Red Bullnál, hogy Daniel Ricciardo 2018 végén búcsút intett Milton Keynesnek. Az ausztrál versenyző 2014-től kezdve öt idényt töltött a csapatnál, és ezalatt hét futamot nyert. Az RB pilótáját szintén lenyűgözte Newey, még úgy is, hogy először sokkal inkább félelmet érzett.

„Kiváltság volt vele dolgozni, kiváltság volt több versenyautóját is vezetni – fogalmazott. – Nyilvánvalóan rajongója a sportágnak, és amikor aláírtam a Red Bullhoz, még apám is azt mondta, hogy »ó, Adriannel fogsz dolgozni«. Ez számára is izgalmas volt. Meglátjuk, mit fog csinálni, de természetesen minden jót kívánok neki. Elég ijesztő volt bemenni az irodájába a nagy tervezőasztal miatt, [azt gondoltam, hogy] valószínűleg olyan dolgokról fog kérdezni, amelyekkel kapcsolatban fogalmam sincs, hogy miről beszél. Reménykedtem, hogy nem kérdez túl sokat, maradjon ez a dolog kellően egyszerű az én érdekemben. Emellett rajong a motorsportért, [több formában is] részt vesz benne, legyen szó Goodwoodról, a Revivalről vagy az ilyen dolgokról. Legbelül ő is csak egy rajongó, mint mindannyian. Nyilvánvaló, hogy még mindig nagyon benne van a sportágban, és invesztált bele. Szerintem ez is arról árulkodik, hogy mennyire imádja.”

Newey pilótának állt, Graham Hill Lotusát vezeti a hétvégén Monacóban (videó)

Friss