back to top
2024. július 04. 21:10

KezdőlapF1Van, aki szerint „vicc", hogy Alonsót és Magnussent is eltilthatják az F1-ben

Van, aki szerint „vicc”, hogy Alonsót és Magnussent is eltilthatják az F1-ben

-

Több pilótának sem tetszik, hogy az F1 büntetőpont-rendszere olyasmiért is szankcionál, amiért nem feltétlenül kellene.

Mióta bevezették, még egyetlen pilóta sem „esett áldozatául” az F1-es büntetőpont-rendszernek, de Kevin Magnussen már csak 2, Fernando Alonso pedig csak 5 pontra van attól, hogy automatikusan eltiltsák egy versenytől. A dán pilóta ráadásul az idei szezon elején, mindössze 5 futam leforgása alatt gyűjtött be 10 pontot (12-nél jön az eltiltás), és a következő szezonig nem is évül el egyetlen pontja sem, így az idén végig ott lebeg majd fölötte az eltiltás veszélye. Alonsóval hasonló a helyzet, de ő 5 pontra van az elmeszeléstől.

Újabb rossz hír Alonsónak, mostantól nagyon vigyáznia kell a büntetésekkel

Ezek a fejlemények és a büntetőpontokat érő vétségek azonban kérdéseket vetettek fel több pilótában is, mondván kicsit túlzás, hogy akár komoly vétség nélkül is az eltiltás sorsára juthat valaki. Logan Sargeant a Kínai Nagydíjon például azért kapott utólag 10 másodperces büntetést és 2 büntetőpontot, mert az első biztonsági autós fázis alatt előzött. Az amerikai versenyző viszont mindezt akkor tette, amikor Nico Hülkenberg érkezett vissza a bokszból, és a két autó gyakorlatilag centis különbséggel ért oda a kettejük közötti sorrendről határozó második biztonsági autós vonalhoz, Sargeant pedig lendületből elment a Haas pilótája mellett.

Mivel sem az FIA, sem a csapata nem szólt neki, hogy vissza kell adnia a helyet, ezt nem tette meg, utólag pedig jött a büntetés. „Az én kínai büntetésem szerintem extrém frusztráló volt. A büntetés egy dolog, de hogy büntetőpontokat kaptam érte, az kisebbfajta vicc volt. Szerintem sokkal rosszabb dolgok is történnek a hétvégék alatt, amikért csak megrovás jár – idézi Sargeantet az Autosport. – Emberek lassítottak le előttem az időmérőn, kis híján hatalmas balesetet okozva, és semmi nem történt. Aztán amikor ugyanakkor megyek át a vonalon, mint valaki más, és ezt nem is lehet látni, két büntetőpontot kapok. Szerintem nem ez a jó irány.”

Küszöbön az eltiltás, példátlan eset miatt jöhet ismét a Ferrari csodatinije?

Hasonló véleményen van az Alonsóhoz hasonlóan 8 ponttal álló Sergio Pérez is. „Szerintem olykor már a büntetéssel megfizetjük a tetteink árát, és hogy ehhez még jönnek büntetőpontok úgy, hogy most ráadásul több a verseny, azt egyértelműen meg kellene vizsgálni. Ha megnézzük az összes pontot, amit a versenyzők kapnak, valószínűleg sok pont túlzás, de ez a szabály. De remélhetőleg a jövőben ezt felül lehet vizsgálni.”

Kérdés, hogy mire eljön ez a felülvizsgálat, már késő lesz-e valakinek, és az eltiltás sorsára jut-e.

Friss